Κόσμος

Το αφεντικό του αποκεφάλισε ο τζιχαντιστής στη Γαλλία

to_afentiko_toy_apokefalise_o_tzihantistis_sti_gallia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο άντρας που βρέθηκε αποκεφαλισμένος ήταν το αφεντικό του τζιχαντιστή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, αποκαλύπτουν τώρα οι αρχές για το νέο χτύπημα που συγκλονίζει την γαλλική κοινωνία. 

Το ακέφαλο πτώμα εντοπίστηκε έξω από το εργοστάστιο κοντά στην Γρενόμπλ, όπου το πρωί της Παρασκευής, δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο μπήκαν στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου αερίου «Air Products» στην πόλη Saint-Quentin-Fallavier (νοτιο-ανατολική Γαλλία, κοντά στη Λιόν και την Γκρενόμπλ), ενώ προηγουμένως είχαν πετάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ένας από τους δύο δράστες κατέβηκε από το όχημα και στη συνέχεια αποκεφάλισε έναν άνδρα.


Στη συνέχεια κάρφωσε το κεφάλι στο φράχτη στην είσοδο του εργοστασίου και ύψωσε εκατέρωθεν δύο σημαίες του Ισλαμικού Κράτους! Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες δεν έχουν τέλος καθώς αναφέρεται πως το κεφάλι του θύματος είχε πάνω του αραβικά γράμματα.

Λίγη ώρα αργότερα, η γαλλική αστυνομία προέβη στην σύλληψη ενός υπόπτου, ηλικίας 35 ετών, που φέρεται να είχε διασυνδέσεις με κίνημα σαλαφιστών. 

Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Le Figaro», είπε ότι ήδη από το 2006, οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας ήξεραν ότι ο συλληφθείς είχε ενταχθεί στους κόλπους των σαλαφιστών για τη ριζοσπαστικοποίησή του.

Ο Γιασίν Σαλχί, ο ύποπτος που έχει συλληφθεί από τις γαλλικές αρχές και θεωρείται ο δράστης της σημερινής τρομοκρατικής επίθεσης στο εργοστάσιο χημικών «Air Products», είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Για τις γαλλικές αρχές, ο Σαλχί συγκαταλέγεται στους “σκληρούς μουσουλμάνους”. Οργάνωνε συγκεντρώσεις με θέμα το τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και το Μαλί. Επίσης, γαλλικά ΜΜΕ τονίζουν πως οι αρχές ανακρίνουν πολλά άτομα από το περιβάλλον του συλληφθέντος -ανάμεσά τους και τη σύντροφό του.
 

Φρανσουά Ολάντ: Πρόκειται για τρομοκρατική πράξη

Για τρομοκρατική πράξη έκανε λόγο ο Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες προτού αναχωρήσει για το Παρίσι επισημαίνοντας ότι ο ύποπτος που έχει συλληφθεί έχει ταυτοποιηθεί.

«Υπήρξε πρόθεση, δεν χωρά αμφιβολία, για να σημειωθεί έκρηξη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνοντας τον αποκεφαλισμό ενός άνδρα. Ο κ. Ολάντ έγραψε λίγο μετά τη δήλωση στο Twitter: «Η απάντησή μας είναι η δράση, η πρόληψη, η αποτροπή και ως εκ τούτου η αναγκαιότητα να διαφυλάξουμε τις αξίες μας και να μην υποκύψουμε στο φόβο, ποτέ».

Ο Γάλλος πρόεδρος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και επέστρεψε εσπευσμένα στη Γαλλία, συγκαλώντας επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας. Στο σημείο της επίθεσης έφτασε στη 1 το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. Για «μία νέα τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό έδαφος» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. 

Στη Γαλλία επέστρεψε εσπευσμένα και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ταξίδευε με προορισμό τη Νότιο Αμερική, ο οποίος μάλιστα έδωσε εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.  

Τι είδαν αυτόπτες μάρτυρες

Όπως αναφέρουν οι IBTimes μία γυναίκα που εργάζεται σε γραφείο απέναντι από το εργοστάσιο δήλωσε: «Η εταιρεία μας βρίσκεται απέναντι από την Air Products και η έκρηξη έκανε ολόκληρο το κτίριο να τρέμει. Δεν σημειώθηκαν ζημιές, αλλά όλα μετακινήθηκαν. Βρισκόμουν στο γραφείο μου και μιλούσα με έναν πελάτη τη στιγμή που συνέβη». Η γυναίκα πρόσθεσε πως οι τοπικές αρχές δεν τους έχουν δώσει οδηγίες για το αν πρέπει να παραμείνουν στο χώρο του κτιρίου ή αν χρειάζεται να εγκαταλείψουν την περιοχή. 

Ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου «Ibis budget Lyon L’ Isle» που απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το εργοστάσιο δήλωσε ότι άκουσε μία εκκωφαντική έκρηξη και τα τζάμια άρχισαν να τρίζουν. 

Η ανταπόκριση του SKYNEWS για το θέμα

Χάρτης με την περιοχή όπου έγινε η επίθεση

Όλη η επικαιρότητα