Αγροτικά Ηλεία

Το αδιέξοδο στην σταφίδα οδηγεί τους αγρότες και πάλι στο δρόμο

Στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου έδωσαν ραντεβού οι σταφιδοπαραγωγοί.
Ακούστε το άρθρο

Στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου έδωσαν ραντεβού οι σταφιδοπαραγωγοί στις 14 Οκτωβρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει το θέμα της κορινθιακής σταφίδας με την τιμή να κυμαίνεται σε εξευτελιστικά επίπεδα όπως λένε.

Κύριο αίτημά τους η απορρόφηση των αποθεμάτων της Π.Ε.Σ από το κράτος και η διασφάλιση της κατώτατης εγγυημένης τιμής που θα τους δώσουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την καλλιέργεια «Έχουμε κάνει και άλλες κινητοποιήσεις στον Πύργο, παρεμβάσεις στην αποκεντρωμένη και στον Πύργο και στην Πάτρα και στην Περιφέρεια. Καμία απάντηση δεν πήραμε και δηλώνουν όλοι αναρμόδιοι. Εμείς είμαστε σε συντονισμό και με την Μεσσηνία και με την Αχαΐα. Η τιμή της σταφίδας η περσινή 1,55 ήταν τιμή για να βγάζουμε τα έξοδα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και για να μην μείνουμε χρεωμένοι. Δηλαδή ήταν ήδη χαμηλή. Εμείς διεκδικούμε η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να απορροφήσει τα αποθέματα της Παναιγιαλείου, να τα διαθέσει στο στρατό, στα σχολεία, στις δομές φιλοξενίας. Το κόστος δεν ξεπερνά τα 12 εκ. ευρώ που το κράτος τα μοιράζει σε άλλους χωρίς καμία συζήτηση. Εμείς ζητήσαμε να διασφαλιστεί η κατώτερη εγγυημένη τιμή. Δηλαδή θα βγάζει το κόστος παραγωγής, θα αφήνει κέρδος στους παραγωγούς για να μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Είπε η κυβέρνηση ότι θα δώσει κάτι πάνω στην τιμή του παραγωγού. Όμως με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση έλυσε τα χέρια των εμπόρων για να πηγαίνουν και να αγοράζουν την σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές. Με 1 και 1,10 ευρώ. Εμείς θέλουμε προστασία και θα το πετύχουμε αγωνιζόμενοι.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά και καλούμε τους αγρότες, όλους τους σταφιδοπαραγωγούς στις 14 του μήνα με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου», επεσήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Όλη η επικαιρότητα