Life

Τι ισχύει τελικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Ακούστε το άρθρο

Μια πρόσφατη μελέτη έφερε εκ νέου το κόκκινο κρέας στο προσκήνιο, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβές. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την καταλληλότητα του ως συστατικό μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.

Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα υποπαράγωγα ταξινομήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως πιθανό καρκινογόνο στον άνθρωπο (ομάδα 2Α) και ως επιβεβαιωμένο καρκινογόνο στον άνθρωπο (ομάδα 1) αντίστοιχα. Το κόκκινο κρέας είναι επίσης ύποπτο ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται πολυάριθμες φωνές ενάντια στην κατανάλωση κρέατος βοοειδών, λόγω του υψηλού περιβαλλοντικού κόστους.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Κοινοπραξίας για τις Διατροφικές Συστάσεις (NutriRECS) προκάλεσε διαμάχη, δηλώνοντας ότι δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη. Μετά από ανάλυση 12 ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, με περισσότερους από 54.000 συμμετέχοντες, δεν βρήκαν συσχετισμό μεταξύ του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου ή διαβήτη και της κατανάλωσης κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην ανάλυση άλλες μελέτες χαμηλότερης ποιότητας που αναλύθηκαν δεδομένα από 1,4 εκατομμύρια άτομα, διαπιστώθηκε μικρή μείωση του κινδύνου σε όσους κατανάλωναν κόκκινο κρέας λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Αλλά οι συγγραφείς επιμένουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από αυτό το αποτέλεσμα είναι υψηλή και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δίνει σαφή αποτελέσματα. Έτσι, η διαμάχη στους κόλπους των επιστημόνων αυξάνεται συνεχώς, και  είναι λογικό, καθώς τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ επιμένουν ότι υγιεινή θεωρείται μια διατροφή, η οποία έχει ως βάση τα λαχανικά.

Οι επιδημιολόγοι του Χάρβαρντ κατέδειξαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα και το ακατέργαστο κόκκινο κρέας δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στην ίδια κατηγορία. Στην ανάλυση τους έδειξαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, αλλά όχι το κόκκινο κρέας, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Άλλες αναλύσεις στην ίδια σειρά έδειξαν ότι η επίδραση του επεξεργασμένου κρέατος είναι η πιο σχετική, τόσο σε πτυχές όπως ο βαθμός θνησιμότητας, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος του μαστού ή ο καρκίνος του προστάτη. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη συνολική θνησιμότητα.

Γιατί αυτή η αβεβαιότητα; Η πραγματοποίηση ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών με κόκκινο κρέας δεν θα είχε νόημα, διότι μιλάμε για ασθένειες με αργή ανάπτυξη, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις.Επομένως, τα περισσότερα από τα δεδομένα που έχουμε αντιστοιχούν σε επιδημιολογικές μελέτες, από τις οποίες μπορεί να προκύψει συσχέτιση, αλλά όχι ρητά αποτελέσματα αναφορικά με την αιτία μιας νόσου.

Φαίνεται ότι η επίδραση στον καρκίνο μπορεί να σχετίζεται με διαφορετικές ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρέας: αφενός, η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, η οποία ευνοεί το οξειδωτικό στρες και το σχηματισμό αλδεϋδών που μπορούν να τροποποιήσουν τις πρωτεΐνες και το DNA. Επιπλέον, διάφορες ουσίες όπως οι αρωματικοί πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες ή οι ετεροκυκλικές μπορούν να δημιουργηθούν κατά το μαγείρεμα του κρέατος.

Τέλος, μπορεί να είναι θέμα πλαισίου. Αυτό αποδεικνύεται σε μια κλινική δοκιμή όπου, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του άπαχου κόκκινου κρέατος, προσφέρονται οφέλη όσον αφορά τα επίπεδα  της LDL («κακή» χοληστερόλη) ή της συνολικής χοληστερόλης, χωρίς να βλάπτονται άλλες πτυχές όπως την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια. Μέχρι να υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να εφαρμόζεται το παν μέτρον άριστον. Και αν θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία, μπορείτε να μπείτε σε ένα casino online και να διασκεδάσετε για αμέτρητες ώρες!

Όλη η επικαιρότητα