Διατροφή

Τι κερδίζεις αν τρως βρόμη κάθε μέρα για πρωινό

Η βρόμη θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές επιλογές πρωινού. Υπάρχουν 4 λόγοι που μπορούν να σε πείσουν να την εντάξεις κι εσύ στην καθημερινότητά σου.
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποια στιγμή αποφασίσεις ότι έχει έρθει η ώρα να τρέφεσαι πιο υγιεινά, να θυμάσαι ότι η βρόμη είναι η τροφή που θα σε σώσει! Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αυτή το λευκό αλεύρι που βάζουμε στα πάνκεικς ή το κέικ, να φτιάξουμε overnight oats που μας θυμίζει το αγαπημένο ρυζόγαλο, να τη βράσουμε για να γίνει χυλός (το γνωστό porridge), να κάνουμε μπάρες δημητριακών ή απλά να την απολαύσουμε παραδοσιακά με γάλα και μερικά αποξηραμένα φρούτα.

Προσωπικά, θα έλεγα ότι η βρόμη με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να περιορίσω τις ανθυγιεινές τροφές στην καθημερινότητά μου. Συνήθως, προτιμώ την ολικής άλεσης ως μια πιο υγιεινή επιλογή και τη χρησιμοποιώ σε διάφορες συνταγές. Πέρα από το ότι προσδίδει νοστιμιά σε σνακ και γεύματα, οι ειδικοί συνιστούν να την καταναλώνουμε στο πρωινό μας επειδή συμβάλλει στην καλή υγεία.

4 οφέλη που αποκομίζουμε αν εντάξουμε τη βρόμη στο πρωινό μας

1. Δίνει την αίσθηση κορεσμού για πολλές ώρες

Η βρόμη αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην επιβράδυνση της πέψης κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ερευνητές που εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης βρόμης στην όρεξη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή αυξάνει την πληρότητα και μειώνει την επιθυμία μας για φαγητό για τις επόμενες 4 ώρες.

2. Η βρόμη κάνει καλό στο έντερο

Η βρόμη συγκαταλέγεται στις πρεβιοτικές τροφές και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε την ύπαρξη σύνδεσης ανάμεσα στην κατανάλωση βρόμης και την αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Η διατήρηση υγιών βακτηρίων στο έντερο ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη διάθεση και την πέψη και βοηθάει στην προστασία από ασθένειες.

3. Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους

Ως μέρος του πρωινού μας η βρόμη μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διαχείριση όσο και στην απώλεια βάρους, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε κάποια αυστηρή δίαιτα. Περιέχει έναν ειδικό τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζεται β-γλυκάνη, η οποία έχει θετικές επιδράσεις στην υπεργλυκαιμία, τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος και τη μείωση του βάρους, όπως έχουν δείξει έρευνες.

Επιπλέον, το γεγονός ότι προκαλεί κορεσμό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς

Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η βρόμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακόμη και τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, ανάμεσα στα άλλα οφέλη της βρόμης, η υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες την καθιστά μια τροφή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα