Ηλεία

Τίτλοι τέλους για το Λιμενικό σταθμό Παλουκίου

limenikos_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τίτλοι τέλους για το Λιμενικό Σταθμό Παλουκίου μετά από 28 χρόνια λειτουργίας καθώς, βάσει του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, έπαυσε η λειτουργία του, αφού παρά τις εκκλήσεις δεν στάθηκε εφικτό να εξασφαλιστεί η παραμονή του έστω και ως Λιμενικό Φυλάκιο.

Το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 81, που εξεδόθη στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ορίζει την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού και από σήμερα σταματά να λειτουργεί και απορροφάται από το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

Στη μέση το αντικείμενο

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του αρχειακού υλικού, το οποίο και μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Κατακόλου, απομακρύνθηκε η σχετική ταμπέλα από το λυόμενο οικίσκο που φιλοξενούσε το Λιμενικό Σταθμό και   το αργότερο τη Δευτέρα παραδίδονται και τα κλειδιά στο δήμο Ήλιδας, αφού ως κτίριο υπάγεται στο δήμο.

Παράλληλα, τα τέσσερα άτομα προσωπικό βρίσκονται πλέον στη διάθεση του Λιμεναρχείου Κατακόλου.

Ο Λιμενικός Σταθμός κάλυπτε μία πολλή μεγάλη περιοχή και στο εξής η περιοχή από το Φάρο Αρκουδίου έως και το αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Τμήμα της Κυλλήνης και το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την περιοχή της Σκαφιδιάς θα εποπτεύεται από το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

Δυσαρέσκεια

Η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε φορείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και γενικότερα στους πολίτες, ενώ η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφαλονιάς- Ιθάκης- Ζακύνθου- Ηλείας, υποστηρίζει ότι η κατάργηση του σταθμού θα οδηγήσει σε ελλιπή αστυνόμευση μίας μεγάλης περιοχής.

Γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Κορίζης, μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’, επεσήμανε ότι μπορεί οι προσπάθειες σε αυτή τη φάση να επέβησαν άκαρπες σε ότι αφορούσε την εξαίρεση του Λιμενικού Σταθμού από το Προεδρικό Διάταγμα- όπως έγινε για άλλες περιοχές- παρ’ όλα αυτά η Ένωση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να δημιουργηθεί στο μέλλον ένα Λιμενικό Φυλάκιο, που είναι αναγκαίο για την περιοχή.

«Το κλείσιμο του Λιμενικού Σταθμού συνεπάγεται και ελλιπή αστυνόμευση. Εμείς βέβαια θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, αλλά σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση στο Λιμενικό Σώμα, είναι πολύ δύσκολο. Άλλωστε, πρόκειται για μία περιοχή με συνεχή κρούσματα σε ότι αφορά την παράνομη αλιεία, την παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών, τη μεταφορά ναρκωτικών και πάει λέγοντας. Όλοι είναι αρνητικοί στο κλείσιμο του σταθμού και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει συγκεκριμένη δήλωση από τη δημοτική αρχή και να αναλάβει δράση, ώστε να ασχοληθούμε από κοινού για να βρούμε λύση στο θέμα» ανέφερε ο κ. Κορίζης, ο οποίος επεσήμανε ότι το προσωπικό του σταθμού θα κατανεμηθεί πλέον σε υπηρεσίες από το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

Η κατάργηση του σταθμού συνεπάγεται και την ερήμωση του αλιευτικού καταφυγίου και οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες θα πρέπει πλέον να απευθύνονται στο Κατάκολο ή την Κυλλήνη για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα