Τεχνολογία

Tinder: Θα ελέγχει το ποινικό μητρώο των χρηστών

Από αυτήν την εβδομάδα οι χρήστες του Tinder θα δουν το εργαλείο που θα κάνει τους ελέγχους ενσωματωμένο στο Κέντρο Ασφαλείας της εφαρμογής.
Ακούστε το άρθρο

Η δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών Tinder θέλει να προστατεύσει τους χρήστες της και αποφάσισε να προβεί σε ελέγχους για πιθανό παραβατικό παρελθόν.

Από αυτήν την εβδομάδα οι χρήστες του Tinder θα δουν το εργαλείο που θα κάνει τους ελέγχους ενσωματωμένο στο Κέντρο Ασφαλείας της εφαρμογής.

Η νέα αυτή επιλογή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της μητρικής εταιρείας του Tinder, Match Group, και της Garbo, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που διενεργεί ελέγχους ποινικού μητρώου επικεντρωμένη στην πρόληψη της διεμφυλικής βίας.

Πέρα από τη συνεργασία αυτή, η Garbo, θα επιτρέπει σε οποίονδήποτε -χρήστη του Tinder ή μη- έναντι μικρού αντιτίμου να αποκτά πληροφορίες που σχετίζονται με το ενδεχόμενο παραβατικό παρελθόν κάποιου.

Η Garbo δημιουργήθηκε από την Κάθριν Κοσμίδη, η οποία είχε στο παρελθόν πέσει θύμα διεμφυλικής βίας. Η εταιρεία διενεργεί ελέγχους και συλλέγει στοιχεία σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, κυρίως για συλλήψεις και καταδίκες που αφορούν σε σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.

Στόχος της νέας αυτής υπηρεσίας του Tinder είναι να κάνει τους χρήστες -κυρίως τις γυναίκες φυσικά- να νοιώσουν πιο ασφαλείς χρησιμοποιώντας το. Όμως, εγείρονται και πολλές αμφιβολίές για τη σκοπιμότητά του, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το πώς θα χρησιμοποιήσει καθένας αυτά που θα μάθει για κάποιον άλλον.

Η Κοσμίδη είπε στο CNNi ότι οι άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία είτε είναι πολύ προσεκτικοί είτε έχουν υπόνοιες για τον άλλον. Παρόλα αυτά κάποιοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο το Tinder απλώς «πετάει το μπαλάκι» της ευθύνης για την ασφάλειά τους στους χρήστες.

«Η σεξουαλική βία σε πολύ λίγες περιπτώσεις καταγγέλεται», λέει η Κοινωνιολόγος Νικόλ Μπαντέρα. «Πολλοι από τους εγκληματίες είναι εκεί έξω και δεν έχουν ποινικό μητρώο».

Η Κοσμίδη συμφωνεί ότι η υπηρεσία δεν παρέχει απόλυτη προστασία. Μέχρι στιγμής στα αρχεία της Garbo υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φάκελοι με παραβάσεις σεξουαλικού χαρακτήρα, ό,ως είναι γεγονός ότι «οι περισσότεροι παραβάτες δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με το νομικό σύστημα».

Γι αυτό, συμφωνούν οι άνθρωποι της Match Group, αλλά και της Garbo, πρωταρχικό ρόλο στην προστασία των γυναικών παίζει και πρέπει να παίζει η ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα