Categories: Life

Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός εσωστρεφή

Share

Λένε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν αγαπούν ιδιαίτερα οι εσωστρεφείς άνθρωποι, όπως η παραβίαση του προσωπικού τους χώρου, το να βρίσκονται στο επίκεντρο και φυσικά οι πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Όντας ένας από αυτούς, μπορώ να τα επιβεβαιώσω. Υπάρχουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μας που συχνά είτε παρερμηνεύονται είτε δεν γίνονται πλήρως κατανοητά. Γι’ αυτό και ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν την εσωστρέφεια με την ντροπή ή την αντικοινωνικότητα. Αλλά μάλλον πρόκειται για μια παρεξήγηση.

Όπως πολύ όμορφα απεικονίζει μέσα από εικονογραφήσεις της στο BBC η Sofja Umarik, οι εσωστρεφείς, όπως όλοι οι άνθρωποι, βρίσκουν την κοινωνικοποίηση διασκεδαστική.

Η διαφορά είναι ότι, ενώ τα πάρτι γεμίζουν τους εξωστρεφείς με ενέργεια, οι εσωστρεφείς έχουν ανάγκη να «επαναφορτίσουν» τις μπαταρίες τους μετά από μια κοινωνική εκδήλωση, μένοντας μακριά από τους υπόλοιπους ανθρώπους και επικεντρώνοντας την προσοχή στον εαυτό τους.

Στο μυαλό των εσωστρεφών ανθρώπων

Υπάρχει μια επιστημονική θεωρία που αναλύει πώς συμπεριφέρεται ένας εσωστρεφής άνθρωπος και γιατί (όχι τίποτ’ άλλο, αλλά για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας). Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των εγκεφάλων των εσωστρεφών και των εξωστρεφών είναι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στον νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη.

Ειδικότερα, στον εγκέφαλο του κάθε ανθρώπου υπάρχουν δύο νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, η ντοπαμίνη και η ακετυλοχολίνη.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι οι εξωστρεφείς είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ντοπαμίνη, οπότε χρειάζονται περισσότερη από αυτή για να νιώσουν ευτυχισμένοι. Όσο περισσότερο μιλούν, κινούνται και κοινωνικοποιούνται, τόσο περισσότερο αισθάνονται τις ευχάριστες επιδράσεις της ντοπαμίνης.

Από την άλλη πλευρά, οι εσωστρεφείς είναι πιο ευαίσθητοι στη ντοπαμίνη και γρήγορα διεγείρονται σε υπερβολικό βαθμό. Γι’ αυτό προτιμούν να χρησιμοποιούν έναν διαφορετικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Αυτό συμβαίνει όταν συγκεντρώνονται, διαβάζουν ένα βιβλίο ή εστιάζουν το μυαλό τους σε ένα πράγμα. Ενώ μια τέτοια κατάσταση κάνει εμάς τους εσωστρεφείς να νιώθουμε χαλαροί και ικανοποιημένοι, κάτι τέτοιο με δυσκολία μπορεί να συμβεί σε έναν εξωστρεφή άνθρωπο.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει ως ένα βαθμό γιατί οι εξωστρεφείς άνθρωποι αναζητούν νέες, συναρπαστικές καταστάσεις και ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές, ενώ οι εσωστρεφείς προτιμούν να μείνουν στο σπίτι με ένα καλό βιβλίο ή να κάνουν ουσιαστική παρέα με ένα μόνο άτομο.

Άλλες διαφορές μεταξύ εσωστρεφών – εξωστρεφών

Οι ειδικοί έχουν κάνει λόγο και για μια άλλη διαφορά στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος των εσωστρεφών σε σχέση με τους εξωστρεφείς, η οποία αφορά το νευρικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η ακετυλοχολίνη συνδέεται με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν αυτό ενεργοποιείται, το σώμα μας εξοικονομεί ενέργεια καθώς εμείς «αποσυρόμαστε» από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι μύες χαλαρώνουν, η ενέργεια αποθηκεύεται, οι κόρες των ματιών συστέλλονται για να περιορίσουν το εισερχόμενο φως και ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται.

Από την άλλη, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μας κινητοποιεί για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, ενώ μας κάνει δραστήριους, τολμηρούς και περίεργους. Ο εγκέφαλος βρίσκεται σε εγρήγορση και υπερ-συγκεντρώνεται στο περιβάλλον του.

Όπως πολύ γλαφυρά περιγράφει η Jenn Granneman, ιδρύτρια της ιστοσελίδας Introvert Dear, η συμπαθητική πλευρά του νευρικού συστήματος είναι σαν να πατάμε το πεντάλ του γκαζιού, ενώ η παρασυμπαθητική πλευρά είναι σαν να πατάμε τα φρένα.

Τόσο οι μεν όσο και οι δε χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του νευρικού τους συστήματος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ωστόσο, για τους εσωστρεφείς υπάρχει μια μικρή προτίμηση προς την παρασυμπαθητική πλευρά, που ηρεμεί και επιβραδύνει. Έτσι, την επόμενη φορά που ο εσωστρεφής φίλος σας θα προτιμήσει να μείνει σπίτι αντί να έρθει μαζί σας σε ένα πάρτι, θυμηθείτε ότι δεν φταίει αυτός. Έτσι είναι φτιαγμένος ο εγκέφαλός του.

Πηγή: ow.gr