Αγροτικά Ηλεία

Την Τετάρτη στον κόμβο Αγ. Γεωργίου οι αγρότες που δηλώνουν αγανακτισμένοι – Η πρώτη συγκέντρωση

Ακούστε το άρθρο

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι αγρότες της περιοχής μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μετά την πρόσφατη συνέλευση του Δ.Σ. της Ο.Α.Σ.Η., προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Το πρώτο «ραντεβού» ορίστηκε για την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, όπου καλούν τον αγροτικό και όχι μόνο κόσμο του Νομού μας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, να δώσει ένα δυναμικό παρόν στον αγώνα επιβίωσης που ξεκινά για αυτούς.

Δεν αντέχουμε άλλο

Ως αγώνα επιβίωσης χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν ο Πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. Θανάσης Βομπίρης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βομπίρης «δυστυχώς τα βασικά προβλήματα στον αγροτικό κλάδο παραμένουν άλυτα και ζητάμε άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο να λάβει μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, ειδικά στο θέμα των καυσίμων, το φορολογικό και τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα».

«Οι αγρότες βρισκόμαστε πλέον στα όρια του αφανισμού αφού το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να καλυφθεί με τις υπάρχουσες τιμές των προϊόντων.Βλέπουμε άλλους κλάδους να απολαμβάνουν προνόμια με εγγυημένες τιμές και οι παραγωγοί να είναι στο έλεος των ολιγοπωλίων», ανέφερε και το μέλος της Ο.Α.Σ.Η. Χρήστος Γιαννόπουλος. Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις απεύθυναν προς τον αγροτικό κόσμο της περιοχής όλα τα μέλη της Ο.Α.Σ.Η. επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η οργή που νιώθει όλος ο αγροτικός κόσμος πρέπει να εκφραστεί με αγώνες, γιατί ότι καταχτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια έγινε μόνο μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων».

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του μέλος της Ο.Α.Σ.Η. Σωτήρη Μητσόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι μόνο «οι μαζικές κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, σε μία χρονιά που πραγματικά η επιβίωση των αγροτών είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Πρώτο θέμα… η τιμή του λαδιού

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπως επισήμαναν τα μέλη της Ο.Α.Σ.Η. ο αγροτικός κόσμος βλέπει την παράγωγη του να καταστρέφεται, τη μία χρονιά από τον δάκο και το γλοιοσπόριο και την επόμενη, την φετινή, από τις χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος. «Φτάνουμε στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου.

Το λαδί μας το περνούν σε πολύ χαμηλή τιμή κάτω από το κόστος παράγωγης, και εμείς χορτάσαμε από λόγια, υποσχέσεις και από ένα σωρό αναλύσεις για το ελαιόλαδο. Κανένα μετρό στήριξης των ελαιοπαραγωγών που καταστρέφονται από την κυβέρνηση.  Που το μόνο που κάνουν τηνώρα που οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να βγουν στους δρόμους για να παλέψουν για την επιβίωσή τους, είναι να στέλνουν κλητήρια για αγροτοδικεία από τις κινητοποιήσεις του 2016 για εκφοβισμό των αγροτών. Δεν πρόκειται να μας φοβίσουν, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Τα αιτήματά μας είναι αιτήματα επιβίωσης».

Όλη η επικαιρότητα