Ηλεία

Το 2021 ο διαγωνισμός για φυσικό αέριο στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο
Επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις 

Μέσα στο 2021 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την έλευση του φυσικού αερίου στον δήμο του Πύργου αλλά και σε άλλες δυο δήμους στην Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Πάτρα-Αγρίνιο.

Το αέριο θα μεταφέρεται στους τρεις δήμους της Δυτικής Ελλάδας σε υγροποιημένη μορφή με βυτιοφόρα. Πρόκειται σίγουρα για μία εξαιρετική εξέλιξη για την Ηλεία και την πρωτεύουσα του Νομού που θα μπει και αυτή επιτέλους στον χάρτη του φυσικού αερίου, το οποίο είναι από τις πιο καθαρές πηγές καυσίμου.

Να σημειωθεί ότι οι πόλεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου όπως είναι ο Πύργος έχουν γίνει ήδη οι προμελέτες και περιμένουμε φυσικά τους διαγωνισμούς, μέσα στο 2021.

Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων, σε 39 πόλεις της χώρας συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ είναι εμπροσθοβαρές, καθώς είναι ενδεικτικό ότι τα επόμενα δύο χρόνια, οι πελάτες φυσικού αερίου ανά την Ελλάδα που θα συνδεθούν στα νέα δίκτυα, αντιστοιχούν στους μισούς περίπου

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ) προγραμματίζει την επέκταση της διείσδυσης του αερίου, μεταξύ άλλων, και στις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο για την τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που παρέχουν σήμερα στους κατοίκους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται, ανάλογα με την περίπτωση, μέσω αγωγού (από το υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ ή από τον αγωγό ΤΑΡ που προβλέπεται να τεθεί εφέτος σε λειτουργία), με βυτιοφόρα σε συμπιεσμένη (CNG) ή υγροποιημένη (LNG) μορφή.

– Η δεύτερη φάση επέκτασης των δικτύων περιλαμβάνει αναλυτικά τις εξής περιοχές:

Στη Δυτική Ελλάδα: Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος όπου το αέριο θα μεταφέρεται σε υγροποιημένο μορφή με βυτιοφόρα.

Στη Δυτική Μακεδονία: Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκι, Γρεβενά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη. Στις τρεις τελευταίες πόλεις, που καλύπτονται σήμερα με τηλεθέρμανση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η επέκταση των δικτύων θα επιτρέψει την διατήρηση της τηλεθέρμανσης με συνέχιση της χρήσης του υπάρχοντος δικτύου το οποίο θα τροφοδοτείται πλέον με ζεστό νερό από καύση φυσικού αερίου αντί για λιγνίτη. Για το σκοπό αυτό εξετάζεται η διεκδίκηση ενισχύσεων και από το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» της ΕΕ που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στις περιοχές της Ένωσης που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Στην Ήπειρο Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα.

Στην Πελοπόννησο Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα.

Για τις πόλεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης έχουν γίνει όπως γράψαμε πιο πάνω οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021.

Όλη η επικαιρότητα