Διατροφή Χριστούγεννα

Tips για να μην πάρεις ούτε ένα κιλό αυτές τις γιορτές

Υπάρχουν κάποια μυστικά τα οποία θα μας βοηθήσουν αυτές τις ημέρες;
Ακούστε το άρθρο

Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου ήρθε, οι παρέες, τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια με το καλό φαγητό, το ποτό και το επιπλέον γλυκό, έχουν ξανά την τιμητική τους και όλοι, λίγο ή πολύ θα ενδώσουμε αυτές τις Άγιες ημέρες στους πειρασμούς.

Εμείς όμως πρέπει να προσέξουμε και σίγουρα μπορούμε να τα απολαύσουμε όλα αλλά με μέτρο τόσο στη συχνότητα όσο και στην ποσότητα. Τις ημέρες αυτές δεν αλλάζει τίποτα και πάντα η ημέρα πρέπει να ξεκινάει απαραίτητα με το πρωινό μας
και δεν το παραμελούμε επειδή μέσα στην ημέρα θα επιλέξουμε πιο παχυντικά φαγητά, ίσα-ίσα που πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας με ένα καλό και υγιεινό πρωινό, όπως μας εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Χριστακοπούλου και προσθέτει «Μπορούμε να βγούμε έξω στη φύση και να περπατήσουμε, να κινηθούμε και στην τελική να σηκωθούμε από τον καναπέ.

Είναι μια καλή ευκαιρία να γυμναστείτε χωρίς κόπο και κούραση και να μην ξεχνάτε να παίρνετε πάντα μαζί σας νερό. Καθημερινά πρέπει να πίνετε
2 με 2,5 λίτρα νερό».

Διαιτολόγος -Διατροφoλόγος
Μαρία Χριστακοπούλου

Υπάρχουν κάποια μυστικά τα οποία θα μας βοηθήσουν αυτές τις ημέρες;

  • Να αποφεύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού αμέσως μετά
    το φαγητό.
  • Να μασάτε αργά την τροφή και να ξεκινάτε πάντα από τη σαλάτα.!!
  • Να αποφεύγετε το αλάτι.
  • Να μην τσιμπολογάτε συνέχεια μικρά γλυκάκια, σοκολατάκια που είναι πλούσια σε λιπαρά με πολλές θερμίδες και κανείς δεν έμεινε στο ένα.
  • Τρώμε όλα τα κρέατα χωρίς όμως την πέτσα, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.
  • Τρώμε αργά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πότε θα χορτάσουμε!
  • Μη ξεχνάτε τα 5 γεύματά σας, που είναι μεγάλο μυστικό για τον μεταβολισμό σας. Προσπαθήστε να έχετε ισορροπημένες τις ώρες των γευμάτων.

Μελομακάρονο V/S Κουραμπιές

Χρόνια τώρα αυτές τις ημέρες με βασανίζει το ίδιο δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές; Πρόκειται για δύο πολύ αγαπημένα και γιορτινά γλυκά, τα οποία ωστόσο έχουν πολλές θερμίδες. Μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος αλλά μεγάλα σε θερμιδική αξία.

Ας αναλύσουμε τη σύνθεσή τους:

Το μελομακάρονο: περιέχει ελαιόλαδο & καρύδια που αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, κυρίως Ε και ωφέλιμων λιπαρών. Επίσης το μέλι με τα καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κανέλλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη
της αναιμίας.

Ο κουραμπιές: Το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη
περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τόσο
της ολικής όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι κουραμπιέδες είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο γεγονός ότι είναι προτιμότερο να επιλέγουμε μελομακάρονο παρά κουραμπιέ ! Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρχει υπερβολική κατανάλωση, καλό είναι να μην υπερβούμε τα 3 την εβδομάδα για
να έχουμε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Ενυδάτωση καθημερινά, φρούτα, σαλάτες και να αποφεύγουμε τα τηγανητά!

Αυτές τις ημέρες, γεμίστε το τραπέζι σας με αγάπη και ηρεμία αλλά όχι με θερμίδες. Καλές γιορτές και υγεία να έχουμε..

Όλη η επικαιρότητα