Viral

Tinder Swindler: Πως ο απατεώνας του Tinder εξαπατούσε πλούσιες γυναίκες

Ακούστε το άρθρο

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Ο Απατεώνας του Tinder» (The Tinder Swindler) έχει καταφέρει μέσα σε λίγες μέρες να κερδίσει τους τηλεθεατές.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός «κοσμοπολίτη» απατεώνα που παρίστανε τον δισεκατομμυριούχο πλεϊμπόι στη γνωστή εφαρμογή γνωριμιών Tinder. Ο νεαρός άνδρας, εξαπατούσε γυναίκες και αποσπούσε από αυτές τεράστια ποσά, τα οποία χρησιμοποιούσε για να κάνει μια πολυτελή ζωή.

 Πώς εξαπατούσε πλούσιους κοσμικούς

Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς την αγάπη στο διαδίκτυο. Όταν μία από αυτές, η Σεσίλιε κάνει match με έναν όμορφο δισεκατομμυριούχο, γιος ενός εμπόρου διαμαντιών, δεν μπορεί να πιστέψει ότι βρήκε τον άντρα των ονείρων της. Όμως τα όνειρα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και όταν ανακαλύπτει ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι αυτός που ισχυρίζεται, είναι ήδη πολύ αργά. Εκεί που τελειώνει το παραμύθι, ξεκινά ένα θρίλερ εκδίκησης.

Η Σεσίλιε βρίσκει τις υπόλοιπες γυναίκες στόχους του και όταν ενώνονται, δεν είναι πια θύματα: Ο απατεώνας του Tinder βρίσκει τον δάσκαλό του. Από τους παραγωγούς των «Ο Απατεώνας» και «Κάτω τα Χέρια από τις Γάτες», αυτό το καθηλωτικό ντοκιμαντέρ τις ακολουθεί καθώς αποκαλύπτουν την αληθινή του ταυτότητα και προσπαθούν να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ποιος είναι ο απατεώνας του Tinder;

Στο πρώτο τους ραντεβού, τον Ιανουάριο του 2018, ο Σάιμον Λεβάιβ (Simon Leviev) πήρε τη Σεσίλιε Φελχόι (Cecilie Fjellhøy) με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Λονδίνο στη Βουλγαρία μόνο για μια νύχτα. Είχαν γνωριστεί στο Tinder, και μετά από ένα ραντεβού για καφέ στο πανάκριβο ξενοδοχείο όπου έμενε, της εξέφρασε τη λύπη του που έπρεπε να φύγει για ένα επαγγελματικό ταξίδι… Της πρότεινε όμως αν ήθελε να πάει μαζί του. Τότε εκείνη, έψαξε στο google το ραντεβού της—ήταν γιος του «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβάιβ, ενός φημισμένου Ρωσο-Ισραηλινού ολιγάρχη διαμαντιών.

Ο νεαρός άνδρας χρησιμοποίησε τη γοητεία του για να κλέψει ανυποψίαστες μοναχικές γυναίκες / Φωτογραφία: Simon Leviev/Facebook

Πήγε γρήγορα σπίτι και ετοίμασε τα πράγματά της, ενώ ο οδηγός του περίμενε. Ήταν η αρχή μιας σχέσης που θα την άφηνε τελικά πληγωμένη, εξαπατημένη και με χρέη άνω των 200.000 δολαρίων. Στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, δίνεται η δυνατότητα στη Σεσίλιε, μαζί με άλλες δύο γυναίκες, την Περνίλα Σιόχολμ και την Αϊλίν Σαρλόντ -μόλις τρία από τα πολλά θύματα του – να πουν τις ιστορίες τους.

