Ηλεία

Την Ηλεία επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης (VIDEO)

tsironis_ileiae.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωσή του πως, αν ακολουθήσουμε τους πυλώνες του νέου Εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με τις τριτοκοσμικές εικόνες των προηγούμενων μηνών, έδωσε από τον Πύργο ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, που επισκέφτηκε χθες την Ηλεία με «καυτή» ατζέντα.

Πρώτη στάση ο Καϊάφας

Αρχικά, ο κ.Τσιρώνης επισκέφτηκε τον Καϊάφα, όπου τον υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος. Ο κ.Γεωργιόπουλος υπογράμμισε στον υπουργό πως δεν πρέπει να επιτρέψει σε στείρες οικολογικές «αγκυλώσεις» να οδηγήσουν σε ερημοποίηση μιας περιοχής που δοκιμάστηκε έντονα μετά και τις πυρκαγιές του 2007. «Ο Καϊάφας είναι μοναδική πηγή πλούτου αλλά ανεκμετάλλευτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. .Γεωργιόπουλος, ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό τη διεξαγωγή σύσκεψης εργασίας για το Προεδρικό διάταγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Από την πλευρά του ο κ.Τσιρώνης που ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος χαρακτήρισε «Εθνικής σημασίας»  την ανάπτυξη του Καϊάφα, εξηγώντας πως το υπουργείο είχε συντάξει προεδρικό διάταγμα που χαρακτήριζε την περιοχή περιφερειακό πάρκο αλλά το ΣτΕ, ζήτησε τη θέσπιση εθνικού Πάρκου. «Σεβόμαστε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά πήραμε διαβεβαιώσεις -και θα τις εξετάσουμε πολύ σοβαρά- ότι μπορεί να συνυπάρξει το περιβάλλον με την ανθρώπινη δραστηριότητα, ώστε να μην υπάρξει «στραγγαλισμός» της τοπικής οικονομίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες πως θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Δείτε το σχετικό video από την Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Διαχείριση απορριμμάτων

Επόμενη στάση του κ.Τσιρώνη, ήταν το Ποτόκι καθώς ο υπουργός ήθελε να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, ενώ άκουσε με πολύ προσοχή τα παράπονα των κατοίκων της γύρω περιοχής, που ζητούν λύση και αποκατάσταση του χώρου. Ο υπουργός χαρακτήρισε το Ποτόκι «τοξική βόμβα» και υπογράμμισε πως ήδη βρίσκεται σε ένα γόνιμο διάλογο με τον Δήμο Πύργου, ώστε να βρεθεί μια λύση. Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι ή η εγκατάσταση στο σημείο μιας μονάδας διαλογής που θα πάρει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ή η μεταφορά των δεμάτων ή τέλος το σκέπασμά τους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και μόλυνσης της περιοχής.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσιρώνης με τους συνεργάτες τους από την Αθήνα και τον συντονιστή Π.Κ. των Οικολόγων Πράσινων στην Ηλεία Γιώργο Γουβιά, μετέβη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου είχε διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, τους δημάρχους της Ηλείας και τέλος τους φορείς της πόλης, όπως το Επιμελητήριο, επιστημονικούς συλλόγους, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και  απλούς κατοίκους, που έσπευσαν να τον συναντήσουν και του εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Παράλληλα ο στενός συνεργάτης του Υπουργού και σύμβουλός του στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων είχε σύσκεψη εργασίας με τους αντιδημάρχους Σ. Μπέλτσο και Β. Σεϊντή, προκειμένου να τους ενημερώσει λεπτομερώς για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου σχεδιαςμού.  

Όπως είναι αναμενόμενο το θέμα που κυριάρχησε σε όλες τις συναντήσεις ήταν αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί μια «πληγή» για την Ηλεία εδώ και δεκαετίες. Ο κ.Τσιρώνης κατέστησε σαφές προς όλους, πως ο δρόμος είναι ένας και ξεκάθαρος και περνά μέσα από τη μείωση των απορριμμάτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης υλικών, της διαλογής στην πηγή, και φυσικά της ανακύκλωσης. Παράλληλα, ερωτηθείς για το δεματοποιητή, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο, πως οι δεματοποιητές δεν αποτελούν μέρος ούτε της ενδιάμεσης, ούτε της οριστικής λύσης.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της κατασκευής στην Τριανταφυλλιά, μιας μικρότερης και φτηνότερης μονάδας από αυτή που προέβλεπε το ΣΔΙΤ, πετώντας όμως το μπαλάκι της τήρησης του χρονοδιαγράμματος στους δημάρχους και στον ΦΟ.Δ.Σ.Α. Ηλείας. Ερωτηθείς για τους ΧΑΔΑ τόνισε πως είναι μια θλιβερή κληρονομιά της προηγούμενης περιόδου και δεσμεύτηκε πως το υπουργείο θα διευκολύνει με κάθε τρόπο τους δήμους ώστε να δημοπρατήσουν την αποκατάσταση τους και να γλιτώσει η χώρα μας τα βαριά πρόστιμα της Ε.Ε.

Ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής, έπλεξε το εγκώμιο του Αναπληρωτή υπουργού λέγοντας πως είναι ο μόνος που νοιάζεται πραγματικά για το περιβάλλον με καθαρές απόψεις, ενώ ξεκαθάρισε πως ο δήμος δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική προωθώντας τη διαφάνεια και τις καθαρές λύσεις, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στους επικριτές του λέγοντας «το λόμπι της παλιάς διαχείρισης, και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, δεν θα νικήσει.

Όχι στο μνημόνιο

Για το θέμα των ημερών της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ο κ.Τσιρώνης συνεχάρη τους πολίτες της Ηλείας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με ψυχραιμία και σύνεση ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει διχασμός και κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν το νέο μνημόνιο, που προτείνουν οι δανειστές και είπε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι.

Βασίλης Σφήνας

(vasilis.sfinas@gmail.com)

Όλη η επικαιρότητα