Γεύσεις

Τι θα τρώει ο κόσμος το 2019;

Ακούστε το άρθρο

Κρέας κατευθείαν από τον σωλήνα του εργαστηρίου, λαχανικά ως κυρίως πιάτο, χαμηλοί υδατάνθρακες, κρεμώδεις μπύρες και όλα όσα θα απασχολήσουν γευστικά τον πλανήτη το 2019.

Περισσότερο φαγητό στο σπίτι

Λίγο η κρίση, λίγο η διάδοση των συνταγών μέσω ιστοσελίδων, λίγο και η φάση «ταινία και φαγάκι καναπέ» οδηγούν ολοένα και περισσότερο κόσμο στο να προτιμά (και) το 2019 ένα κατ’ οίκον γεύμα από μια έξοδο σε εστιατόριο.

Η mainstream μαριχουάνα

Η νομιμοποίηση του CBD, αλλά και η άνοδος της  κάνναβης χωρίς THC (η δραστική ουσία για το «άκουσμα»), ως μέρος διαφόρων τροφών (ζύμη για πίτσες, ψωμί, αναψυκτικά κ.α.) αναμένεται να οδηγήσει στη διάδοση των συνταγών με κάνναβη στο ευρύ κοινό, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να αποτελέσει κομμάτι μενού εστιατορίων, αλλά μέρος ευφάνταστων συνταγών σε κοκτέιλ μπαρ.

Η άνοδος του συνθετικού κρέατος

Η έννοια του συνθετικού κρέατος έγινε δημοφιλής από τον Jason Matheny στις αρχές του 2000, ενώ το 2013 παρασκευάστηκε το πρώτο μπιφτέκι με εργαστηριακές μεθόδους. Το 2019 αναμένεται να εξελιχθεί περισσότερο η παραγωγή κρέατος in vitro (δηλαδή σε εργαστηριακούς σωλήνες), κάτι που ενδεχομένως να μειώσει τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα σφαγεία, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε θα ωφελήσει καθόλου τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Μάλιστα στο εξωτερικό έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνιες από κτηνοτρόφους ενάντια στην παραγωγή συνθετικών πρωτεϊνών.

Το ταχίνι ανταγωνίζεται το φυστικοβούτυρο

Το πρώτο κύμα επανάστασης για το δημοφιλές προϊόν έγινε πριν από μερικά χρόνια όταν οι παραγωγοί συνειδητοποίησαν ότι το σουσάμι σε μορφή spread μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα από γεύση στο χούμους. Η ενίσχυσή του με μέλι ή σοκολάτα, το καθιστά άκρως ελκυστικό ως επιδόρπιο, αλλά και ως μέρος λαχταριστών milkshake και γλυκών.

Μπύρες… milkshake

Στο εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα η μπύρες τύπου IPA αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Όμως η πικρή τους γεύση αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την κατανάλωσή τους από το ευρύ κοινό. Το λανσάρισμα λοιπόν συνταγών όπως οι Milkshake IPA ήτοι IPA μπύρες φτιαγμένες με λακτόζη, έτσι ώστε να αποκτήσουν πιο γεμάτο σώμα.

Ο βηγκανισμός ανεβαίνει σταθερά

Οι εποχές που όσοι ήταν vegan φορούσαν Birkenstock και είχαν ράστα έχουν παρέλθει και πλέον ολοένα και περισσότερος κόσμος ασπάζεται την πλήρως χορτοφαγική διατροφή, παρά την… κατακραυγή των κρεατοφάγων. Τα μενού εστιατορίων εμπλουτίζονται με vegan πιάτα, και οι vegan επιλογές ακόμα και σε αλυσίδες fast food αυξάνονται σημαντικά.

