Βιβλίο

Τίτλοι τέλους – Ο επίλογος του Πέτρου Μάρκαρη

markaris.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Τι θέλει να πει μ’ αυτόν τον τίτλο;». «Τι να σημαίνει αυτό, μήπως σκότωσε τον Χαρίτο;». Αυτές οι φράσεις ακούστηκαν σε παρέες που είχαν ήδη ενημερωθεί ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη με τον τίτλο «Τίτλοι τέλους – Ο επίλογος» (που βρίσκεται από χθες στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», όπως όλα τα βιβλία του πολύ αγαπητού Ελληνα συγγραφέα). Την απορία μας την έλυσε ο ίδιος ο Πέτρος Μάρκαρης, τον οποίον βρήκαμε στο Βερολίνο, αφού μετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου για την 40ή επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Τι σημαίνουν λοιπόν οι «Τίτλοι τέλους» του Πέτρου Μάρκαρη; «Σημαίνει, πολύ απλά, ότι είναι ο επίλογος της τριλογίας της κρίσης, που τελικά έγινε τετράτομη. Οτι τα επόμενα βιβλία μου δεν θα έχουν θέμα την κρίση. Γι’ αυτό και ο υπότιτλος “Επίλογος”». Δηλαδή θεωρεί ότι η κρίση έχει τελειώσει; «Οχι, δεν θεωρώ κάτι τέτοιο, εγώ τελειώνω με το θέμα της κρίσης. Και κάτι ακόμα: αυτός “Ο επίλογος” έχει να κάνει με τους απλούς ανθρώπους, όχι με τους επώνυμους, όχι με τους τραπεζίτες, όχι με τους φοροφυγάδες, όχι με τους πολιτικούς από τη γενιά του Πολυτεχνείου» λέει, αποκαλύπτοντάς μας και ένα μέρος από το σύμπαν του βιβλίου του.

Το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη κεντρικό ήρωα έχει έναν Ελληνα από τη Γερμανία, τον Ανδρέα Μακρίδη, που αυτοκτονεί στο διαμέρισμά του. Αυτοκτόνησε όμως ή δολοφονήθηκε; Γιατί δύο μέρες μετά τον θάνατο του Μακρίδη φτάνει στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας ένα σημείωμα με την υπογραφή «οι Ελληνες του ’50». Στην αρχή όλοι θεωρούν ότι είναι ένα κακόγουστο αστείο, όλοι εκτός από τον αστυνόμο Χαρίτο. Γιατί οι φόνοι συνεχίζονται με την υπογραφή «οι Ελληνες του ’50». Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι «Ελληνες του ’50»; Και ενώ ο αστυνόμος Χαρίτος προσπαθεί, πάλι, να βγάλει άκρη, η κόρη του, η Κατερίνα δέχεται επίθεση ομάδας Χρυσαυγιτών… Τα τρία προηγούμενα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη, που αποτελούν το κύριο σώμα της «Τριλογίας της κρίσεως» είναι (με τη σειρά που κυκλοφόρησαν): «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και αγαπήθηκαν όλα από το κοινό, όπως και όλα τα προηγούμενα, με ήρωα πάντα τον αστυνόμο Χαρίτο.

Όλη η επικαιρότητα