Κόσμος Τεχνολογία

TikTok: Μήνυση από χρήστες κατά της απαγόρευσης στη Μοντάνα

Η κινεζική εφαρμογή βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω φόβων για παρεμβάσεις του Πεκίνου. Οι δημιουργοί όμως αντιδρούν.
Ακούστε το άρθρο

Πέντε δημιουργοί που ανεβάζουν περιεχόμενο στο TikTok κατέθεσαν μήνυση κατά της απαγόρευσης της κινεζικής εφαρμογής στην πολιτεία της Μοντάνα, κάνοντας λόγο για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Την Τετάρτη, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Μοντάνα υπέγραψε νομοθεσία με την οποία απαγορεύει το TikTok για τον φόβο ότι εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για να κατασκοπεύσει ή να επηρεάσει αμερικανούς πολίτες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Google και της Apple εντός της πολιτείας. Αρκετοί ειδικοί εξέφρασαν πάντως επιφυλάξεις για το κατά πόσον η απαγόρευση μπορεί να επιβληθεί αποτελεσματικά.

Η αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατονομάζει τον γενικό εισαγγελέα της Μοντάνα, Όστιν Νούντσεν, ο οποίος αναλαμβάνει την επιβολή του νέου νόμου.

Οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι η πολιτειακές αρχές επιχειρούν να ασκήσουν εξουσίες εθνικής ασφάλειας που υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία τους και παραβιάζουν την ελευθερία της έκφρασης που προβλέπει η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος.

«Η Μοντάνα δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους της να διαβάζουν ή να δημοσιεύουν αναρτήσεις στο TikTok κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί να απαγορεύσει την Wall Street Journal λόγω του ιδιοκτήτη της ή των απόψεων που δημοσιεύει» αναφέρει το κείμενο της προσφυγής.

Αρκετές ακόμα αμερικανικές πολιτείες, ακόμα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, κατηγορούμενη για στενές σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση.

Μετά την υπογραφή της νέας νομοθεσίας, ο Νούντσεν, ο γενικός εισαγγελέας της Μοντάνα, χαρακτήρισε το TikTok «εργαλείο κατασκοπείας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που αποτελεί κίνδυνο για κάθε πολίτη της Μοντάνα».

Το TikTok έκανε από την πλευρά του λόγο για παραβίαση του συντάγματος και δήλωσε πως θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των χρηστών του εντός και εκτός της Μοντάνα».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επιχειρήσει το 2020 να απαγορεύσει το κατέβασμα του TikTok και του επίσης κινεζικού WeChat, όμως η απόφαση ακυρώθηκε από τα δικαστήρια.

Όπως επισημαίνει το in.gr η μήνυση στη Μοντάνα, η οποία έχει πληθυσμό μόλις ενός εκατομμυρίου, ανατέθηκε στον δικαστή Ντόναλντ Μόλοϊ, ο οποίος διορίστηκε από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1995.

Όλη η επικαιρότητα