Ηλεία

Τίμησαν για 6η χρονιά την Ναυμαχία του Κατακόλου (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Με μια σεμνή και λιτή τελετή το παράρτημα Ηλείας της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού τίμησε χθες το πρωί–για 6η συνεχόμενη χρονιά- την επέτειο της Ναυμαχίας του Κατακόλου η οποία έλαβε χώρα την 30η Σεπτεμβρίου 1821.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κατακόλου, που έγινε χοροστατούντος του Επίσκοπου Ωλένης Αθανάσιου, παρουσία εκπροσώπων Στρατιωτικών αρχών, Σωμάτων ασφαλείας, τοπικών Αρχών, φορέων και συλλόγων.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος του παραρτήματος Ζώης Υφαντής, Αντιπλοίαρχος ε.α., ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Σπύρος Περβαινάς, Αντιναύαρχος ε.α.

Στο ιστορικό της ναυμαχίας αναφέρθηκε η υπεύθυνη δραστηριοτήτων Β/θμιας εκπ/σης ν. Ηλείας Τίτα Τερζή.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου 1821 το Κατάκολο αποτέλεσε τον χώρο ναυτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ελληνικού στόλου υπό την αρχηγία του θρυλικού ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του Τουρκικού με επικεφαλής τον Καρά Αλή. Ο πλοίαρχος Ανάργυρος Αναργύρου κατέγραψε στο ημερολόγιο του την ναυμαχία. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του στην ναυμαχία ενεπλάκησαν 12 ελληνικά πλοία και 11 βαριά εξοπλισμένα τουρκικά πλοία στις εκβολές του Αλφειού. Αν και αρχικά ο ελληνικός στόλος ήταν επιτιθέμενος στη συνέχεια αναγκάστηκε να αμυνθεί λόγω της υπεροπλίας των Τούρκων. Παρά τον σφοδρό κανονιοβολισμό των Τούρκων και χάρις στους επιδέξιους χειρισμούς των πλοιάρχων ο ελληνικός στόλος διέφυγε τον κίνδυνο. Στην κορύφωση της ναυμαχίας ο Σπετσιώτης πλοίαρχος Νικόλαος Μπότασης επιχείρησε τόλμημα που χάρισε τη σωτηρία σε όλη την μοίρα του ελληνικού στόλου και του επέτρεψε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση»… ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Τερζή.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της μαρίνας του Κατακόλου και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από τον υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον εκπρόσωπο ΑΓΕΝ, Πλωτάρχη, Ευάγγελο Πολίτη, τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ Σπύρο Περβαινά, τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώη Υφαντή, τον πρόεδρο του ΔΛΤΠ Λεωνίδα Βαρουξή, τον αντιδήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Πόπορη και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Λεχαινών Γιώργο Γαλάτη. Τη ρίψη στεφάνων ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια οι παρευρεθέντες έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΑΑΝ Ηλείας Τάσος Αράπογλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση (καφές) σε κατάστημα του Κατακόλου.

Όλη η επικαιρότητα