Από αριστερά, οι Σεσίλια, Αϊλίν και Περνίλα / Φωτογραφία: Joshua Wilks/Netflix

Γεννημένος ως Σάιμον Χαγιούτ στο Bnei Brak, μια πόλη ανατολικά του Τελ Αβίβ, ο Σάιμον Λεβάιβ άλλαξε το όνομά του, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με την οικογένεια των Ισραηλινών μεγιστάνων διαμαντιών. Αρχικά έφυγε από το Ισραήλ το 2011 για να αποφύγει να δικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με απάτη που είχε διαπράξει όταν ήταν περίπου 20 χρονών και κατευθύνθηκε στη Φινλανδία, όπου άρχισε να τρέχει το σχέδιο του, το οποίο τώρα περιγράφεται στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix. Το 2015, εξέτισε 2 χρόνια στη φυλακή της Φινλανδίας αφού εξαπάτησε τρεις γυναίκες και μετά την αποφυλάκισή του το 2017, επέστρεψε στο Ισραήλ. Πριν προλάβει να συλληφθεί, δραπέτευσε ξανά, κατευθυνόμενος πίσω στην Ευρώπη, όπου το The Tinder Swindler ξεκινά με την ιστορία της Σεσίλιε.

Πώς δρούσε ο απατεώνας του Tinder -Τι αποκαλύπτει το Netflix

Το σχέδιό του, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ήταν το εξής: θα συναντούσε γυναίκες στο Tinder, θα τις έκανε να πιστέψουν ότι ήταν ένας πλούσιος κληρονόμος που εργαζόταν στην επικίνδυνη επιχείρηση διαμαντιών και θα ξεκινούσε σχέσεις εξ αποστάσεως. Όλο αυτό το διάστημα, «ταξίδευε για δουλειά» και ζούσε αφειδώς, σπαταλώντας τα χρήματα του προηγούμενου στόχου του. Αφού έβγαινε με μια γυναίκα για λίγο, εξηγούσε ότι βρισκόταν σε κίνδυνο, έστελνε βίντεο με τον «σωματοφύλακά» του να αιμορραγεί και έλεγε στη φίλη του ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια πιστωτική κάρτα στο όνομα κάποιου άλλου για να μπορέσει να μην παρακολουθείται.

Οι φίλες του έστελναν πιστωτικές κάρτες, έπαιρναν δάνεια, ενώ πέταξαν κουβαλώντας τεράστια χρηματικά ποσά στις βαλίτσες τους, για να του τα δώσουν την ώρα που είχε ανάγκη όπως υποστήριζε. Τους υποσχέθηκε ότι θα τους τα επιστρέψει και εκείνες φυσικά τον πίστεψαν. Πώς γινόταν να μην το κάνουν άλλωστε; Ήταν ο πρίγκιπας των διαμαντιών, πετούσε με τζετ παντού, έμενε στα πιο ακριβά ξενοδοχεία και πάντα φορούσε ρούχα επώνυμων σχεδιαστών.

Και όντως τις πλήρωσε: με ακάλυπτες επιταγές, ψεύτικα ρολόγια και τραπεζικά εμβάσματα που δεν έγιναν ποτέ. Καμία τους δεν γνώριζε ότι τα πλούτη που απολάμβαναν κάποια στιγμή μαζί του, προέρχονταν από άλλες γυναίκες, που είχαν μείνει πλέον μόνες, απατημένες, χρεωμένες και απελπισμένες για απαντήσεις.

Καταζητούμενος στο Ισραήλ, τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Νορβηγία, ο Λεβάιβ συνελήφθη τελικά από την αστυνομία χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 και εκδόθηκε στο Ισραήλ. Τότε αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του. «Έχω το δικαίωμα να διαλέξω όποιο όνομα θέλω, δεν παρουσίασα ποτέ τον εαυτό μου ως γιο κανενός, αλλά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φαντασία τους», είπε στις ειδήσεις του Channel 12 του Ισραήλ. «Ίσως οι καρδιές τους έσπασαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας… Δεν τους πήρα ποτέ ούτε μία δεκάρα. Αυτές οι γυναίκες διασκέδασαν με την παρέα μου, ταξίδεψαν και έβλεπαν τον κόσμο με τα λεφτά μου», είπε.

Ο απατεώνας του Tinder μοιραζόταν συχνά εικόνες από τον χλιδάτο τρόπο ζωής του / Φωτογραφία: Instagram

Πού βρίσκεται σήμερα ο απατεώνας του Tinder

Τον Δεκέμβριο του 2019, καταδικάστηκε για κλοπή, απάτη και πλαστογραφία εγγράφων στο Ισραήλ—κατηγορίες του 2011, που δεν σχετίζονται με τα εγκλήματά του σε όλη την Ευρώπη—και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση. Μετά από πέντε μήνες φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερος λόγω καλής συμπεριφοράς.

