Επιστήμη

Τι συμβαίνει με τα πλαστικά καλαμάκια – Γιατί συνεχίζουν να βρίσκονται παντού;

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απαγόρευσή τους, 4 στα 10 καλαμάκια εξακολουθούν να είναι πλαστικά.
Ακούστε το άρθρο

68 κιλά. Αυτή είναι η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που πετά (κατά μέσο όρο) κάθε Έλληνας ετησίως. Σύνολο 730.000 τόνοι, εκ των οποίων μόλις το 7% καταλήγει στην ανακύκλωση. Από την υπόλοιπη ποσότητα, δε, ένα μεγάλο μέρος -υπολογίζεται σε 40.000 τόνους- ρυπαίνει τη φύση, τα δάση, τις θάλασσες και τις ακτές, δηλαδή το «σπίτι» που μας φιλοξενεί.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του διογκούμενου και επείγουσας σημασίας προβλήματος, από τον Ιούλιο του 2021 έχει απαγορευτεί ρητά η διάθεση στην ελληνική αγορά μιας σειράς πλαστικών προϊόντων. Πρόκειται για προϊόντα μιας χρήσης, τα οποία κάποτε χρησιμοποιούσαμε διαρκώς και πολύ συχνά πετούσαμε αφειδώς, όπου βρίσκαμε.

Καλαμάκια, πιατάκια, μαχαιροπίρουνα, αναδευτήρες κ.α. είναι μερικά απ΄ όσα έχουν απαγορευτεί εδώ και περίπου έναν χρόνο. Άλλωστε, όπως ορίζει η νομοθεσία του κράτους, οι παραγωγοί δεν επιτρέπεται να τα προμηθεύουν σε καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης και παροχής υπηρεσιών.

Η αγορά, από την πλευρά της, είχε περιθώριο 10 μηνών να εξαντλήσει όλα τα αποθέματά της. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα εστίασης, οι έμποροι κλπ μπορούσαν να διαθέτουν όσα πλαστικά προϊόντα είχαν στις αποθήκες τους έως τις 2 Μαΐου του 2022.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα (τόσους μήνες αργότερα), αν πάτε σε κάποιο μαγαζί για να παραγγείλετε τον καφέ σας ή το αγαπημένο σας ποτό, είναι πολύ πιθανό να σας δώσουν πλαστικό καλαμάκι. Παρότι κανονικά δεν θα έπρεπε.

Εκτιμάται οτι η αγορά εξακολουθεί να είναι γεμάτη από πλαστικά καλαμάκια σε ποσοστό 40%. Ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη ότι η απαγόρευσή τους ήδη διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο.  Το πλαστικό καλαμάκι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως προϊόν makreting προκειμένου να προσελκύσει τους καταναλωτές.

Πρόκειται για μια ποσότητα, η οποία φυσικά είναι παράνομη και αντιβαίνει τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους. Δεδομένο είναι, επίσης, ότι οι αρμόδιες αρχές σπανίως προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους, κάτι που δίνει την αίσθηση στην αγορά ότι είναι ελεύθερη να συνεχίζει να διαθέτει τα απαγορευμένα πλαστικά προϊόντα.

Προϊόντα, τα οποία βλέπουμε κάθε χρόνο στις ελληνικές ακτές ενόσω κολυμπάμε ή ενόσω παίζουμε στην άμμο, συνεχίζοντας να ρυπαίνουμε και να μολύνουμε το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, η μη τήρηση της νομοθεσίας δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για όσες επιχειρήσεις και βιομηχανίες τηρούν την οδηγία του κράτους, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες ή σε νέα προϊόντα.

Εάν, επομένως, θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους για τη μείωση των πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, είναι σαφές ότι τόσο το ελληνικό κράτος όσο και η αγορά, ευρύτερα, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τη νομοθεσία.

Άλλωστε, πρόκειται για μια «υποχρέωση», την οποία πρωτίστως οφείλουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να μην ζήσουν μέσα σ’ έναν «πλαστικό» κόσμο, όπου τα πλαστικά θα έχουν πάρει τη θέση των ψαριών στις θάλασσες και των ζώων στα δάση.

Πηγή: perivallon2022.news47.gr

Όλη η επικαιρότητα