Υγεία

Τη νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Τη νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, η οποία αποτελούσε ένα όνειρο τριών δεκαετιών για το ΑΧΕΠΑ, εγκαινίασε, το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα, εγκαινιάζουμε μια Μονάδα- πρότυπο για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

«Αισθάνομαι διπλά χαρούμενος, όχι τόσο ως υπουργός αλλά ως ασθενής, διότι το πρόβλημα στη χώρα μας παραμένει ο αυξημένος αριθμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η συγκεκριμένη Μονάδα θα βοηθήσει στη μείωσή τους. «Με τέτοιες δράσεις», σημείωσε, «βάζουμε ένα λιθαράκι ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη μέρα, που θα πρέπει να είναι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό που τού αξίζει, προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες».

Ερωτηθείς σχετικά με το προσωπικό που χρειάζεται ένα νοσοκομείο, πέραν του εξοπλισμού, είπε ότι «ήδη, αυτή τη στιγμή, πέρα από το επικουρικό, που είχε ενισχυθεί όλο αυτό το διάστημα με 12.000 θέσεις, 2000 θέσεις μόνιμων ιατρών, παράλληλα τρέχουν οι προκηρύξεις που είναι να βγουν για 4000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 910 θέσεις λοιπού προσωπικού και θα υπάρξουν και προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό».

Ανέφερε ακόμη πως με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, «έχουμε όλον τον σχεδιασμό ώστε να δοθούν όσες θέσεις χρειάζονται για να είναι άρτια στελεχωμένο το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας. Οπότε, μέσα σε αυτή την κατεύθυνση, προφανέστατα θα στελεχωθούν επαρκώς όλες οι Μονάδες, που ήδη έχουν τώρα επικουρικό προσωπικό, αλλά θα αποκτήσουν και το μόνιμο».

Απαντώντας στις πρωινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι 120 διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ στο σύστημα φαίνεται ότι υπάρχουν 40 κενές κλίνες, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «τα ελεεινά ψεύδη θα παίρνουν τις απαντήσεις τους» και πρόσθεσε: «Ο κ. Γιαννάκος, αφενός άκουσα ότι αναιρεί το θέμα για τις VIP κλίνες που είπε. Πράγματι υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, πράγματι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ και αναγκάζονται να βρίσκονται είτε σε χειρουργικά κρεβάτια είτε σε ΜΑΦ, να διασωληνώνονται με όλους τους ιατρικούς κανόνες και την τεχνολογική υποδομή εκτός κλινών ΜΕΘ, περιμένοντας να βρεθούν στους χώρους. Όμως, καταγγελία ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, (διότι αυτοί είναι κατά βάση που βρίσκονται στα νοσοκομεία), ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ που έχει την πλατφόρμα, έχουν ένα σύστημα, όπως το λέει, να επιλέγουν ποιοι θα μπαίνουν σε κλίνες ΜΕΘ και ποιοι θα βρίσκονται πίσω, και να κρατάνε και νέες κλίνες ΜΕΘ, με συγχωρείτε, αυτά δεν μπορεί να τα λέει άνθρωπος, ο οποίος δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι προσβολή για όλους τους συναδέλφους του και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει τολμήσει να πει ποιο είναι αυτό το σύστημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τις ημέρες των εορτών, σημείωσε ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί αυξήθηκαν κατά πολύ οι εμβολιασμοί κι ότι 90.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει την πρώτη δόση. «Η φιλοσοφία μας θα μείνει η ίδια, τα μέτρα θα αφορούν τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Θεωρούμε ότι αυτά είναι επαρκή. Οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί βάσει της πανδημίας θα παρθεί αλλά σε αυτή τη λογική: περιορισμός δραστηριότητας ανεμβολίαστων, όχι περιορισμός δραστηριότητας εμβολιασμένων», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ, έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κι ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι σέβεται αυτούς τους ανθρώπους για τη μάχη που έδωσαν στην πρώτη φάση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα Νοσοκομεία, εάν δεν εμβολιαστούν. «Έχουμε επιλέξει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Εμείς δεν πιστεύουμε στην προαιρετική υποχρεωτικότητα που αναφέρει η αντιπολίτευση, που μας εγκαλεί να βάλουμε κι άλλον κόσμο, αλλά δεν μας λέει τις κυρώσεις. Όποιος δεν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να γυρίσει. Τούς καλούμε να εμβολιαστούν, να γυρίσουν στις θέσεις στις οποίες ανήκουν, να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους εδώ πέρα».

Όλη η επικαιρότητα