Ελλάδα

Το 2022 θα είναι η χρονιά του εργαζόμενου

Οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι είχαν εδώ και χρόνια
Ακούστε το άρθρο

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο υπέστησαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια των lockdown του 2020 και του 2021. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 9% παγκοσμίως. Σε ορισμένες χώρες η ανεργία αυξήθηκε τόσο γρήγορα που οι υπολογιστές φορέων κοινωνικής ασφάλισης «κατέρρευσαν».

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ή εκείνοι με λιγότερα προσόντα σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η πανδημία θα εγκαινιάσει μια σκληρότερη εποχή κατά την οποία τέτοιου είδους εργαζόμενοι θα παλεύουν να βρουν δουλειά ή θα δουν τη δουλειά τους να αναλαμβάνεται από ρομπότ. Αλλά υπάρχει λόγος να μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι.

Ήδη οι αγορές εργασίας σε όλο τον πλούσιο κόσμο έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Στα μέσα του 2020 ο ΟΟΣΑ, μια ομήγυρη πλούσιων κυρίως χωρών, υπολόγισε ότι, σε περίπτωση δεύτερου κύματος λοιμώξεων από τον Covid-19, η ανεργία στα κράτη μέλη του θα ήταν περίπου 9% στα τέλη του 2021. Στην πραγματικότητα, πολλές χώρες είδαν τρία ή και τέσσερα κύματα του ιού.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την ανεργία ήταν καλύτερα, όχι χειρότερα, από το αναμενόμενο (επί του παρόντος περίπου 6%). Ακόμη και χώρες που δεν είναι γνωστές για ταχεία ανάκαμψη, όπως αυτές της ευρωζώνης, ανέκαμψαν γρήγορα.

Τρεις παράγοντες σημαίνουν ότι ο κόσμος της εργασίας θα συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες το 2022. Ο πρώτος σχετίζεται με την εργασία από το σπίτι. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα περνούν περίπου πέντε φορές περισσότερο από τον χρόνο εργασίας τους έξω από το γραφείο από ό,τι πριν από την πανδημία, ενισχύοντας τόσο την ευτυχία τους όσο και την παραγωγικότητα.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα