Ηλεία

Tην Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πύργου: «Ελάτε να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς»

Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμα κάλεσμα για ευρύτερη κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιούσιας, απεύθυνε το Συντονιστικό  του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών στην Ηλεία, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του Συντονιστικού την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Εργατικού κέντρου Πύργου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση-συζήτηση για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση-αποτροπή των πλειστηριασμών, είτε συμβατικών είτε ηλεκτρονικών.

Το κάλεσμα αφορά τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία του νομού, τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων και κάθε ενεργό πολίτη του νομού που έχει την διάθεση να αγωνιστεί για να σταματήσει τους πλειστηριασμούς των πρώτων κατοικιών…

Πιο συγκεκριμένα, το μέλος του Συντονιστικού, Γιάννης Καραμάνης, εκπαιδευτικός ανέφερε ότι: «Την Τετάρτη στις 7 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου έχουμε ανοιχτή συγκέντρωση με όλες τις συλλογικότητες, έχουμε καλέσει εκπροσώπους από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους από τα συνδικαλιστικά σωματεία και ελπίζουμε να είναι μια πολύ καλή συνάντηση για να κουβεντιάσουμε το επίκαιρο θέμα των πλειστηριασμών που από την 1η Γενάρη θα έχουμε εξελίξεις και στον τόπο μας. Πριν από 15 μέρες εκλέξαμε 17μελές συντονιστικό όργανο κατά των πλειστηριασμών και προσπαθήσαμε να καλύψουμε γεωγραφικά όλες τις περιοχές του νομού. Σε αυτή τη συνάντηση θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις με όλους τους ενεργούς πολίτες και τους αυτοδιοικητικούς και συνδικαλιστικούς φορείς γιατί θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο. Ένα πόλεμο πολιτικό και οικονομικό που από τη μια πλευρά είναι τα ντόπια και ξένα αρπαχτικά που με τη στήριξη της ΕΚΤ, της Ε.Ε., της Τρόικα και των μνημονιακών υπαλλήλων του ελληνικού κοινοβουλίου και από την άλλη οι φτωχοποιημένοι έλληνες των οποίων κινδυνεύουν ακόμα και οι πρώτες κατοικίες αλλά και η δημόσια και εθνική περιουσία της χώρας. Θέλουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης γιατί οι πλειστηριασμοί δεν είναι παρά σφαίρες στην καρδιά της πατρίδας, σφαίρα στη καρδιά μας και στόχο έχουν την ίδια την πατρίδα. Είναι ένας κρίκος της ίδιας αλυσίδας που περιλαμβάνει τη διάλυση των εργατοϋπαλληλικών σχέσεων, την λεηλασία των μισθών και των ημερομισθίων, τη διάλυση του ασφαλιστικού. Κύριος στόχος είναι η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και η εξαφάνιση της πατριωτικής συνείδησης. Για αυτό θεωρούμε ότι είναι καθήκον του κάθε συμπολίτη μας να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδια των αρπακτικών».

Με την σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Έμπορων, Βιοτεχνών, Επαγγελματιών Ηλείας, Γιώργος Δούνιας, είπε ότι: «Βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα με τους τελευταίους πλειστηριασμούς το πρόσωπο της κυβέρνησης. Το κόμμα του Σύριζα που βγήκε με  σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» έχει αρχίσει πλέον και περνά σε πλειστηριασμούς και πρώτης κατοικίας, άσχετα με το τι έλεγε και λέει ο πρωθυπουργός ότι η πρώτη κατοικία δε θα πειραχτεί. Στην ουσία απελευθερώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί και δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση για την πρώτη κατοικία. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται απλά σε προφορική συμφωνία που έχει κάνει με τις τράπεζες. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ήδη γίνει πλειστηριασμοί α’ κατοικίας. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλοποιηθεί δυο και τρεις φορές, όλο το δημόσιο χρέος που ήταν δικό τους χρέος έχει πάει στο δημόσιο και εκεί που θα έπρεπε να γίνει γενναία διαγραφή δανείων βλέπουμε τις τράπεζες να δίνουν δάνεια σε ξένα funds. Η Eurobank έδωσε δάνεια 1,5 δισ. σε αξία 3% των δανείων που πρακτικά σημαίνει ότι έγινε διαγραφή στο 97% και αντί να πάνε στους ίδιους τους δανειολήπτες, η κυβέρνηση το απαγορεύει και είναι έτοιμοι να αρπάξουν περιουσίες πολιτών. Βλέπουμε δηλαδή ολοκλήρωση μνημονιακού έργου, μετά την εκποίηση δημόσιας περιουσίας περνούν στην εκποίηση ιδιωτικής περιουσίας. Εμείς ως συντονιστικό θα δώσουμε αγώνα και στα ειρηνοδικεία και εκτός από αυτά, θα πιέσουμε και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση της περιουσίας πολιτών. Καλούμε όλους τους πολίτες που έχουν δάνεια και χρέη σε δημόσιο ή τράπεζες, να έρθουν την Τετάρτη για να συντονίσουμε τη δράση και τις ενέργειες μας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γιάννης Βέντρας, δηλώνοντας ότι: «Διαβάζοντας ρεπορτάζ εφημερίδας είδα το συμπληρωματικό μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Προβλέπει πέρα από την αυστηροποίηση του Νόμου Κατσέλη, που λέει η κυβέρνηση να προχωρήσουν οι δανειολήπτες στην προστασία αυτού του Νόμου, ότι γίνονται πολύ πιο αυστηρά τα κριτήρια και ίσως κανείς να μην μπορεί να καλυφθεί από το Νόμο. Σημαντικότερο είναι ότι προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την εφορεία. Γι` αυτό διευρύνεται ο κόσμος που πλήττεται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και θα ήθελα να καλέσω τους θιγόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση της Τετάρτης. Δυστυχώς φτάσαμε από το “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” να λέμε “όλα τα σπίτια σε ξένα χέρια” καθώς ο κόσμος θα χάσει τα σπίτια του και θα πρέπει όλοι να συμμετέχουν προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα».

Τέλος ο πρώην δήμαρχος Ωλένης, Κωνσταντίνος Αρβανίτης, τόνισε ότι: «Μετά την φορολογική λαίλαπα των τελευταίων επτά χρόνων που έχει ξεζουμίσει τις τσέπες όλων των πολιτών με τα μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα οι κυβερνήσαντες και οι πανομοιότυπη συνέχεια της παρούσας κυβέρνησης ερχόμαστε τώρα στο εγκληματικό εγχείρημα να ξεθεμελιώσουμε την μοναδική οικία. Το «πατρικό» που λέμε στην Ελλάδα και εννοούμε το σπίτι το πατρικό. Το θέμα είναι και ηθικό πέραν του οικονομικού χαρακτήρα που έχει. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να βρει το κουράγιο και την δύναμη να ανατρέψει τους άνομους σκοπούς των Ευρωπαίων και των λοιπόν εκπροσώπων τους. Ο κατήφορος της σύγχρονης οικονομικής δικτατορίας, καθώς δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, θα πρέπει να ωθήσει το κόσμος να ξαναβρεί τις αντοχές εκείνες που είχε το 2010-2015 με τα ακτιβιστικά κινήματα για να συνεχίσει τον αγώνα επιβίωσης του. Πρόκειται για αγώνα επιβίωση της πατρίδας μας πλέον καθώς θα έρθουν οι Ευρωπαίοι να εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής τη πατρίδα μας».

Όλη η επικαιρότητα