Life

Τι να κάνεις για να χαλαρώσεις μετά από μία δύσκολη μέρα

Η χαλάρωση μετά από μια δύσκολη μέρα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και ένα δώρο που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Η δική μου ρουτίνα είναι απλή και πατάει πάνω στη δύναμη των βοτάνων – ακόμη και στο μπάνιο!
Ακούστε το άρθρο

Μετά από όλη την ένταση της καθημερινότητας, με τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, τις μετακινήσεις στην πόλη, την κίνηση κ.ο.κ., πιστεύω πως η χαλάρωση και η αποφόρτιση είναι παραπάνω από απαραίτητες για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Δεν είναι ούτε φυσιολογικό ούτε σωστό να γυρίζουμε σπίτι από όλα αυτά και να μην σταματάμε πριν πέσουμε στο κρεββάτι για ύπνο. Γιατί, πώς να έρθει ο σωστός ύπνος, αυτός που θα μας ξεκουράσει πραγματικά, αν δεν ξαπλώσουμε ήρεμοι και αποφορτισμένοι;

Κάποιοι επιλέγουν να στραφούν στον διαλογισμό, τις αναπνοές, τη γιόγκα, κάποιο είδος άθλησης, την αρωματοθεραπεία, ένα ζεστό μπάνιο και διάφορες άλλες μεθόδους που ανά εποχή γίνονται τάση.

Όλα είναι σημαντικά, όλα έχουν αποτέλεσμα, αρκεί να βρούμε τι ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία μας και μας προσφέρει παράλληλα τη μάξιμουμ ευχαρίστηση.

Η δική μου συνταγή για χαλάρωση

Θα σας πω μία από τις δικές μου αγαπημένες ρουτίνες μετά από μια δύσκολη μέρα και θα μοιραστώ μαζί σας μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο τσάι βοτάνων, που μας χαλαρώνει όμορφα και μας βάζει για ύπνο τρυφερά!

Έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια βοτανοθεραπείας και πιστεύω πάρα πολύ στις φυσικές ιδιότητες και τη θεραπευτική δύναμη των βοτάνων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επωφεληθούμε από αυτά, από τσάι μέχρι εισπνοές και μπάνια. Πιστεύω πως ειδικά για τη χαλάρωση τα βότανα είναι νούμερο ένα σύμμαχος, και ζούμε σε χώρα που είναι πραγματικά ευλογημένη με πάμπολλα είδη υπέροχων θεραπευτικών βοτάνων.

Σε πολλούς όπως και σε εμένα, το στρες και η κούραση συσσωρεύονται στον αυχένα μου. Εκτός από πόνο στην περιοχή του αυχένα και των ώμων, αυτό μπορεί να προκαλεί και ημικρανίες και ένα αίσθημα κούρασης με υπερένταση.

Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι μπάνιο. Αν έχεις μπανιέρα, προτείνω να προμηθευτείς άλατα Εpsom, που είναι πολύ ευεργετικά στην αποτοξίνωση, στη χαλάρωση του σώματος και τους μυϊκούς/νευρικούς πόνους. Τα άλατα τα συνδυάζω με βότανα ή αιθέρια έλαια. Κάποια αιθέρια ελαία που ενδείκνυνται για χαλάρωση και καταπολεμούν την ένταση είναι η λεβάντα, το Ylang-ylang, το ροδόξυλο, το χαμομήλι, το τριαντάφυλλο (ή Otto). Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό.

Ένας αγαπημένος μου συνδυασμός ελαίων για ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο είναι:

2 σταγόνες αιθέριο έλαιο Ylang-ylang
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
2 φλιτζάνια άλατα Epsom

Γεμίζουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό, ρίχνουμε τα άλατα και τις σταγόνες των ελαίων. Ανακατεύουμε με τα χέρια και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας. Έτσι, επωφελείται και το σώμα αλλά και ο νους, αφού εισπνέουμε αυτό το υπέροχο χαλαρωτικό μείγμα.

Αντίστοιχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερά βότανα στην μπανιέρα μας. Ένα τρόπος είναι να κάνουμε ένα πολύ δυνατό τσάι (έκχυμα) και να το προσθέσουμε στο νερό της μπανιέρας ή τα δέσουμε τα βότανα σε ένα τουλουπάνι και να το προσθέσουμε στη μπανιέρα μας (στον δεύτερο τρόπο είναι πιο ήπιο το αποτέλεσμα του αρώματος). Αν δεν έχουμε μπανιέρα, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο.

Για να ενισχύσουμε τη χαλάρωση βάζουμε απαλή μουσική, χαμηλώνουμε τα φώτα να μην είναι έντονα, ή ανάβουμε κεριά.

Βγαίνοντας από το μπάνιο φροντίζω να ντυθώ με απαλά και «χουχουλιάρικα» υφάσματα. Πρέπει να νιώθουμε όμορφα με αυτά που φοράμε και, αν είναι χειμώνας, φροντίζουμε να είμαστε ζεστά και άνετα.

Τσάι βοτάνων για απόλυτη χαλάρωση

Ετοιμάζουμε ένα χαλαρωτικό, ευεργετικό τσάι με χαμομήλι, λεβάντα, τήλιο, τζίντζερ, λεμόνι και προαιρετικά λίγο μέλι.

Φροντίζουμε τα βότανα να είναι καλής ποιότητας και τα αποθηκεύουμε κλεισμένα αεροστεγώς, για να έχουν μέγιστη δράση για περισσότερο καιρό.

Η σωστή αναλογία για ένα τσάι βοτάνων είναι 3-4 κ.σ. ξερών βοτάνων σε 500 ml νερού.

Αν τα βότανα είναι φρέσκα, χρησιμοποιούμε λίγο παραπάνω, δηλαδή περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας από ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα.

Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει προηγουμένως να το έχουμε βράσει και να είναι γύρω στους 100°C. Όλα τα ροφήματα βοτάνων καλό είναι να γίνονται είτε σε τσαγιέρα με καπάκι είτε σε κάποιο άλλο δοχείο κατάλληλο για βραστό νερό, το οποίο θα πρέπει να σκεπάσουμε με κάποιο τρόπο, π.χ. με ένα πιάτο.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί αλλιώς με τους ατμούς που θα δημιουργηθούν χάνουμε αρκετές ευεργετικές ιδιότητες αλλά και γεύση.

Αφήνουμε τα βότανα στο βραστό νερό για 5 λεπτά. Καλό είναι να περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία του τσαγιού στους 40 με 50 βαθμούς πριν ανακατέψουμε μέσα το μέλι, έτσι ώστε το μέλι να διατηρήσει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες και να μη μετατραπεί σε ένα απλό γλυκαντικό. Ιδανικά, για το βράδυ επιλέγω μέλι δάσους, π.χ. βελανιδιάς, τα οποία έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Το χαμομήλι σύμφωνα με του βοτανοθεραπευτές είναι από τα πιο ωφέλιμα βότανα, ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Εκτός από καταπραϋντικό, βακτηριοκτόνο και απολυμαντικό (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά σαν κομπρέσα, π.χ. σε μολύνσεις ευαίσθητων σημείων όπως τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα), το χαμομήλι καταπολεμά τις ημικρανίες, τις ζαλάδες, το άγχος, τις αϋπνίες και γενικά ηρεμεί και ωφελεί το νευρικό μας σύστημα.

Το τίλιο είναι επίσης ένα φυσικό καταπραϋντικό, το οποίο προάγει την χαλάρωση. Είναι αντισπασμωδικό όπως και το χαμομήλι, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να χαλαρώσει του σφιγμένους μυς και να ανακουφίσει από την ένταση. Το τίλιο επίσης μειώνει το στρες, συμβάλλει στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Η λεβάντα είναι έντονη γεύση, γι’ αυτό και βάζουμε λίγη ποσότητα. Μειώνει το άγχος και το στρες, ενώ ηρεμεί σώμα και μυαλό – και γενικότερα τη διάθεση. Από την αρχαιότητα συνδέεται με την επίδραση που έχει στο νευρικό σύστημα και πιστεύετε ότι μπορεί να καθαρίσει το μυαλό από αρνητικές σκέψεις.

Το τζίντζερ και το λεμόνι εκτός από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδική δράση τους, συμβάλλουν σε ενα υγιές ανοσοποιητικό, καταπολεμούν τους πονοκεφάλους, βοηθούν στην πέψη (κανείς δεν χαλαρώνει αληθινά με βαρύ στομάχι), τη σωστή αναπνοή, την κυκλοφορία του αίματος και είναι ευεργετικά κατά των πόνων της περιόδου. Το άρωμα και των δύο είναι θεραπευτικό και συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης.

Αυτή τη θεραπευτική ρουτίνα τη θεωρώ τεράστιο δώρο προς τον εαυτό μας. Πιστέψτε με, όταν βρούμε ένα τέτοιο όμορφο, τελετουργικό τρόπο να μας φροντίζουμε με ησυχία και αγάπη, οι συνέπειες που θα προσφέρουμε στην ψυχική και σωματική μας υγεία είναι ανεκτίμητες. Και καλό είναι να το καθιερώσουμε ώστε να το επαναλαμβάνουμε τακτικά αυτό το «δωράκι»!

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα