Ηλεία Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή 16 Επιμελητηρίων με ενημέρωση για την εξέλιξη των δράσεων του ΕΣΠΑ

Ακούστε το άρθρο

Πιστοποιητικό κατά της δωροδοκίας για τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Ο πρώτος –εν Ελλάδι- Φορέας που κατάφερε να αποσπάσει τη συγκεκριµένη διάκριση

Πραγματοποιήθηκε χθες η διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε από τα (16) Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των δράσεων του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται τα επιμελητήρια μέσω της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του ΕΦΕΠΑΕ».

Η διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου έγινε υπό τον πρόεδρο της Διαχειριστικής (και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας) Πλάτωνα Μαρλαφέκα που ανακοίνωσε ότι ο Φορέας απέκτησε το πιστοποιητικό ISO 150 37001:2016. Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση για τη Διαχειριστική κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς που –όπως ανέφερε ο κ. Μαρλαφέκαςείναι ο πρώτος φορέας που κατάφερε να έχει αυτή τη διάκριση.

«Το πιστοποιητικό ISO 150 37001: 2016 συνιστά μία σημαντική διάκριση κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς ενώ η Διαχειριστική είναι ο πρώτος φορέας που κατάφερε να έχει αυτή τη διάκριση», ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Όπως τονίστηκε η λήψη του πιστοποιητικού καθιστά πλέον την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σημείο αναφοράς στην Περιφερειακή ανάπτυξη και φορέα κύρους και αξιοπιστίας καθώς παρέχει της υπηρεσίες του με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Μέσω της πιστοποίησης αναδεικνύεται τόσο η δέσμευση της Διοίκησης, όσο και τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που λαμβάνει στο πλαίσιο εφαρμογής των αρχών της ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και ακεραιότητας.

Αποτελεί εξάλλου σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εταιρείες του κλάδου. Επιπλέον, ο φορέας έχει λάβει βεβαίωση τήρησης του Προτύπου ISO 9001: 2008 (quality Management System), για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σχετικά με την διαχείριση Ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και πιστοποίηση κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008, που αφορά την Διαχειριστική Επάρκεια ως προς όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

O συνδυασμός των παραπάνω προτύπων επιτρέπει στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να εδραιώσει μία συνολικά εύρωστη και ισχυρή δομή διαφάνειας, ποιότητας και θεμάτων κανονιστικής συμμόρφωσης. Παράλληλα εγκαινίασε έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους επενδυτές, αλλά και τους ενδιαφερόμενους, αφού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση σε 16 νομούς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου ο καθένας από τους συμμετέχοντες είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να υποβάλει σχετικές ερωτήσεις.

Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Μαρλαφέκα, και τη Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής, Μάγδα Πετροπούλου, ενώ έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων που μετέχουν στο εταιρικό σχήμα του φορέα. «Στην Ηλεία μπορούμε να πάμε αρκετά καλύτερα»…

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος που δήλωσε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ότι «Τα Επιμελητήρια μέσω της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τουλάχιστον την τελευταία 8ετία έχουν παράγει πολύ σημαντικό έργο, έχουν βοηθηθεί πολλοί επιχειρηματίες ώστε να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα, δεδομένου ότι όλα τα προγράμματα χαρακτηριζόντουσαν από απόλυτη διαφάνεια. Υπό την προεδρία του κ. Μαρλαφέκα και της Γενικής Διευθύντριας κας Πετροπούλου έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι που εφαρμόζονται καθώς και τα κριτήρια πιστοποίησης που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα Φορέα που βοηθά πραγματικά τους επιχειρηματίες.

Είναι σίγουρα θετικός ο απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης και τα προγράμματα που έχουν επιλεχθεί έχουν εκλαϊκευτεί σε μεγάλο βαθμό, έχουν γίνει κτήμα σε πολύ κόσμο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο κόσμος να έρθει πιο κοντά σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να καταλάβει τη διαχείριση του.

Αυτά τα προγράμματα δεν έχουν να κάνουν με τον αναπτυξιακό νόμο και τις περίπλοκες διαδικασίες που εφαρμόζονται εκεί αφού είναι πολύ πιο απλά και άμεσα τα πράγματα, μέσω και των Επιμελητηρίων. Λόγω των συνθηκών της πανδημίας ένα πολύ μικρό ποσοστό των προγραμμάτων δεν υλοποιούνται αυτή τη στιγμή αλλά νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και εφόσον παρθούν κι άλλα προγράμματα να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στην Ηλεία μπορούμε να πάμε αρκετά καλύτερα. Στο Επιμελητήριο Ηλείας υπάρχει συγκεκριμένος υπάλληλος της Διαχειριστικής που εδρεύει στον Πύργο και μπορεί να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και να τους υποστηρίξει για να ενταχθούν σε συγκεκριμένα προγράμματα του Επιχειρησιακού Σχεδίου».

«Τα Επιμελητήρια μέσω της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, έχουν παράγει πολύ σημαντικό έργο και έχουν βοηθηθεί πολλοί επιχειρηματίες, ώστε να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα με απόλυτη διαφάνεια», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος

Στην παρουσίαση επισημάνθηκε ότι ο Φορέας στο πλαίσιο του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα, προχώρησε σταδιακά στην λήψη και εφαρμογή σειράς μέτρων, με μοναδική προτεραιότητα την προστασία της υγείας των συνεργατών της και των επενδυτών, και ταυτόχρονα έθεσε στόχο την εύρυθμη λειτουργία της και την δυνατότητα εξυπηρέτησης του επενδυτικού κοινού. Ενδεικτικά, το τελευταίο τετράμηνο, σε μια περίοδο που δοκιμάστηκε η οικονομική ζωή της χώρας, ο φορέας προχώρησε σε εκταμιεύσεις ποσών προς τους δικαιούχους που υπερβαίνει τα 7.000.000,00€ μηνιαίως.

Όλη η επικαιρότητα