Ελλάδα Έρευνα

Το 43% των παιδιών στην Ευρώπη γεννιούνται εκτός γάμου – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Νέα χιλιετία – νέα ήθη. Η εποχή που ένα στα δύο παιδιά που γεννιούνται στην Ευρώπη θα είναι εξώγαμο δεν απέχει και πολύ εάν συνεχισθεί η τάση που καταγράφει η Eurostat. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα το ποσοστό των γεννήσεων ζώντων που σημειώθηκε εκτός γάμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σε 43% το 2016.

Το παραπάνω ποσοστό είναι λίγο πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2000. Από το γύρισμα της χιλιετίας το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου αυξάνει κατά μία εκατοστιαία μονάδα κάθε χρόνο.

Το 43% των παιδιών στην Ευρώπη γεννιούνται εκτός γάμου - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι λιγότερες γεννήσεις εκτός γάμου

Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα η χώρα μας είναι η πλέον παραδοσιακή σε αυτό το θέμα καθώς είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μονοψήφιο ποσοστό εξώγαμων γεννήσεων. Συγκεκριμένα το 2016, που είναι και η τελευταία χρονιά που υπάρχουν στοιχεία αυτές ανήλθαν στο 9,4% των συνολικών γεννήσεων, στοιχείο που την κατατάσσει στην τελευταία θέση στις εκτός γάμου γεννήσεις.

Το 43% των παιδιών στην Ευρώπη γεννιούνται εκτός γάμου - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Και στην Ελλάδα η τάση όμως αντίστοιχη με αυτή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μία δεκαετία, το 2007 οι γεννήσεις εκτός γάμου ήταν μόλις στο 5,8%, για να αυξηθούν στο 7,3% το 2010 και να αγγίζουν το 10% σήμερα.

Αξίζει να σημειώθει ότι και πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό με την μόνη χώρα που παρουσίαζει μικρότερα ποσοστά το 2016 να είναι στην Γηραιά ήπειρο η γειτονική Τουρκία (2,9%).

Το 43% των παιδιών στην Ευρώπη γεννιούνται εκτός γάμου - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Άλλες χώρες με μικρά ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου είναι η Κροατία (18,9%) σ.σ. διπλάσιο σε σχέση με την Ελλάδα, η Κύπρος (19,1) και η Πολωνία (25%). Στον αντίποδα τα μεγαλύτερα ποσοστά γεννήσεων εκτός γάμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται στην Γαλλία (59,7%), την Βουλγαρία (58,6%) και την Σλοβενία (58,6%), ενώ πρωταθλητές Ευρώπης είναι οι Ισλανδοί με ποσοστό 69,6%.

ΠΗΓΗ: news247

Όλη η επικαιρότητα