Ελλάδα

Το 2014 φέρνει στην Ελλάδα και την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

greece-and-the-european-debt-crisis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ώρες αναλαμβάνει η Ελλάδα την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική προεδρία αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποδείξει ότι παρά την οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Με προβληματισμό -ενίοτε και με καυστικά σχόλια- υποδέχεται μερίδα του ξένου Τύπου την ελληνική προεδρία.

Προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αποτελούν:

  • η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ
  • η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
  • ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών
  • η οικονομική ανάκαμψη

Έμφαση θα δοθεί στη διεύρυνση, ειδικότερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, στην περιφερειακή συνεργασία, στην προώθηση θεσμών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την δημοκρατία στην Ευρώπη και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Η ελληνική προεδρία στοχεύει, επίσης, στην προώθηση της Ανάπτυξης και της Εργασίας μέσω της προώθησης των στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της θεσμοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα της ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, καθώς επίσης της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανάδειξης της Ευρώπης ως σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Θα την απασχολήσουν, επίσης, θέματα ανθρώπινης κινητικότητας μέσω της προώθησης μιας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης στην υπηρεσία των πολιτών της, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Στοκχόλμης για την πολιτική και την επιχειρησιακή ατζέντα της ΕΕ στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς επίσης της προώθησης μίας ενιαίας προσέγγισης στη μετανάστευση και το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών-μελών.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα θα επισκιάσει τον ρόλο της Ελλάδας στον συντονισμό της ευρωπαϊκής ατζέντας, ενώ ξένες εφημερίδες αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος. «Η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» είχε πει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου.

πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα