Ηλεία

Την Αρχαία Ολυμπία επισκέφθηκε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Συζήτηση με τον Δήμαρχο Γ. Γεωργιόπουλο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία
Ακούστε το άρθρο

Να αποκτήσει ρόλο η Αρχαία Ολυμπία στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνη στοχεύει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση Γκουτέρες – Γεωργιόπουλου πραγματοποιήθηκε προ ημερών, κατά την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο των διακοπών του στη χώρα μας. Ο κ. Γεωργιόπουλος καλωσορίζοντας τον κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική την επίσκεψή του σ΄ αυτόν τον εμβληματικό ιστορικό τόπο, επισημαίνοντας ότι το αξιακό πεδίο της Ολυμπίας είναι κοινό μ’ αυτό του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που ορίζει την παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Αγώνων και υπογράφεται στην Ολυμπία πριν από κάθε τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Ο κ. Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες στην προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης, με σημείο αναφοράς την Αρχαία Ολυμπία, πάντα σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. 

Ο κ. Γκουτέρες ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιόπουλο για την υποδοχή και το αναμνηστικό δώρο που του προσέφερε, ένα σύγχρονο γλυπτό της Νίκης, του γνωστού γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή. Τόνισε ότι με την επίσκεψή του στην Ολυμπία ικανοποίησε μια επιθυμία πολλών χρόνων, εκτιμώντας τη συμβολή αυτού του τόπου στην υπόθεση της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι αποτελεί και δική του βούληση η αξιοποίηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για τους σκοπούς της παγκόσμιας ειρήνης και θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες προς την κατεύθυνση αυτή. Τόνισε δε την ιδιαίτερη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.  

Όλη η επικαιρότητα