Μεσσηνία

Τη μνήμη της Ελένης Ιωαννίδη τίμησε η Κυπαρισσία

Ακούστε το άρθρο

Τη μνήμη της Ελληνίδας μητέρας του έπους του 1940 Ελένης Ιωαννίδη τίμησε χθες η Κυπαρισσία, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου.

Στο χώρο όπου έχει στηθεί το άγαλμά της, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφανιών από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τα τρισέγγονά της Παύλο, Αννα, Δημήτρη και Ελένη, όπως και από τις μαθήτριες του του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας Κωνσταντίνα Τσιμπλή και Θεοδώρα Μπακολιά. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας.

Η Ελένη Ιωαννίδη αποτελεί το σύμβολο της Ελληνίδας μάνας, καθώς μετά το θάνατο του γιου της Ευάγγελου στο μέτωπο, σε γράμμα της στον τότε πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωαννίδης έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου, Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδη να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρίαν άλλους τέσσαρας, Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσι ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίστασιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού. Υστατον επιφώνημα θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς».

Πηγή: Εφ.Ελευθερία Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα