Οικονομία

Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινίσεων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνουν ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, μετά τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, κυβέρνηση και τράπεζες τα βρήκαν όσον αφορά στο ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας (250.000 ευρώ), στο ανώτατο υπόλοιπο των δανείων (130.000 ευρώ) και ως προς την αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα 40.800 ευρώ, από 36.000 ευρώ περίπου που είναι σήμερα. Συμφώνησαν επίσης η κατ’ αρχήν διάρκεια προστασίας της πρώτης κατοικίας να είναι στο ένα έτος.

Αντίθετα, δεν τα βρήκαν όσον αφορά στις 160.000 ανοιχτές υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με τις τράπεζες να ζητούν την άμεση υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς, ενώ την κυβέρνηση να προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να επιλέξουν αν θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς.

Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ώστε να προλάβει να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου, όταν και λήγει το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα