Υγεία

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ξηρό βήχα

Ακούστε το άρθρο

Πολλοί είναι λόγοι που «κρύβονται» πίσω από έναν βήχα, με τους πιο συνηθισμένους να αποτελούν την αλλεργία, το κοινό κρυολόγημα ή ακόμα και την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι. Στην λίστα με τις πιθανές αιτίες, έχει πλέον προστεθεί και ο νέος κοροναϊός καθώς στα βασικά του συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πυρετός, η δύσπνοια και ο ξηρός βήχας.

Σε τι διαφέρει ο ξηρός βήχας;

Γενικότερα είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι έχει βήχα, ο ξηρός όμως βήχας διαφέρει αρκετά από άλλους τύπους. Ο ξηρός βήχας, συγκεκριμένα, δεν παράγει βλέννα ή φλέγμα κατά το βήξιμο. Αντίθετα, ο παραγωγικός βήχας περιλαμβάνει βλέννα ή και φλέγματα, τα οποία μπορεί να αισθανθεί κανείς να κινούνται στους βρόγχους ή το λαιμό ενώ με κάθε βήξιμο αποβάλλονται. Παράλληλα ο ξηρός βήχας παράγει ένα σταθερό ήχο και συχνά προκαλείται από την αίσθηση μιας μικρής ενόχλησης στο πίσω μέρος του λαιμού, σαν γαργαλητό. Ο ξηρός βήχας δεν πονάει απαραίτητα, ωστόσο, θεωρείται «μη ικανοποιητικός» καθώς δεν αποβάλλεται βλένα ή φλέγματα.

Ξηρός βήχας και άσθμα

Στην περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει άσθμα μπορεί επίσης να εμφανίσει ξηρό βήχα, ο οποίος συνοδεύεται από έναν ήχο που μοιάζει με συριγμό. Στα άτομα με άσθμα, οι δυσκολίες στην αναπνοή οφείλονται σε φλεγμονή που υπάρχει στην αναπνευστική οδό. Ο βήχας σε αυτήν την περίπτωση συνήθως επιδεινώνεται κατά τις βραδινές ώρες ή και μετά από σωματική άσκηση. Μαζί με τον ξηρό βήχα το άτομο μπορεί να νιώσει σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια ή και αίσθημα κόπωσης.

Κρυολόγημα ή αλλεργία;

Επιπλέον ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα αλλεργίας ή κοινού κρυολογήματος και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έχει την μορφή είτε του ξηρού είτε του παραγωγικού βήχα. Πρόκειται για οπισθορρινική καταρροή, κατά την οποία πραγματοποιείται ροή βλέννας προς το λαιμό λόγω αλλεργίας ή κρυολογήματος. Επειδή λοιπόν, η βλέννα ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις εκδηλώνεται βήχας. Στην περίπτωση αυτή, ο βήχας ενδέχεται να ενταθεί κατά τις βραδινές ώρες ενώ αν οφείλεται σε αλλεργία, πιθανότατα θα συνοδεύεται από φτέρνισμα ή και φαγούρα στα μάτια.

via

Όλη η επικαιρότητα