Ηλεία

Το 1ο Λύκειο Αμαλιάδας… «γράφει» θέατρο!

Ακούστε το άρθρο

Στο πρόγραμμα που υλοποιεί το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο», εντάχθηκε  το 1ο Λύκειο της Αμαλιάδας, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 σχολικών μονάδων όλης της χώρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό  πρόγραμμα, που στόχο έχει  να δημιουργήσει καλλιτεχνικές «γέφυρες» ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και στο Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας  ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνδημιουργούν.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας  της  Θεατρικής Ομάδας του 1ου Λυκείου, με το δήμο Ήλιδας για την υλοποίηση του προγράμματος, το Σάββατο το μεσημέρι  πραγματοποιήθηκε συνάντηση των παιδιών και της υπεύθυνης καθηγήτριας κ Ιωάννας Παπαδάκη, με τον εμψυχωτή- σκηνοθέτη και ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου κ.  Βαγγέλη Κοσμίδη, σκηνοθέτη – ηθοποιό από το Εθνικό Θέατρο, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του δήμου κ.  Βασίλη  Καψή στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Αμαλιάδας, όπου και θα «ανέβει» στις αρχές της Άνοιξης η θεατρική παράσταση που θα γράψουν οι μαθητές.

Ενεργής συμμετοχή και ευαισθητοποίηση

Ο σχεδιασμός του προγράμματος στηρίζεται στην απευθείας επαφή με ομάδες εφήβων της περιφέρειας, με  την ενεργή συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων καλλιτεχνών-εμψυχωτών στο εφηβικό θέατρο, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στα σχολεία που θα συμμετάσχουν.

«Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος 20 σχολεία από όλη τη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του,  θα ανέβει μια παράσταση που θα έχουν γράψει τα ίδια τα παιδιά. Θα πρέπει να σας πω ότι δουλεύω με τα παιδιά, όπως ακριβώς και με τους  επαγγελματίες ηθοποιούς και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ανταποκρίνονται με χαρά, δείχνοντας ότι διαθέτουν κίνητρο για αυτό το εγχείρημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμίδης.

Η  αισθητική παιδεία και η γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης,  η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και η άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, η καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων,  η ενθάρρυνση της ομαδικής δουλειάς,  η βιωματική μάθηση σε εφηβικές ομάδες της περιφέρειας, αποτελούν βασικούς στόχους του προγράμματος, οι οποίοι αποτέλεσαν και το κίνητρο για την συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας.

«Είναι ένα πρόγραμμα που επιλεγήκαμε μαζί με άλλες 19 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα. Την πρώτη εβδομάδα επιμορφωθήκαμε και η εργασία μας έχει ήδη ξεκινήσει και είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι γιατί το σχολείο μας έχει παράδοση στο θέατρο και η παρουσία ενός ειδικού είναι μια αναγνώριση της προσπάθειας που έχουμε κάνει», τόνισε η υπεύθυνη καθηγήτρια του 1ου Λυκείου κα Ιωάννα Παπαδάκη.

Από την πλευρά του Δήμου Ήλιδας ο κ. Καψής είπε: «η απόφαση του δήμου Ήλιδας, είναι να αγκαλιάσει όποια προσπάθεια έχει σχέση με τον πολιτισμό. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όλους τους συντελεστές του 1ου Λυκείου Αμαλιάδας, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν σε θέματα πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός για την πόλη μας ότι το Εθνικό Θέατρο, επέλεξε το συγκεκριμένο σχολείο και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την παράσταση που θα γράψουν εξ ολοκλήρου τα παιδιά».

 

Όλη η επικαιρότητα