Αρθρογραφία

Τι θα πρότεινε ο Keynes;

Γράφει ο Δημήτρης Λιαρόπουλος.
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 1931 ο Μέιναρντ Κέινς (Maynard Keynes 1883- 1946) σε συνέντευξή του στο B.B.C., καθώς ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και η Μεγάλη Βρετανία, βυθιζόταν στη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης εποχής, ανέφερε τα εξής: (σχ. άρθρο των Τάιμς του Λονδίνου).

Η καλύτερη υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι κάθε φορά που αποταμιεύετε πέντε σελίνια [25 πένες, αλλά γύρω στις 12 λίρες (14 ευρώ) σε σημερινές αξίες], ένας άνθρωπος χάνει τη δουλειά του για μια ημέρα. Τα 5 σελίνια που αποταμιεύετε προσθέτουν στην ανεργία έναν άνθρωπο για μια μέρα και ούτω καθ’ εξής, αναλογικά. Από την άλλη μεριά, κάθε φορά που αγοράζετε αγαθά, αυξάνετε την απασχόληση.

Όπως έγραψαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προς το τέλος του 2008: «Είμαστε όλοι Κεϊνσιανιστές τώρα! Όταν αναλάβει την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα, θα προτείνει ένα γιγάντιο πακέτο οικονομικών κινήτρων!». Στην Ευρώπη κατά την πανδημία, παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες. Πέρυσι, η Ελληνική κυβέρνηση θριαμβολογούσε για την «ευρωστία» των Ελληνικών τραπεζών λόγω της ανόδου των καταθέσεων. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι έτσι θα έπεφτε η ενεργός ζήτηση – και θα δημιουργείτο ανεργία και πληθωρισμός; Τέλος ήρθε η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πολλές επιχειρήσεις δεν άντεξαν την άνοδο του κόστους λειτουργίας και έκλεισαν. Οι Ευρωπαίοι υπό τον φόβο της φτώχειας, σταμάτησαν ν’ αγοράζουν οτιδήποτε.

Μπορούμε να πούμε ότι κατέρρευσε η ζήτηση αγαθών, οπότε εκτοξεύθηκε η ανεργία και ο πληθωρισμός. Στην Ευρώπη, η μόνη χώρα που εφαρμόζει Keynes είναι η Γερμανία. Δημιούργησε κοινοτικά ταμεία που δίδουν χαμηλότοκα δάνεια στις φτωχές χώρες του Νότου (Ελλάδα), προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν αυτές οι χώρες, τη λαϊκή δυσαρέσκεια με επιδοτήσεις. Ξέρει όμως ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα τις ξοδέψουν αγοράζοντας γερμανικά προϊόντα. Οπότε αυτή θα έχει ανάπτυξη, απασχόληση και μείωση του πληθωρισμού.

Η Ελληνική κυβέρνηση, κακώς αναφέρει ότι εφαρμόζει Keynes. Θα εφήρμοζε Keynes, αν στο πρόγραμμα «ανακύκλωσης – αλλαγής των ηλεκτρικών συσκευών», επιδοτούσε τις καινούργιες συσκευές, υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν π.χ. της ελληνικής εταιρείας «Πίτσος». Την «Πίτσος» την αγόρασε πρόσφατα η «PYRAMIS» (100% ελληνική εταιρεία), η οποία μάλιστα θα κατασκευάσει καινούργιο εργοστάσιο αποκλειστικά για τις συσκευές «Πίτσος».

Έτσι θα μείωνε την ανεργία και τον πληθωρισμό, σε τούτη εδώ τη χώρα. Σημειωτέον η «Πίτσος» παράγει και πράσινες συσκευές πλέον, με μικρή κατανάλωση ρεύματος. Δυστυχώς συμφέρει τις Ελληνικές κυβερνήσεις, με το κράτος που έχουν δημιουργήσει, αυτό που έγραψε ο αειθαλής μαρξιστής Έρικ Χόμπσμπαουμ: «Όπως προέβλεψε ο θεωρητικός οικονομολόγος Σουμπέτερ, η παγκοσμιοποίηση, όχι μόνο καταστρέφει την πολιτισμική κληρονομιά, αλλά είναι όπως και ο καπιταλισμός, απίστευτα ασταθής. Λειτουργεί μέσω διαδοχικών κρίσεων».

Ο ρόλος του κράτους θα είναι στο μέλλον πολύ μεγαλύτερος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Έχουμε ήδη το κράτος ως πιστωτή έσχατης ανάγκης και ενδέχεται να επιστρέψουμε στο κράτος ως εργοδότη έσχατης ανάγκης, όπως ήταν επί Ρούσβελτ.

Όλη η επικαιρότητα