Τίτλοι τέλους για τις σχολές της Ηλείας – Σε Πάτρα και Μεσολόγγι μεταφέρονται οι φοιτητές!

Share

«Μαύρη» μέρα για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της Ηλείας ξημέρωσε χθες αφού μπήκαν και με την… βούλα οριστικά τίτλοι τέλους στην παρουσία του νομού στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με το οποίο το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας με έδρα την Πάτρα και το  Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας , μαζί με το Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και Επιστήμης Βιοσυστημάτων συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιστώντας επισήμως την Ηλεία, τον μοναδικό νομό σε όλη την χώρα χωρίς σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

Κατόπιν τούτου, οι φοιτητές των δύο αυτών τμημάτων μόλις τελειώσει η τρέχουσα εξεταστική περίοδος και από 1η Σεπτεμβρίου μεταφέρονται στις νέες του έδρες και καλούνται μέσα στο καλοκαίρι να ψάξουν για νέα στέγη και ισορροπία στο νέο τους  ακαδημαϊκό περιβάλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γονείς τους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται σαν συνέχεια της απόφασης με την οποία καθορίστηκε ο αριθμός των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, όπου οι δυο μεγάλες παύλες μπροστά από τα τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας μας είχαν προϊδεάσει άλλωστε για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… ακαδημαϊκού «θανάτου» και τον καταδίκη ενός ολόκληρου νομού σε υποβάθμιση και απαξίωση.

Η… μετάβαση των φοιτητών

Με πράξη του Πρύτανη Πατρών οι φοιτητές των Τμημάτων που καταργούνται και συγχωνεύονται εντάσσονται από 1-9- 2022 στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.

Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα που εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τη λήψη του πτυχίου, δύνανται να μην λάβουν τον τίτλο σπουδών του Τμήματος που εισήχθησαν αλλά τον τίτλο σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας στο οποίο εντάχθηκαν, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους στη Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών μετά τη συμπλήρωση του δέκατου εξαμήνου για όσους δεν το έχουν υπερβεί την 31-8-2022 και είκοσι  ημερών πριν τη λήψη του τίτλου για όσους φοιτητές το έχουν υπερβεί. Μετά την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας εξαντλείται η δυνατότητα λήψης τίτλου σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας.

β) Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Γεωπονίας για τη συμβατότητα του Προγράμματος Σπουδών των Τμημάτων που καταργήθηκαν με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ένταξης

Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, στην έδρα του στην Πάτρα.

Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, οι οποίοι έχουν μόνιμη κατοικία ή των οποίων οι γονείς έχουν μόνιμη κατοικία στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα, στεγάζονται κατά προτεραιότητα στη φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

Η ανάρτηση του Μπούρα

Χθες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπόυρας με ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, έσπευσε περιχαρής να ενημερώσει για την συγκεκριμένη εξέλιξη αναφέροντας τα εξής:

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για το Πανεπιστήμιο Πατρών!!!

Ο λόγος;

Δημοσιεύτηκε χθες το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών!!!

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση!

Αγαπητές (οι)

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω ότι δημοσιεύτηκε χθες το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών

Ίδρυση, Κατάργηση, Συγχώνευση, Μετονομασία και Μεταβολή έδρας Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 52, Αρ. Φύλλου 131, Τεύχος Πρώτο, 7 Ιουλίου 2022 (ΦΕΚ Α 131 7.7.2022)

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες(ους) οι οποίοι εργάσθηκαν για να φτάσουμε εδώ.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Επιτροπή για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών για την εισήγηση της και την Σύγκλητο, η οποία με ισχυρή πλειοψηφία την ενέκρινε.

Το δίδαγμα από αυτή τη προσπάθεια όλων μας είναι ότι Όλοι Μαζί θα τα καταφέρουμε και θα φτιάξουμε ένα καλύτερο Δημόσιο Πανεπιστήμιο Πατρών, όταν λειτουργούμε με συγκλίσεις, συναινέσεις και έντιμους συμβιβασμούς».

«Λουκέτο» στις σχολές σημαίνει «λουκέτο» στην ανάπτυξη!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Ως μια αρνητική εξέλιξη που επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής χαρακτήρισαν την απομάκρυνση των ΤΕΙ από την Ηλεία οι κάτοικοι του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Οι πολίτες, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» τόνισαν ότι το «λουκέτο» στις τριτοβάθμιες σχολές, που κάποτε φιλοξενούσαν χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού σίγουρα οι σπουδαστές αποτελούσαν για την ευρύτερη αγορά του Πύργου και της Αμαλιάδας μια παραπάνω πηγή εισοδήματος.

Όλοι τους επιρρίπτουν τις ευθύνες στους βουλευτές του νομού που βρίσκονταν στην πολιτική σκηνή όλα αυτά τα χρόνια, επισημαίνοντας πως δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τον αργό θάνατο της Ηλείας.

Αλέκος Τομαρόπουλος, Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης

«Είναι άθλιοι όλοι τους!»

«Μας πήραν τελικά τις σχολές, γιατί όπως φαίνεται μας ήταν βάρος τόσα χρόνια. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους υπεύθυνους, τους πρώην, τους νυν και τους επόμενους. Είναι άθλιοι όλοι τους. Δε βοήθησαν ποτέ τον τόπο. Δεν έχουμε εισροή κόσμου για κανένα λόγο πλέον. Η οικονομία που πήγαινε εξαιρετικά στον Πύργο λόγω των φοιτητών και τα χρήματα ‘’γύριζαν’’, τώρα θα μείνει στάσιμη και θα έχει καθοδική πορεία».

Γιάννης Καμπιώτης, κάτοικος Πύργου

«Να βγούμε στους δρόμους»

«Η απομάκρυνση των σχολών είναι κάτι πολύ άσχημο για την πόλη. Όλοι θα πρέπει να κινητοποιηθούμε, ακόμα και να βγούμε στους δρόμους για να έρθουν πίσω τα ΤΕΙ. Οι σχολές είναι απαραίτητες για τον Πύργο, γιατί χωρίς αυτές έχει νεκρώσει και πρέπει να ζωντανέψει».

Άρης Φάφας, κάτοικος Πύργου

«Χάνεται η ανάπτυξη και η ζωντάνια της περιοχής»

«Το κλείσιμο των ΤΕΙ είναι σίγουρα μια άσχημη εξέλιξη για τον Νομό Ηλείας και κυρίως για τον Πύργο. Για άλλη μια φορά βλέπουμε να υποβιβάζεται η πόλη μας. Θα χάσουμε σίγουρα πάρα πολλά από τους φοιτητές και πιο πολύ η αγορά και η εστίαση, ενώ θα χαθεί η ανάπτυξη, η ζωή και η ζωντάνια από την περιοχή. Άσχημη εξέλιξη όπως είπα, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Γιώργος Αγγελόπουλος, κάτοικος Πύργου

«Ταφόπλακα για τον Νομό»

«Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολών στην Ηλεία είναι ταφόπλακα για όλο τον νομό αλλά και ειδικά για τον Πύργο. Δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτό τον τόπο και εύχομαι κάποια στιγμή να βρούμε την πρόοδο που χρειάζεται για να υπάρξει και ανάπτυξη που ούτε αυτή υπάρχει δυστυχώς».

Σπύρος Μπλάθρας, επιχειρηματίας

«Ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στην περιοχή»

«Είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στην περιοχή. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που βαρύνει την σημερινή κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα έχουμε αρνητικές συνέπειες και απώλειες. Ο Πύργος θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί το εισαγόμενο χρήμα στην πόλη έρχεται πλέον από πολύ λίγα σημεία. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν και το Πανεπιστήμιο. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι άνθρωποι που αποφασίζουν για τις τύχες αυτού του τόπου είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Θα εξαιρέσω μόνο τον Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος για αυτό θέμα αποσύρεται από την πολιτική και του δίνω συγχαρητήρια».

Νίκος Σιαψάλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Πρέπει με κάποιο τρόπο η σχολή να επανέλθει στην πόλη»

«Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, μπαίνει ταφόπλακα για τις σχολές Αμαλιάδας και Πύργου. Η Γεωπονική Σχολή πρέπει να υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα, μιας και η περιοχή της Βόρειας Ηλείας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάμπος στη χώρα και το δικαιούται. Τι καλύτερο από τα παιδιά να μαθαίνουν την αγροτική παραγωγή και την γεωπονία απευθείας. Πρέπει με κάποιο τρόπο η σχολή αυτή να επανέλθει στην πόλη. Ευελπιστούμε να κάνουμε τις προσπάθειές μας και με υπουργούς και με βουλευτές για να μπορέσουμε να πετύχουμε την παραμονή μιας σχολής. Μία Γεωπονική Σχολή είναι αυτό που αρμόζει στην περιοχή. Είμαι της άποψης όλες οι σχολές να αποχωρήσουν από τα αστικά κέντρα. Βλέπετε τι γίνεται στα πανεπιστήμια με τις καταλήψεις, τους προπηλακισμούς και τα επεισόδια. Στις μικρές πόλεις αυτά δε θα συμβαίνουν και η κατάσταση θα είναι πιο ήρεμη. Οι μικρές κοινωνίες αγκαλιάζουν τους φοιτητές, τους έχουν δίπλα τους και τους στηρίζουν και θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Θα έρχονται να σπουδάζουν το αντικείμενο τους και όχι πως να κάνουν επεισόδια. Βέβαια αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να αυξήσει με αυτό τον τρόπο και την οικονομία των μικρών πόλεων».

Νίκος Παπαδόπουλος , κάτοικος Αμαλιάδας

«Η πόλη νεκρώνει»

«Είναι σαμποτάζ για την κοινωνία της Αμαλιάδας μια τέτοια απόφαση. Η πολιτική θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τις πόλεις μας. Είμαστε θεωρώ το καλύτερο μέρος για πολλούς λόγους. Έχουμε τα πάντα και δε λείπει τίποτα. Είναι μεγάλο πλήγμα για την πόλη και περισσότερο οικονομικό, μιας και σίγουρα θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος σε πολλούς τομείς. Η πόλη νεκρώνει».

Νέστορας Ραμπαβίλας, κάτοικος Αμαλιάδας

«Υπήρξε απραξία από πλευράς βουλευτών»

«Εγώ σαν πολίτης της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής, λόγω της δουλειάς μου και επειδή είμαι άνθρωπος που γύρνα στα μαγαζιά και βλέπει την κίνηση, ήδη έχει επηρεάσει η όλη κατάσταση Αμαλιάδα και Πύργο. Πολλοί άνθρωποι έχασαν χρήματα από ενοίκια, ενώ το ίδιο συνέβη και με επιχειρήσεις που παρείχαν στα παιδιά σίτιση ή διασκέδαση. Είμαστε μία έρημη πόλη. Ποιος ευθύνεται για την όλη κατάσταση, δεν είμαι αρμόδιος για να το πω. Δεν θα έλεγα ότι υπήρξε ανυπαρξία διότι είναι σκληρός χαρακτηρισμός, αλλά σίγουρα υπήρξε απραξία από πλευράς βουλευτών. Έπρεπε να κινηθούν πιο δυναμικά για να έχουμε αποτελέσματα στο θέμα της υγείας που μας απασχολεί ιδιαίτερα ειδικά μετά από όσα συνέβησαν με την Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, αλλά και με το θέμα των σχολών όπου τα νέα παιδιά έδιναν ζωντάνια στις δύο πόλεις. Σαν μεταφορέας είχα επαφή με πάρα πολλά παιδιά, τα οποία θεωρώ ότι έδιναν ιδιαίτερο χρώμα στην πρωτεύουσα και την Αμαλιάδα και σίγουρα μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».

Γιώργος Κατσίκας, Κάτοικος Αμαλιάδας

«Πλήγμα για την τοπική οικονομία»

«Η Αμαλιάδα και ο Πύργος θα μείνουν δίχως σχολές και εκτιμώ πως θα νεκρώσει η περιοχή. Έχοντας φοιτήσει παλιά σε τμήμα που υπήρχε στην Αμαλιάδα, θεωρώ πως αυτό θα είναι πλήγμα για την τοπική οικονομία».

Θεόδωρος Συριόπουλος, Επαγγελματίας αυτοκινητιστής

«Αρνητικό αντίκτυπο για την περιοχή»

«Για μένα φταίνε οι βουλευτές Ηλείας και οι Δήμαρχοι κυρίως. Θα γραφτεί στην ιστορία πως κατά τη διάρκεια της θητείας τους καταργήθηκαν οι σχολές. Σίγουρα θα έχει η κατάργηση αυτή αρνητικό αντίκτυπο για την περιοχή, μιας και υπήρχαν 150 παιδιά και κάθε μέρα πηγαίναμε έστω μερικές κούρσες. Τώρα πάνε κι αυτά. Τόσα σπίτια θα μείνουν ξενοίκιαστα και οι επιχειρήσει θα χάσουν ένα επιπλέον εισόδημα».