Ηλεία Πολιτική

Το 14ο συνέδριο της ΝΔ και η Ηλεία – Σε προεκλογικούς ρυθμούς τα επιτελεία με το «βλέμμα» στις κάλπες

Επί ποδός τα κόμματα
Ακούστε το άρθρο

Γράφουν οι: Γιούλη Ηλιοπούλου, Χρήστος Κανελλόπουλος και Γιώργος Μικελόπουλος

Σε πυρετώδεις συνεδριακές και προσυνεδριακές διαδικασίες είναι τα κόμματα με στόχο να ανανεώσουν το δυναμικό τους, να καθαρογράψουν τα νέα προεκλογικά τους προγράμματα και συνθήματα και να εκκινήσουν για την μακρά προεκλογική περίοδο που αναμένεται.

To συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι το βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να σημάνει γενική αντεπίθεση του κόμματος. Ήδη από την στιγμή που έχει ανακοινώσει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ο κομματικός

μηχανισμός βρίσκεται άτυπα σε μία μεγάλη προεκλογική περίοδο. Στα προσυνέδρια ο Πρωθυπουργός μιλούσε για την καθημερινή μάχη που πρέπει να δίνουν τα στελέχη, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης βρίσκεται σε εντατικό πρόγραμμα επισκέψεων στην Ελλάδα.

Ήδη έχουν προηγηθεί κάποιες θετικές ειδήσεις, όπως οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, το νέο πακέτο μέτρων για την επιδότηση των λογαριασμών Μαΐου, η καταβολή του επιδόματος ακρίβειας κλπ. Στο άλλο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Μαΐου. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης είναι

ο Πρόεδρός του, ο Αλέξης Τσίπρας που και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής του και να τον ψηφίσουν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα. Όσο για το ΚΙΝΑΛ, που σήμερα είναι στις κάλπες για το νέο όνομα και τις νομαρχιακές επιτροπές θα πραγματοποιηθεί 20-22 Μαΐου. Εκεί θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή και τα κεντρικά όργανά του.

Η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα δείξει την νέα ηγετική ομάδα που θα έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κόμμα. Στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε, λοιπόν, νέες κεντρικές επιτροπές στα κόμματα εξουσίας και εκεί θα φανούν αν θα έχουμε πραγματική ανανέωση του πολιτικού τους δυναμικούς.

Πάντως και τα 3 κόμματα θα βγουν ετοιμοπόλεμα καθώς πλέον θα μπαίνουμε πιο βαθιά στο προεκλογικό κλίμα.

Έντονη η ηλειακή παρουσία στο Συνέδριο

Έντονη είναι η ηλειακή παρουσία στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι.

Το βράδυ της Παρασκευής στο Metropolitan Expo παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Ηλείας Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ παρόντες ήταν τα μέλη της ΔΕΕΠ Ν. Ηλείας Χρήστος Γαβράς (πρόεδρος), Μενέλαος Παπασωτηρίου, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Έλσα Κωστοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, καθώς και η Κωνσταντίνα Χωρέμη από τη Ζαχάρω. Επίσης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπου- λος και ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης θεόδωρος Βασιλόπουλος. Ακόμη στο συνέδριο βρέθηκαν και αρκετά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από όλη την Ηλεία.

Χθες το παρών έδωσε η Βιργινία Σίμου από την ΔΕΕΠ Ν. Ηλείας όπου μάλιστα μίλησε στις επιτροπές, όπως και ο Κώστας Αναγνωστόπουλος. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη της ΔΕΕΠ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κορυφαίους υπουργούς και υφυπουργούς της Κυβέρνησης, για φλέγοντα θέματα του νομού και μάλιστα αναμένεται να έχουμε θετικές εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση που υπήρξε με τον πρόεδρο της επιτροπής σχολικών κτιρίων Τιμολέων Κατσίπο, όπου συζητήθηκε η βελτίωση των σχολικών μονάδων του νόμου αλλά και ο εξοπλισμός των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτερο-βάθμιας εκπαίδευσης, με σημαντικό υλικό για την ομαλή λειτουργία τους. Χθες πάντως είχαμε και τις σημαντικότερες επαφές κατά την διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου, όπου τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την Ηλεία είχαν την ευκαιρία να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα του νομού και να ζητήσουν λύσεις σε αυτά.

Παρόντες την Παρασκευή στην έναρξη του συνεδρίου ήταν οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν. Ηλείας Χρήστος Γαβράς με τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν. Ηλείας Χρήστος Γαβράς με τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν. Ηλείας Χρήστος Γαβράς με τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη και με τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Η Έλσα Κωστόπουλου με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο Νίκος Καλάκος με την Κωνσταντίνα Χωρέμη.

Ώρα… ΠΑΣΟΚ: Σήμερα στις κάλπες για νέο όνομα και τοπικές – νομαρχιακές επιτροπές

Στις κάλπες πηγαίνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για την εκλογή των Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών, με το σύνολο των συνέδρων που θα εκλεγούν να ανέρχεται στους 4.602, ενώ τα μέλη που θα εμφανιστούν στα εκλογικά κέντρα θα κληθούν να ψηφίσουν και για το νέο όνομα του κινήματος.
Στη συνέχεια, οι σύνεδροι που θα εκλεγούν θα κληθούν κατά το τριήμερο 20 με 22 Μάη να εκλέξουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και τα κεντρικά όργανά του.

Εκτός της Κεντρικής Επιτροπής και των Κεντρικών Οργάνων του κόμματος, οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο πρόκειται να επικυρώσουν πολιτικό κείμενο Θέσεων στο οποίο θα προσδιορίζεται οι ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και οι βασικές προγραμματικές του κατευθύνσεις για την κατάρτιση του εκλογικού προγράμματος του κινήματος.

Nίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΚΙΝΑΛ: «Ανοικτό κόμμα που διαβουλεύεται με την κοινωνία»

«Θέλω ένα κόμμα ανοικτό που διαβουλεύεται με την κοινωνία.  Τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευτούν προγραμματικά κείμενα, που θα εξειδικευτούν περαιτέρω σε περιφερειακά συνέδρια τους επόμενους μήνες.

Αν κάποιος έχει απογοητευτεί από τον κ. Μητσοτάκη -και ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού έχει απογοητευτεί από την διαχειριστική ανεπάρκεια, το επιτελικό χάος- αλλά παράλληλα φοβάται ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε κυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια, θα έχουμε άλλη μια καταστροφή, προφανέστατα η λύση είναι να ψηφίσει την παράταξη μας, που έχει ένα άλλο πρόγραμμα και μια άλλη ιδεολογία.

Όπου η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει έναν ισχυρό ρόλο, οι κοινωνίες πάνε προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Το νέο είναι η δημοκρατική λειτουργία μιας κυβέρνησης και ο θάνατος του πελατειακού κράτους. Δεν τα βιώνει αυτά ο ελληνικός λαός σήμερα. Το πελατειακό κράτος, η αδιαφάνεια και η εξουσία από μια κλειστή ομάδα διακυβέρνησης είναι το χθες και αυτό είναι η ΝΔ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν καλομάθει να βολεύονται ο ένας με τον άλλον. Ο κ. Μητσοτάκης να λέει: μην φεύγετε από το μαντρί, έρχεται ο Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας να αντιτείνει: ελάτε πίσω, δείτε τον Μητσοτάκη και τη Δεξιά. Αυτό είναι ένα καταστροφικό ταγκό για τον ελληνικό λαό».

Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής ΚΟ ΚΙΝΑΛ: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι πάντα η ψυχή μας»

«Σήμερα, σε μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία, το ΠΑΣΟΚεπιβεβαιώνει ότι επέστρεψε οριστικά, επιβεβαιώνει ότι επανασυνδέεται με την κοινωνία. Εκλέγουμε τις νέες δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις. εκλέγουμε τους συνέδρους για ένα συνέδριο που θέλουμε να αποτελέσει τον καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων. Η συμμετοχή των πολιτών ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δυναμική που αναδείχθηκε από την συμμετοχή 270.000 πολιτών στη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.
Καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτή την ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία. Να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της Νέας Αλλαγής, που μέρα με τη μέρα γίνεται πλέον πλειοψηφικό αίτημα, αγγίζει και εκφράζει όλο και περισσότερους.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι πάντα η ψυχή μας. Με νέους ανθρώπους, με νέες προγραμματικές και βαθιά προοδευτικές προτάσεις, ανατρέπουμε το σημερινό παρακμιακό πολιτικό σκηνικό. Δίνουμε ελπίδα και διέξοδο στους πολίτες».

Γιάννης Κουτσούκος, πρώην Βουλευτής Ηλείας ΚΙΝΑΛ: «Σημαντικό βήμα στην πορεία ολικής επαναφοράς της Δημοκρατικής Παράταξης»

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής προχωρά σ’ ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία αυτοοργάνωσης και ολικής επαναφοράς της Δημοκρατικής Παράταξης. Εκλέγει τα όργανά του σε Τοπικό Επίπεδο, Τοπικής Οργάνωσης σε κάθε Δήμο και Νομαρχιακής Επιτροπής, τους αντιπροσώπους για το Συνέδριο και αποφασίζει δημοκρατικά για το όνομα της Παράταξης.

“ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής” ή “Κίνημα Αλλαγής”

Τις ονομασίες Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τα ανάλογα σήματα, το ρόδο των σοσιαλιστών για το ΚΙΝΑΛ και τον πράσινο ήλιο για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να τις συνοδεύεουν, καλούνται να επιλέξουν για το όνομα του κόμματος όσοι πάρουν μέρος στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Η τελική πρόταση διαμορφώθηκε μετά από συνεχείς συσκέψεις, τις τελευταίες ημέρες, στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπου εξετάστηκαν τα πολιτικά και νομικά πλεονεκτήματα κάθε ονομασίας, ενώ απορρίφθηκαν προτάσεις όπως ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, που είχαν δει το φώς της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Τα εκλογικά κέντρα για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία

Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης : Πρώην Δημαρχείο (Βάρδα)
Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης :ΚΑΠΗ Λεχαινών (Λεχαινά)
Δήμος Πύργου : Πρώην Δημαρχείο (Καράτουλα)
Δήμος Πύργου : Δημαρχείο Πύργου (Κεντρική Πλατεία Σάκη Καράγιωργα)
Δήμος Ήλιδας :Δημαρχείο (Αμαλιάδα)
Δήμος Ήλιδας : Πρώην Δημαρχείο (Σιμόπουλο)
Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων :ΚΑΠΗ Κρέστενας (Κρέστενα )
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας :Δημαρχείο
Δήμος Ζαχάρως : Πνευματικό Κέντρο
Δήμος Πηνειού : ΚΑΠΗ Γαστούνης (Γαστούνη)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε πλήρη εξέλιξη οι συνεδριακές διαδικασίες

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Μαΐου. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης είναι ο Πρόεδρός του, ο Αλέξης Τσίπρας και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής του και να τον ψηφίσουν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα.

Για τη Δυτική Ελλάδα για την Κ.Ε. είναι συνολικά 58 υποψήφιοι, εκ των οποίων 9 από τον νομό μας. Μεταξύ αυτών, υποψήφιος είναι και ο Ηλείος Βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι από την Ηλεία για την Κ.Ε.:

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΚΑΛΑ- ΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ- ΧΑΡΑΛΑΜ- ΠΟΣ, ΚΑΤΖΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΛΑΚΚΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ (ΑΝΝΙΤΑ), ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΜΑΝΤΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ, ΜΠΑΞΕ- ΒΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΝΤΟΑΣ ΘΕΟ- ΔΩΡΟΣ, ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Είχε προηγηθεί το πρόσφατο πολυπληθές και πλέον μαζικό 3ο συνέδριο, με σαφή πολιτικό μήνυμα τη μαζική συμμετοχή και το μετασχηματισμό του κόμματος, μέσα από το δημοκρατικό διάλογο και την παραγωγική σύνθεση διαφορετικών απόψεων και οπτικών. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνει και ισχυροποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Ασφαλώς, σημαντική και αποδοτική

δουλειά γίνεται και στην Ηλεία, από στελέχη και μέλη του κόμματος. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Βουλευτή Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος με τις καίριες ενέργειες και τοποθετήσεις του, αναδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα της Ηλείας, πιέζοντας για τις αποτελεσματικές λύσεις. Παράλληλα, τα καταφέρνει περί-

φημα και στον οργανωτικό τομέα, γεγονός που αποδεικνύεται από την επιτυχία των δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον νομό μας, αλλά και τη μαζική προσέλευση πλή- θους στις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και κεντρικών στελεχών του. Καταλυτική είναι και η προσφορά της Ν.Ε Ηλείας και των Τοπικών Οργανώσεων, που με τις δράσεις

τους προσφέρουν στο μέγιστο βαθμό στην εξωστρέφεια και τη λειτουργία του κόμμα- τος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει ενωμένος, με δυναμική και σιγουριά, στην επόμενη μέρα. Επιδιώκει τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης και επιζητά με αποφασιστικότητα την πολιτική αλλαγή.

Όλη η επικαιρότητα