«Πώς μπορείς να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο σαν αυτόν, που δραπέτευσε δύο φορές από το Ισραήλ; Ένας άντρας που εξαπάτησε γυναίκες στην Ευρώπη και τους απέσπασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πού είναι η δικαιοσύνη;», αναρωτιέται η Περνίλα, μιλώντας στις ειδήσεις του Channel 12 του Ισραήλ όταν κυκλοφόρησε η είδηση της απελευθέρωσης του Σάιμον από τη φυλακή. «Εγώ και μερικές άλλες γυναίκες καταθέσαμε αγωγές εναντίον του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υποβάλαμε καταγγελίες εναντίον του στην Ιντερπόλ», είπε μια Φινλανδή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Ιδιωτικοί ερευνητές και άνθρωποι της Ιντερπόλ τον περιμένουν να φύγει από το Ισραήλ για να τον συλλάβουν», ανέφερε ένα άλλο θύμα. «Μου κατέστρεψε τη ζωή και με διέλυσε συναισθηματικά και οικονομικά».

Η Σεσίλιε πίστευε ότι είχε βρει τον άνδρα της ζωής της στο πρόσωπο του Σάιμον / Φωτογραφία: YouTube

Ο 31χρονος σήμερα Σάιμον Λεβάιβ, ζει ελεύθερος στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ιστορίες του Instagram που εμφανίζονται στο The Tinder Swindler. Πριν βγει το ντοκιμαντέρ στο Netflix, ο λογαριασμός του ήταν ενεργός με σχεδόν 100.000 ακόλουθους, αν και είχε οριστεί ως ιδιωτικός. Αλλά καθώς το ντοκιμαντέρ κέρδισε δημοτικότητα τις τελευταίες ημέρες, ο Σάιμον απενεργοποίησε εντελώς το Instagram του.

Πριν διαγράψει τον λογαριασμό, έγραψε: «Σας ευχαριστώ για όλη την υποστήριξή σας.. Θα μοιραστώ τη δική μου πλευρά της ιστορίας μέσα στις επόμενες ημέρες πάντα με σεβασμό και ειλικρίνεια. Μέχρι τότε, σας παρακαλώ να έχετε ανοιχτά το μυαλό και την καρδιά σας».

Ο Σάιμον Λεβάιβ δεν έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα που μπορεί να έχουν συμβεί εκτός Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των εξαπατήσεων της Σεσίλιε, της Περνίλα ή της Αϊλίν που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix. Σύμφωνα με τους Times of Israel, φέρεται να απέσπασε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια από θύματα σε όλη την ήπειρο, μόνο για το διάστημα μεταξύ 2017-2019. Η Σεσίλιε, η Περνίλα και η Αϊλίν εξακολουθούν να εξοφλούν τα χρέη τους.

Οι τρεις τους, έχουν δημιουργήσει ένα προφίλ στο GoFundMe για να βοηθήσουν στην προσπάθεια εξόφλησης των χρεών τους. Η περιγραφή της σελίδας λέει: «Μάλλον είστε εδώ επειδή έχετε ακούσει για την ιστορία μας και σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να αναζητήσετε και να βρείτε αυτήν τη σελίδα. Οι τελευταίες μέρες ήταν ένα χάος και εμείς οι τρεις (Αϊλίν, Περνίλα και Σεσίλιε) έχουμε σοκαριστεί εντελώς από την πλημμύρα συμπόνιας και υποστήριξης από όλους. Η καθαρή αγάπη είναι μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε ποτέ, και σας εκτιμούμε όλους τόσο πολύ».

Ο απατεώνας του Tinder επικρίνει τη σελίδα GoFundMe που δημιουργήθηκε από γυναίκες που εξαπάτησε

Ωστόσο, κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι ο Σάιμον Χαγιούτ, κάνει επίθεση στις τρεις γυναίκες για την καμπάνια τους, μέσα από ένα story στο Instagram:
«Πηγαίνετε και βοηθήστε πραγματικούς συλλόγους… όχι αυτές τις εκμεταλλεύτριες. Αυτό είναι αυτό που ονομάζεται μάρκετινγκ», έγραψε σε ένα προφίλ που έχει διαγραφεί από τότε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την Independent.

Πηγή: iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα