Categories: Ηλεία

Τι συμβαίνει με τα φλαμίνγκο στην Ηλεία;

Share

Περισσότερες από κάθε φορά ήταν φέτος οι περιπτώσεις όπου πολίτες στην Ηλεία αντίκρισαν φλαμίνγκο σε περιοχές που συνήθως δεν εντασσόταν στο… δρομολόγιο των εντυπωσιακών πτηνών.

Φλαμίνγκο εμφανίστηκαν σε παραλίες όπως της Σπιάτζας, του Βαρθολομιού καθώς και αλλού, πετώντας σε πολύ κοντινή απόσταση από την ακτή και σχεδόν πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων…

Η θέα των εντυπωσιακών πτηνών προκάλεσε έκπληξη αρχικά που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα όμορφο οπτικό θέαμα που –όποιος ήταν αρκετά γρήγορος- καταγράφηκε ως βίντεο σε κινητά τηλέφωνα…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένα νεαρό φλαμίνγκο που πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε από πολίτες στις εκβολές ρέματος, στην παραλία της Σκαφιδιάς, προκαλώντας την σχετική ανησυχία σε πρώτη φάση και κατόπιν την ανάλογη κινητοποίηση. Οι πολίτες ήρθαν σε συνεννόηση με τους φιλόζωους που επικοινώνησαν με τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής ANIMA και στη συνέχεια με τον Φορέα Διαχείρισης του υγροβιότοπου Στροφυλλιάς-Κοτυχίου όπου και μεταφέρθηκε δυο ημέρες αργότερα…

Στην μεταφορά βοήθησαν και κάτοικοι της περιοχής που πρόσφεραν το όχημα τους για να μεταφερθεί το πτηνό στο Κοτύχι. Εκεί στους φιλόζωους υποδείχθηκε -από φύλακα της προστατευόμενης περιοχής- το σημείο που θα αφηνόταν και πάλι ελεύθερο το φλαμίνγκο πολύ κοντά σε ένα σμήνος φλαμίνγκο…

Τι ακριβώς συμβαίνει…

Ο πρ. πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Κώστας Παπακωνσταντίνου μιλώντας σχετικά στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ τόνισε πως «Αυτή την εποχή τα φοινικόπτερα, όπως είναι το ελληνικό όνομα των φλαμίνγκο, διασκορπίζονται από τους χώρους που έχουν γεννηθεί σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αλγερία κ.α. Σημειωτέον πως στην Ελλάδα τα φλαμίνγκο δεν φωλιάζουν γιατί ενώ διαθέτουμε τους καλύτερους υγρότοπους για την φιλοξενία τους δεν υπάρχει ούτε μια γωνιά τους που να είναι ασφαλισμένη από τους ψαράδες, από αδέσποτους σκύλους ή απλώς από περιπατητές! Αν ενοχλούνται τα φλαμίνγκο δεν φωλιάζουν… σε όλες τις άλλες χώρες εξασφαλίζεται γι` αυτά σε αλυκές ένας χώρος όπου μπορούν να φωλιάσουν με την ησυχία τους. Στην Ελλάδα μαζεύονται κατά χιλιάδες χτίζουν τις φωλιές τους πλην όμως ασυνείδητοι ή για τους λόγους που περιέγραψα πιο πάνω δεν κάνουν εφικτή τη συνέχιση της διαδικασίας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει πως «Τέλη Απριλίου αρχές-μέσα Αυγούστου αρχίζει η μεγάλη διασπορά από τις χώρες που γεννιούνται και σταθμός τους είναι και η Ελλάδα. Τα μικρότερα-νεαρότερα από αυτά έχουν καφέ χρώμα. Είναι πολύ φυσιολογικό να δει κανείς νεαρά φλαμίνγκο που έχουν χάσει το κοπάδι τους σε διάφορα μέρη όπως παραλίες, λιμάνια και αλλού. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να μην τα ενοχλήσει και να μην τα ταΐσει αφού συνήθως τρέφονται με ασπόνδυλα και πλαγκτόν. Αν τα δει κάποιος να είναι τραυματισμένα το καλύτερο είναι να επικοινωνήσει με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπου της περιοχής του. Συνήθως είναι εξαντλημένα όπως συνέβη και σ` αυτό στην Σκαφιδιά που αναφέρατε. Επειδή σαν εικόνα είναι πολύ θελκτικά για τον άνθρωπο που θέλει να τα δει από κοντά ή να τα φωτογραφίσει αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Χρειάζεται περισσότερη διακριτικότητα… ίσως οι πολίτες θα πρέπει να εξοικειωθούν περισσότερο με την παρακολούθηση τους σύμφωνα με κανόνες, όπως απαιτεί το συνειδητοποιημένο birdwatching».