Χωρίς κατηγορία

ΤΕΙ Πύργου: Μοναδική εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας!

Ακούστε το άρθρο

Ζωντανό κύτταρο της Ηλείας απέδειξε χθες ότι είναι το ΤΕΙ Πύργου, με τη διεξαγωγή μιας εξαιρετικής εκδήλωσης αφιερωμένης στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, στο αμφιθέατρο. Οι σπουδάστριες του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Γιώτας Μιχαλοπούλου, προσέφεραν ένα εξαιρετικό τρίωρο πολιτισμού, προβληματισμού και ψυχαγωγίας στο κοινό, αναλύοντας κάθε πτυχή της σύγχρονης γυναίκας.

Μέσα από ομιλίες, φωτογραφίες, βίντεο κα θεατρικά-χορευτικά δρώμενα, το ΤΕΙ Πύργου τίμησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με τον καλύτερο τρόπο, αναδεικνύοντας τους πολλαπλούς ρόλους, τις ξεχωριστές ικανότητες και τα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες σήμερα σε όλο τον πλανήτη.

Οι σπουδάστριες του τμήματος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με τις εισηγήσεις τους και το πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο, θίγοντας με άρτια τεχνική τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει μια γυναίκα.

«Με αυτήν την εκδήλωση θέλουμε να επισημάνουμε ότι είναι αναγκαίος ο σεβασμός και η κατανόηση προς τη γυναίκα για τους ρόλους που επιτελεί καθημερινά: γυναίκα, μητέρα φοιτήτρια, κ.ά.» τόνισε η φοιτήτρια του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ, Αναστασία Καλογεροπούλου, η οποία έθιξε το ζήτημα της εγκυμοσύνης στην ομιλίατης.

Η φοιτήτρια Χριστίνα Τζαφάι, η οποία συμμετείχε στο θεατρικό, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι με την εκδήλωση αναδεικνύεται η δημιουργική δουλειά που γίνεται στο ΤΕΙ Πύργου, ενώ η φοιτήτρια Γεωργία Μένεγα υπογράμμισε το μήνυμα που έστειλε η εκδήλωση, ότι «η γυναίκα κάνει πάρα πολλά πράγματα σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερο φύλο».

Η εμπνεύστρια και επιστημονική υπεύθυνη της εκδήλωσης, Παναγιώτα Μιχαλοπούλου, απέδωσε τα εύσημα στις φοιτήτριες για το μεράκι τους και την πολύ καλή δουλειά που έκαναν.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) γιορτάζουμε τη σημαντική συνεισφορά της γυναίκας στην ανθρωπότητα. Αποφασίσαμε με τους φοιτητές να οργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση και ήταν μια ευκαιρία να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα και νΑ αξιοποιήσουμε λίγο πιο δημιουργικά τον χρόνο μας».

Απ.Κατσιφάρας: «Μέρα ευθύνης για μας»

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ.Κατσιφάρας, καθώς η περιφέρεια ήταν συνδιοργανώτρια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

«Οφείλουμε να αναδείξουμε τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν οι γυναίκες σε μια σύγχρονη κοινωνία. Να δουμε την ιστορική εξέλιξη της κοινωνίας μας, τον ρόλο της γυναίκας στα κοινά, στην οικογένεια, στην εργασία, έχοντας υπόψη την ευθύνη για τα δικαιώματα που δίνει η δημοκρατία μας και πώς πραγματικά σε δύσκολους καιρούς μπορεί ξανά η γυναίκα όχι μόνο να ελπίζει, όχι μονο να προστατεύεται αλλά και να έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες με καθε άνθρωπο. Αυτά είναι δείγματα πολιτισμού και μιας κοινωνίας που ζει και προοδεύει με αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας, Αντώνης Χαροκόπος, δήλωσε ότι η εκδήλωση είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης Προαγωγής Υγείας.

«Συνδιοργανώνουμε με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας την εκδήλωση, για να αναδείξουμε το θέμα της γυναίκας για ισοτιμη συμμετοχη και ίσες ευκαιριες», ανέφερε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Χαροκόπος.

Η αντιδήμαρχος Πρόνοιας του δήμου Πύργου, Ανδριάννα Αγγελακοπούλου, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και, επικαλούμενη τον Μάο, ζήτησε από τις γυναίκες όλου του πλανήτη να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Τιμούμε τη γυναίκα, τιμούμε την αγρότισσα, την κορη τη σύζυγο τη μάνα, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας. Ο Μάο έλεγε “κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γυναικών”», επισήμανε η κα Αγγελακοπούλου.

Πολιτικά δικαιώματα και έμφυλη βία

Οι ομιλίες της εκδήλωσης κάλυψαν ευρύ φάσμα σχετικά με τον ρόλο και τα προβλήματα της γυναίκας, παρουσιάζοντας πληροφορίες και δεδομένα. Η περιφερειακή σύμβουλος Εύη Βεργοπούλου μίλησε για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική, πραγματοποιώντας ιστορική αναδρομή στην κατάκτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ στηλίτευσε τα στερεότυπα που απαντώνται ακόμα και εντός κοινοβουλίου. Ο Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου, Τάκης Γεωργακόπουλος, και η Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου, Αλίκη Σχίζα, παρουσίασαν με επιστημονική αρτιότητα τις παραμέτρους της έμφυλης βίας, αναλύοντας φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σωματεμπορία, κ.ά.

«Συνδυάζουμε πολιτισμό και μάθηση»

Η προϊσταμένη του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ, Αναστασία Ζαφειροπούλου, απέδωσε τα εύσημα στους σπουδαστές και τους καθηγητές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή της εκδήλωσης και τόνισε ότι στόχος του τμήματος είναι η υλοποίηση κι άλλων εκδηλώσεων μελλοντικά, με στόχο την εξωστρέφεια του ΤΕΙ Πύργου και τη συνεργασία του με τους φορείς της πόλης.

«Με τέτοιες εκδηλώσεις συνδυάζουμε τον πολιτισμό και τη μάθηση, αναπτύσσουμε συνέργειες με την τοπική κοινωνία και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια του ΤΕΙ Πύργου και την πολύπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών», τονισε η κα Ζαφειροπούλου.

Ο επίκ. Καθηγητής του τμήματος, Γ.Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η εκδήλωση αναδεικνύει τη δουλειά που γίνεται στο ΤΕΙ Πύργου, πέρα από το πλαίσιο του ωρολόγιου προγράμματος, και επισήμανε για την εκδήλωση ότι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «μεταφέρουμε το μήνυμα για την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας, που είναι πηγή ζωής και ενέργειας και διαπερνά οριζόντια την πραγματικότητα. Σε μια εποχή κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η γυναίκα μπορεί να προσφέρει προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της ίδιας της ζωής».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Κρητικών Ν.Ηλείας σε συνεργασία με τους Μωραΐτες.

Όλη η επικαιρότητα