Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Αστυνομία για κρούσματα απάτης στην Πελοπόννησο

Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων εφιστά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε περιοχές μας από αγνώστους.

Οι επιτήδειοι τηλεφωνούν και αφού πρώτα εξακριβώσουν ότι πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένο άτομο, στη συνέχεια δηλώνουν ψευδώς την ιδιότητα του αστυνομικού ή του γιατρού και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν  τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ενεπλάκη το παιδί τους ή κάποιο άλλο συγγενικό τους πρόσωπο και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν βαριές σωματικές βλάβες ή θάνατος σε ανήλικο, επιχειρούν να τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.

Τέτοια κρούσματα έχουν παρατηρηθεί αρκετά στη Μεσσηνία, ενώ πρόσφατα οι απατεώνες κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν 1.500 ευρώ από ηλικιωμένη γυναίκα στην Καλαμάτα.

Συμβουλές

Η Αστυνομία για άλλη μια φορά συνιστά στους πολίτες να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία τους «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι τους.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Να το καταγγέλλουν
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή  συγγενικού προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό ή συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται από το τηλέφωνο του πολίτη και με δική τους πρωτοβουλία.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.

Να μη δέχονται άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε τράπεζα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων.

Να μην πείθονται από άγνωστους οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση δήθεν κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθονται, όταν άγνωστοι ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Η Αστυνομία επισημαίνει ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε σπίτια ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς για περίπτωση ανάγκης, να προσπαθούν να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν και πάντα να ενημερώνουν την Αστυνομία, ακόμα και για τις απόπειρες να τους εξαπατήσουν.

Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα