Χριστούγεννα

Τι μας επιφυλάσσουν τα Χριστούγεννα; – O καιρός

Ακούστε το άρθρο

Αν και είναι πολύ-πολύ νωρίς για να προβλέψει κάποιος τον καιρό των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς – εμείς ας σταθούμε στα Χριστούγεννα – εκείνο που φαίνεται να διαφοροποιείται συνεχώς και όλο και περισσότερο, είναι οι γενικότερες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα. Αυτό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει προκαλέσει ορισμένες αλλαγές σε ότι αφορά το κλίμα της κάθε περιοχής με αποτέλεσμα ο καιρός να εναλλάσσεται και να διαφοροποιείται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Επικοινωνήσαμε με τον Διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Σιούτα, ο οποίος μας περιέγραψε την εικόνα του καιρού, σύμφωνα πάντα με το πώς φαίνεται μέχρι στιγμής από το σύστημα καιρού.

Έτσι, όπως σημείωσε ο κ. Σιούτας, που διευκρίνισε πάντως πως κάποια ασφαλή και ακριβής πρόβλεψη για τον καιρό που θα έχουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει από τόσο νωρίς, αναμένονται ήπιες καιρικές συνθήκες με βροχοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους προς την τελευταία εβδομάδα των Χριστουγέννων. Όσο για τη θερμοκρασία αυτή αναμένεται να κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ κάποιες χιονοπτώσεις είναι πιθανές στα ορεινά.

Επίσης ο κ. Σιούτας, επεσήμανε πως δεν αποκλείονται ορισμένα σύντομα ψυχρά διαστήματα να κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές κάτι που σημαίνει πως το κρύο δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός χειμώνας, βάσει των όσων καταγράφονται στο σύστημα που παρακολουθούν οι επιστήμονες μετεωρολόγοι φαίνεται να έχει αρκετές ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής με κύρια χαρακτηριστικά τις ήπιες προς υψηλότερες θερμοκρασίες (κάτι που φάνηκε και το προηγούμενο διάστημα του Νοεμβρίου, όπου ο καιρός ήταν πιο ζεστός από το φυσιολογικό) αλλά και τις πολύ αυξημένες βροχοπτώσεις, οι οποίες, όπως σημειώνεται, είναι πολλαπλάσιες από αυτές που αναμένονται την εποχή αυτή.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι χαρακτηριστικές ότι το κλίμα στη Χώρα μας αποκτά όλο και περισσότερο «τροπικά χαρακτηριστικά», όπως οι έντονες και συνεχιζόμενες βροχές ή πιο υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο χειμώνα, φαινόμενα τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι συνεχώς αυξανόμενα στο μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα