Categories: Media

Τηλεοπτικός «λογαριασμος» – Η τηλεθέαση φέρνει ανακατατάξεις σε σίριαλ και εκπομπές

Share

Η πρεμιέρα της μυθοπλασίας και των πρώτων ριάλιτι άνοιξε τη μάχη της νέας σεζόν στα κανάλια με μεγάλη ένταση. Αλλωστε είναι αναμφισβήτητο πως η ζώνη του prime time καθορίζει το τηλεοπτικό πρωτάθλημα, τα έσοδα, την κυριαρχία στο τηλεοπτικό τοπίο και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό τηλεθεατών.

Το τοπ 10 του συνόλου των τηλεθεατών

Είναι εντυπωσιακό ότι από Δευτέρα έως και Τετάρτη το «τοπ 10» της συνολικής τηλεθέασης δεν είχε σημαντικές αλλαγές ούτε ως προς τα προγράμματα, ούτε προς την κατάταξή τους.

Πρώτος και αμετακίνητος ο «Σασμός» του ALPHA με 1.300.000 τηλεθεατές. Ακολουθεί η «Γη της Ελιάς» στο MEGA με 1.100.000 τηλεθεατές και αυξανόμενη δυναμική. Την τρίτη θέση κατέκτησε η νέα καθημερινή παραγωγή του ALPHA «Ο Παράδεισος των Κυριών», κοντά στις 650.000.

Στις δύο ημέρες προβολής του το ριάλιτι μόδας «Greece’s Next Top Model» συγκεντρώνει περίπου 500.000 τηλεθεατές κατά μέσο όρο στο σύνολο, ενώ κοντά στις 460.000 έφτασε και η νέα δραματική σειρά του ΑΝΤ1 «Οι Παγιδευμένοι», η οποία ξεκίνησε πιο χαμηλά, αλλά είχε εντυπωσιακή άνοδο μέρα με την ημέρα. Δυνατή είσοδο στο τοπ 10 έκανε και η κωμική σειρά «Ποιος Παπαδόπουλος» του σταθμού του Αμαρουσίου με 579.000 τηλεθεατές. Το τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» (ΑΝΤ1) παραμένει σταθερά ψηλά με 470.000 τηλεθεατές και ο «Τροχός της τύχης» (STAR), πάντα κοντά στις 400.000. Στο σύνολο κοινού, τρία δελτία ειδήσεων φιγουράρουν με μικρές αυξομειώσεις στον πίνακα της Nielsen. Πρόκειται γι’ αυτά των ΣΚΑΪ, MEGA και SΤΑR.

Το δυναμικό κοινό ψηφίζει πρωινή ενημερωτική ζώνη με MEGA δαγκωτό

Η διαφορά είναι μεγάλη και το προβάδισμα ξεκάθαρο για το «Κοινωνία ώρα Mega» με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη και το «Καλημέρα Ελλάδα» με Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου στον ΑΝΤ1. Κοντά στο 14% τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας, ενώ Τετάρτη η ενημερωτική εκπομπή του Μεγάλου Καναλιού ξέφυγε στο 25%, κάτι που παρατηρήθηκε και τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να «φεύγει» μπροστά στην κατάταξη.

Πιο χαμηλά φέτος οι επιδόσεις του «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ με ποσοστά κοντά στο 10%-11% συνήθως και καλύτερη εικόνα στο σύνολο τηλεθέασης. Μονοψήφια τα ποσοστά των ενημερωτικών εκπομπών του OPEN μέχρι στιγμής στη ζώνη, καθώς δεν ξεπερνούν το 10% ούτε η «Ανοιχτή επικοινωνία» ούτε η «Ωρα Ελλάδος».

Εδώ έχουμε και την πρώτη έκπληξη της σεζόν με τις «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ και τους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο να φτάνουν ως και 13% μέσο όρο στο κοινό 18-54 και σταθερά σχεδόν διψήφιο στο σύνολο κοινού.

Στη ζώνη φυσικά φιγουράρουν δύο εκπομπές ψυχαγωγικού περιεχομένου. Πρόκειται για το «Happy Day» με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή στον ALPHA και το «Mega Καλημέρα» με την Ελεονώρα Μελέτη στο MEGA, που για δεύτερη σεζόν μονομαχούν, με το αποτέλεσμα να κρίνεται αμφίρροπο και οι διαφορές μικρές τις περισσότερες ημέρες. Ωστόσο, το μαγκαζίνο του ALPHA σημειώνει πλέον μία καλύτερη δυναμική και αυτή την εβδομάδα έφυγε πολύ μπροστά με ποσοστά από 16%-20% μέσο όρο στο δυναμικό κοινό, την ώρα που η ανταγωνιστική εκπομπή έφτασε μέχρι και 13% αντίστοιχα.

Πρωινοί καφέδες: από γλυκύ βραστό μέχρι σκέτο και πικρό σαν φαρμάκι

Εδώ κάθε μέρα είναι και μια έκπληξη. Με τις περισσότερες εκπομπές σε ζώνη και με τα ποσοστά τηλεθέασης να εναλλάσσονται σημαντικά από μέρα σε μέρα. Η είσοδος του «Πρωινού μας» (ΣΚΑΪ) την προηγούμενη εβδομάδα στη ζώνη έφερε ανακατατάξεις, καθώς η εκπομπή τερμάτισε πρώτη στο σύνολο και στον μέσο όρο την πρώτη εβδομάδα προβολής της με 15,6% μέσο όρο στη ζώνη προβολής της. «Σούπερ Κατερίνα» και «Πάμε Δανάη» σε απόσταση αναπνοής με μία μονάδα διαφορά, πιο χαμηλά κοντά στο 11% το «Πρωινό» και στο 6%-7% οι εκπομπές «Ποιος είναι πρωινιάτικα» στο OPEN και το «Breakfast@Star».

Την τρέχουσα εβδομάδα οι ισορροπίες άλλαξαν με τη «Σούπερ Κατερίνα» να έχει σημαντικό προβάδισμα και μέσο όρο που στα μέσα της εβδομάδας έφτασε ως το 19%, ενώ το σύνολο των υπόλοιπων εκπομπών περιορίστηκε σε μονοψήφιες επιδόσεις από 6% ως και 10% δείχνοντας ότι στη συγκεκριμένη ζώνη η πίτα μάλλον μοιράζεται σε πολλά κομμάτια…

Στη ζώνη των 12, μειωμένα σε σχέση με πέρυσι τα ποσοστά της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», η οποία στο δυναμικό κοινό αυτή την εβδομάδα δεν ξεπέρασε το 13% σε μέσο όρο, ενώ και οι «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ περιορίζονται σε μονοψήφια ή κοντά στη βάση με τη μετακίνησή τους.

Τα μεσημέρια ανήκουν στη Ζέτα και στις επαναλήψεις

Το «Ρουκ Ζουκ» με τη Ζέτα Μακρυπούλια διατηρεί για μία ακόμη σεζόν τη δυναμική του με ποσοστά που αγγίζουν ακόμη και το 20% σε μέσο όρο. Εντυπωσιακή φυσικά παραμένει η πορεία των επαναλήψεων παλιών ελληνικών σειρών όπως το «Κωνσταντίνου και Ελένης» στον ΑΝΤ1 αλλά και το «Σόι σου» στον ALPHA που ξεπερνούν κατά πολύ επιδόσεις νέων σειρών.

Σταθερά καλή η πορεία του «Shopping Star» με τη Βίκυ Καγιά, ενώ ανεβασμένη σε ποσοστά είναι φέτος η «Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη στο MEGA, η οποία, όπως όλοι φυσικά, δεν αποφεύγει τα σκαμπανεβάσματα με ποσοστά από 10% έως και 17%. Το «Καλό μεσημεράκι» με τον Νίκο Μουτσινά στον ΣΚΑΪ επέστρεψε την Τρίτη και φλέρταρε με χαμηλά για τα δεδομένα του ποσοστά κοντά στο 11%-12%, ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και για διαμορφωμένη τάση.

Το «Στούτιο 4» της ΕΡΤ1, εκτός από καλές κριτικές, σημειώνει και πολύ καλά ποσοστά με 7%-8% δείχνοντας ότι υπάρχει ελπίδα και για την καλή τηλεόραση και σίγουρα για τη δημόσια.
Αισθητά μειωμένη η επίδοση της Τατιάνας Στεφανίδου με το «T live» στον ALPHA, καθώς πλέον η επικαιρότητα δεν βοηθά τις συγκεκριμένες εκπομπές, ο Νίκος Ευαγγελάτος όμως κρατά σταθερά καλά ποσοστά στο MEGA με το «Live news» να έχει πλέον μία υψηλή σε αριθμό βάση σταθερού κοινού που το παρακολουθεί.

Μεσημέρι και απόγευμα τα τηλεπαιχνίδια κρατούν σχετικά καλά ποσοστά που φτάνουν ως και το 15% σε μία καλή μέρα. Τόσο το «5Χ5» στον ΑΝΤ1, το «The Chase» στο MEGA, αλλά και το «Deal» στον ALPHA και τέλος ο «Τροχός της τύχης» στο STAR παρουσιάζουν μία αισθητή μείωση, η οποία είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου και τα ποσοστά που τώρα κυμαίνονται από 10% ως 15% θα ανέβουν σημαντικά. Η είσοδος του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» αυτή την εβδομάδα δεν συγκέντρωσε μέχρι στιγμής την ίδια τάση υψηλών ποσοστών με πέρυσι.

Ο «Παράδεισος των Κυριών» στον ALPHA, στη ζώνη των 20.00, από νωρίς ξεχώρισε με ποσοστά κοντά στο 20% την ώρα που η «Αγρια Γη» στον ΣΚΑΪ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεπεράσει τη… βάση. Χαμηλά ο «Αδύναμος κρίκος» από την ΕΡΤ1 πλέον και ακόμη ψάχνουν τα πατήματά τους οι νέες σειρές της ΕΡΤ1 όπως το «Φλόγα και άνεμος». Εκπληξη ο «Ερωτας Φυγάς» στο OPEN κοντά στο 10%.

Η μητέρα των μαχών: Μυθοπλασία εναντίον μυθοπλασίας και στη μέση το GNTM

«Σασμός», «Γη της Ελιάς» και «Greece’s Next Top Model» είναι οι ξεκάθαροι νικητές της πρώτης εβδομάδας της εισόδου της μυθοπλασίας και των ριάλιτι στο πρόγραμμα. Η δραματική σειρά του ALPHA δείχνει μέχρι στιγμής αήττητη διατηρώντας την περσινή ορμή της, ενώ και η «Γη της Ελιάς» διατηρεί τη δυναμική της η οποία αυξάνεται σημαντικά όταν δεν προβάλλεται στη ζώνη το ριάλιτι μόδας του SΤΑR, το οποίο έφτασε το 21,5% σε μέσο όρο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τη ζώνη. Ο «Σασμός» έφτασε μέχρι και 32% μέσο όρο, ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα του τηλεοπτικού σήμερα.

Η «Γη της Eλιάς» πλησίασε το 19%, ενώ οι υπόλοιποι στη ζώνη περιορίστηκαν σε χαμηλά ποσοστά.

Ο ΑΝΤ1 δεν συγκίνησε με το «Εκτός Υπηρεσίας» σε αντίθεση με το «Ποιος Παπαδόπουλος» που έκανε την έκπληξη με 14%. Ανοδική η τάση των «Παγιδευμένων» στο ίδιο κανάλι, που δείχνει ότι χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει το τηλεοπτικό κοινό να ανακαλύψει καλές παραγωγές.

Στον ΣΚΑΪ ο «Γλυκάνισος» δεν βρήκε χώρο να απευθυνθεί λόγω ισχυρού ανταγωνισμού και διαμορφωμένης συνθήκης προτιμήσεων, γι’ αυτό και μετά την πρεμιέρα που δεν ξεπέρασε το 5% «μετακόμισε» Παρασκευή και Σάββατο, για να αποφύγει την άδικη σύγκρουση με τα μεγαθήρια. Αξιοθαύμαστες οι αντοχές του «Κάνε ότι κοιμάσαι» στην ΕΡΤ1 με τον Σπύρο Παπαδόπουλο που όχι μόνο κράτησε μεγάλο ποσοστό κοινού κοντά στο 10%, αλλά έκανε και ρεκόρ για σειρά της ΕΡΤ1 με τον ανταγωνισμό στα κόκκινα…

Σαββατοκύριακο στα ίδια… κυβικά

Κυριαρχία της Σίσσυς Χρηστίδου με το «Χαμογέλα και πάλι» στο MEGA, στην πρωινή ζώνη, με υψηλά ποσοστά κοντά στο 18%, μειωμένη η τηλεθέαση για το «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» στον ALPHA μέχρι στιγμής, ενώ η Ναταλία Γερμανού είναι για μία ακόμη χρονιά κυρίαρχη στη μεσημεριανή ζώνη, με τη Μαρία Μπακοδήμου και το «Γεια σου» στον ΣΚΑΪ να αναζητούν τα πατήματά τους καθώς ακόμη είναι πολύ νωρίς. Πιο χαμηλά το «Open Weekend» με την Ελένη Τσολάκη και αναμονή για ακόμη περισσότερες πρεμιέρες και περισσότερες εκπομπές.

πηγή:πρώτο θέμα