Ένα «πορτοκαλί» κρασί

Το είχαμε προτείνει σε παλαιότερη λίστα μας, και όπως όλα δείχνουν το κρασί orange ήρθε για να μείνει. Αν και δεν αποτελεί κατηγορία όπως το κόκκινο ή το λευκό, το κρασί orange είναι ένα λευκό κρασί, το οποίο παρασκευάζεται όπως το κόκκινο και, όχι, δεν έχει καμία σχέση με το πορτοκάλι – ίσως λίγο στο χρώμα. Το ιδιαίτερο αυτό είδος κρασιού έχει αιώνες ιστορίας, όμως φέτος αναμένεται να εμφανιστεί στις wine lists, αλλά και στις επιλογές στα σούπερ μάρκετ.

Ροφήματα για τον ύπνο

Εταιρείες τροφίμων ανά τον κόσμο «βλέπουν» τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κόσμος στο να κοιμηθεί και πειραματίζονται με την κυκλοφορία διαφόρων μειγμάτων τα οποία υπόσχονται να μας βάλουν για ύπνο. Τσάγια με βαλεριάνα, φλούδες λεμονιού και χαμομήλι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό, ενώ στις ΗΠΑ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα ροφήματα με μελατονίνη, μια ουσία η οποία βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

Ο… δημόσιος κίνδυνος της πρόσθετης ζάχαρης

Μέχρι το 2020, ο FDA (ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ), θα αναγκάσει τις εταιρίες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αναγράφουν τα σάκχαρα στα συστατικά των προϊόντων, υποχρεώνοντάς τες να αναφέρουν ξεχωριστά πόσα σάκχαρα προστίθενται τεχνητά. Η προσέγγιση αυτή επιφέρει ήδη αλλαγές. Η Nestle στοχεύει στο να μειώσει την προστιθέμενη ζάχαρη στα προϊόντα της, το ίδιο και η PepsiCo και η General Mills.

Τα λαχανικά στο επίκεντρο

Από εκεί που τα λαχανικά εξυπηρετούσαν τον σκοπό της… συνοδού στα πιάτα μας, πλέον αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, στην επανάσταση αυτή, δεν θα συμμετέχουν μόνο οι χορτοφάγοι ή οι vegans. Ακόμα και οι φανατικοί κρεατοφάγοι προσανατολίζονται στην ενίσχυση της διατροφής τους με λαχανικά όπως το κουνουπίδι, και το λάχανο, το οποίο αναφέρεται από food blogs ως το πιο «καυτό» λαχανικό φέτος.

Το γάλα βρώμης είναι εδώ

Τον τελευταίο καιρό τα εμπλουτισμένα ροφήματα γάλακτος (αμυγδάλου, σόγιας κ.α.) έχουν πάρει τα πάνω τους, αλλά το 2019 αναμένεται να είναι η χρονιά της βρώμης. Το γάλα βρώμης είναι η νέα τρέλα στην κατηγορία με τη σουηδική φίρμα Oatly να αυξάνει συνεχώς τις πωλήσεις της διεθνώς, μαζί με τις Elmhurst και Pacific.

Και τα «καλά» λιπαρά

Η ιδιαίτερα δημοφιλής κετογονική δίαιτα (υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες) ωθεί πολύ κόσμο στο να εκτιμήσει τα «καλά» λιπαρά όπως εκείνα που βρίσκουμε στο αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Το ίδιο ισχύει και με τροφές όπως ο σολομός και τα αυγά, οι οποίες έχουν πλήρως αποδαιμονοποιηθεί.

Οι δημοφιλείς δίαιτες

Δίαιτες που δίνουν έμφαση στα λιπαρά έναντι των υδατανθράκων θα συνεχίσουν να είναι δημοφιλείς. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Instagram το #keto έχει πενταπλασιάσει την συχνότητά του τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι που όπως αναφέρουν οι διατροφολόγοι θα κάνει αρκετά εστιατόρια να ενισχύσουν τις low carb επιλογές στα μενού τους. Μάλιστα επισημαίνουν πως ο η “pegan” διατροφή – μια μείξη της δίαιτας paleo και της vegan διατροφής – θα υπερισχύσει φέτος.

Πηγή: in2life

Όλη η επικαιρότητα