Ελλάδα

«Κλείδωσε» η πρώτη άδεια – Θα ανακοινωθούν όλες μαζί (VIDEO)

kleidose_i_proti_adeia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κλείδωσε” πριν από λίγο η πρώτη τηλεοπτική άδεια, στην μαραθώνια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις εννιά το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι επτά εναπομείναντες υποψήφιοι, αλλά και τα μέλη της ειδικής πενταμελούς επιτροπής, συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως την δημοπράτηση της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας, χωρίς να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα ανάπαυσης ή ύπνου , με στόχο να έχει κι αυτή ολοκληρωθεί ως αργά απόψε το βράδυ και έως αύριο το βράδυ να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του διαγωνισμού.

Οι ίδιες πηγές αποσαφήνιζαν ταυτόχρονα, οτι μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, παρά την αντίθετη φημολογία που υπήρξε από το πρωί, λόγω διφορούμενων δηλώσεων από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Συνεπώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, ποια εταιρεία κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρώτη τηλεοπτική άδεια, γλυτώνοντας νωρίς από την επίπονη διαδικασία. Δεν είναι επίσης γνωστό σε ποιο ύψος έφτασε το τελικό τίμημα, αλλά και σε τι επίπεδα αποσύρθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι.

Όλα αυτά θα ανακοινωθούν με μια συνολική κυβερνητική ανακοίνωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αρθούν οι αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί.

Προγενέστερη ενημέρωση…

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα… για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που ξεκίνησε σήμερα στις 9 το πρωί. 

Η εξέλιξη της διαδικασίας προχωρά ομαλά αλλά αργά, επειδή ορισμένοι εκ των υποψηφίων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί με το ειδικό λογισμικό, με το οποίο υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές προσφορές, ενώ κατά την έναρξή της υπήρξαν και πάλι ενστάσεις και παράπονα για τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς εκπροσώπων των καναλιών, αλλά και της πενταμελούς επιτροπής που εποπτεύει τον διαγωνισμό, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια εκτιμάται οτι θα ολοκληρωθεί γύρω στις πέντε το απόγευμα, για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση με την υποβολή έγγραφων και σφραγισμένων προσφορών από τους δύο υποψηφίους που θα επικρατήσουν στην πρώτη φάση.

Βάσει των σεναρίων εξάλλου, που μελετούσαν χθες ολόκληρη την νύχτα τα επιτελεία των εταιρειών, θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται υποψήφιοι από την πρώτη φάση, όταν το τίμημα αρχίσει να προσεγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, η διαδικασία θα επιταχυνθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την πρώτη τηλεοπτική άδεια, θα ακολουθήσει ένα τουλάχιστον τρίωρο διάλειμμα για την ανάπαυση όλων των εμπλεκομένων κι εκτιμάται οτι η δημοπρασία για την δεύτερη άδεια θα ξεκινήσει απόψε το βράδυ.

Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγούνται από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).

 







Τα επιτελεία και των οκτώ εταιρειών υπολογίζουν οτι η διαδικασία κατακύρωσης και των τεσσάρων αδειών θα απαιτήσουν ένα χρονικό διάστημα περίπου 48 ωρών, που μπορεί να είναι λιγότερες αν υπάρξουν πρόωρες αποχωρήσεις από την μάχη διεκδίκησης. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για την πορεία της διαδικασίας, καθώς ακόμη και ο υποψήφιος που θα κερδίσει την πρώτη άδεια, είναι υποχρεωμένος να παραμείνει απομονωμένος στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιό του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των τεσσάρων αδειών. 

Η διαρρύθμιση του κτηρίου της ΓΓΕ 


 
Σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει ένας υπολογιστής που θα είναι συνδεδεμένος στο ειδικό κλειστό λογισμικό, αλλά όχι και στο διαδίκτυο, ένας εκτυπωτής και μια κάλπη, όπου θα τοποθετούνται οι ηλεκτρονικές προσφορές μετά από εκτύπωση και μονογραφή τους. Από την ώρα που θα μπει στο δωμάτιο ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας, δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με κανέναν εντός ή εκτός του κτιρίου, ενώ και στην τουαλέτα θα πηγαίνει συνοδεία αστυνομικού.

Έτσι είναι οι ειδικοί θάλαμοι στους οποίους θα βρίσκονται οι υποψήφιοι



Η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα τρία εκατομμύρια ευρώ και οι προσφορές θα αυξάνονται αρχικώς κατά 500.000 ευρώ, με δικαίωμα δέκα λεπτών για τον κάθε υποψήφιο για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την κάθε προσφορά, ή αν θα εγκαταλείψει την πλειοδοσία.

Την προσφορά θα καθορίζει κάθε φορά ο συντονιστής της δημοπρασίας και οι οκτώ υποψήφιοι θα δηλώνουν μέσω του υπολογιστή, αν την αποδέχονται ή όχι. Αφού εγκαταλείψουν την πλειοδοσία οι έξι από τους οκτώ υποψηφίους, οι δύο που θα παραμένουν στην κούρσα διεκδίκησης της άδειας, θα κληθούν να καταθέσουν εγγράφως, σφραγισμένες προσφορές με τίμημα υψηλότερο από αυτό στο οποίο διακόπηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Εφόσον αναδειχθεί ο νικητής του πρώτου γύρου, η διαδικασία θα διακοπεί για τρεις ή τέσσερις ώρες για ανάπαυση των εμπλεκομένων και θα ξαναρχίσει και πάλι από την αρχή για την κατακύρωση της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας. Με μια σημαντική διαφορά όμως:

Ο χαμένος του πρώτου γύρου, δεν θα μπορεί στο εξής να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αν δεν προσφέρει τουλάχιστον το ποσό που πρόσφερε στον πρώτο γύρο, έστω κι αν στον δεύτερο γύρο, οι προσφορές σταματήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα!

Εκτιμάται οτι κάθε γύρος θα διαρκέσει περίπου δέκα ώρες. Με ενδιάμεσα διαλείμματα για ανάπαυση, υπολογίζεται οτι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο τα ξημερώματα της Πέμπτης, παρά την προσπάθεια που θα καταβληθεί για να συντμηθούν οι διαδικασίες και οι χρονικές προθεσμίες.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν οτι η πρώτη άδεια θα συγκεντρώσει πιθανότατα το υψηλότερο τίμημα που μπορεί να φθάσει από είκοσι έως και σαράντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος κατοχής μιας τηλεοπτικής άδειας σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με σχεδόν νεκρή την διαφημιστική αγορά, υπολογίζεται στα τέσσερα με πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή όμως τα κριτήρια καθορισμού της προσφοράς, δεν είναι μόνο οικονομικά, εκτιμάται από όλους τους συμμετέχοντες, οτι το τελικό τίμημα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το δεκαπλάσιο της πραγματικής αξίας.

Μάλιστα κάθε εταιρεία ξεχωριστά έχει καταστρώσει την δική της στρατηγική,με εναλλακτικά σενάρια δράσης, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας. Ορισμένες από αυτές δηλώνουν ήδη οτι δεν σκοπεύουν να προσφέρουν τίμημα που να υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει αν το εννοούν, ή αν το λένε για να “θολώσουν τα νερά” και να παραπλανήσουν τους αντιπάλους τους.

Το μενού για τους καναλάρχες καθώς θα μείνουν στο κτήριο για τουλάχιστον 48 ώρες 



Διαβάστε ακόμη
 
 
 CNNprotothema.gr

Όλη η επικαιρότητα