Ηλεία

To Επιμελητήριο Ηλείας ενάντια στην απαξίωση των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το Επιμελητήριο Ηλείας, αφουγκραζόμενο την αναστάτωση που επικρατεί στην κοινωνία του Πύργου για τον κίνδυνο κατάργησης και μεταφοράς στην Πάτρα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Μουσειολογίας Πύργου και του Γεωπονικού Αμαλιάδας, απευθύνθηκε, μέσω της την υπ’αριθ. 8/19-02-2021 επιστολής του Προέδρου του, κ. Κωνσταντίνου Νικολούτσου, στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας , στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας τους Βουλευτές και Δημάρχους του Νομού κι εξέφρασε την απερίφραστη και πλήρη αντίθεσή του ως προς την σχετική εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Προτάσσοντας την ανάγκη για άμεσες επενδύσεις στην παιδεία, σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και ενίσχυση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, ως αναπτυξιακούς μοχλούς για τον τόπο μας, το Επιμελητήριο Ηλείας δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να δίνει καθημερινό αγώνα για τη διατήρηση σε λειτουργία των δύο μοναδικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, προκειμένου να δοθεί τέλος στην αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Ηλείας αντιτίθεται σφόδρα στην απαξίωση και αποψίλωση των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας κι απαιτεί τη συνέχιση και την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας τους, εισηγούμενο παράλληλα τη μεταφορά της έδρας της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την Πάτρα στην Ηλεία.

Θεωρούμε, ως φορέας, θετική τη στάση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της «εξακτίνωσης» του Πανεπιστημίου Πατρών και της δημιουργίας ισχυρών περιφερειακών Τμημάτων και καλούμε τους αρμόδιους φορείς της Ηλείας να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο δράσης και να αποφεύγονται μονομερείς δράσεις, οι οποίες, λόγω της μη συστράτευσης όλων των θεσμικών παραγόντων, δίνουν μια στρεβλή εικόνα αναφορικά με την κρισιμότητα της κατάστασης. Η αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της Ηλείας απαιτεί τη δημιουργία ενός διαρκούς διαύλου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κοινοβουλευτικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής κι όχι μεμονωμένες κι αποσπασματικές κινήσεις!

Το Επιμελητήριο Ηλείας, υπό το βάρος της ιστορικής συγκυρίας και της κρισιμότητας της κατάστασης αναφορικά με το μέλλον του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην Ηλεία, θέτει όλους τους αρμόδιους φορείς προ των ευθυνών τους και τονίζει πως το μέλλον του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην Ηλεία δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας! Είναι επιτέλους καιρός να περάσουμε με τρόπο πειστικό το μήνυμα πως δεν αρμόζει σε μια περιοχή, όπως η Ηλεία, με ιστορία αιώνων, φυσικό κάλλος και αξιοζήλευτους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, να βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, στο περιθώριο των εξελίξεων…

Όλη η επικαιρότητα