Αποδράσεις Ελλάδα

Το άγνωστο μωβ σπήλαιο της Ελλάδας

Βρίσκεται στην Εύβοια και συγκεκριμένα μπορείς να το εντοπίσεις στους χάρτες της Google. Αυτό που θα αναρωτηθεί σίγουρα κάποιος είναι από πού πήρε το όνομά του.
Ακούστε το άρθρο

Μια κατηγορία από αξιοθέατα της φύσης που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Ελλάδα είναι τα σπήλαια. Μικρά ή μεγαλύτερα, το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και κάποια μετρούν ακόμη και εκατομμύρια χρόνια. Και μπορεί κάποια από αυτά να είναι ιδιαίτερα γνωστά αλλά υπάρχουν και μικροί θησαυροί, ακόμη και δίπλα μας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι υπάρχει το Μωβ Σπήλαιο; Ένα όχι μεγάλο και όχι εύκολο στην πρόσβαση σπήλαιο που βρίσκεται στην Εύβοια και κρύβει τις δικές του, άγνωστες ομορφιές!

Το Μωβ Σπήλαιο, λοιπόν, δεν είναι επισκέψιμο στην κλασική μορφή του αλλά μπορεί κάποιος με ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας να φτάσει ως ένα σημείο. Βρίσκεται στην Εύβοια και συγκεκριμένα μπορείς να το εντοπίσεις στους χάρτες της Google. Αυτό που θα αναρωτηθεί σίγουρα κάποιος είναι από πού πήρε το όνομά του. Στο βόρειο, λοιπόν, και υποβρύχιο τοίχωμά του θα δει κανείς φύκη χρώματος μωβ. Όπως αναφέρει και το κανάλι Upstories του Youtube, το σπήλαιο είναι στην πραγματικότητα μια ξεχωριστή δολίνη δίπλα στην θάλασσα που έχει δύο υποβρύχιες εισόδους.

Δεν είναι ένα μεγάλο σπήλαιο καθώς έχει 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα μήκος. Διαθέτει επίσης και ένα λιμναίο τμήμα έχοντας τις ίδιες διαστάσεις με το υπόλοιπο σπήλαιο. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος που σίγουρα είναι δυσπρόσιτο αλλά με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας μπορεί κάποιος έμπειρος να το προσεγγίσει. Καλύτερα, βέβαια, να φροντίσεις να είναι μια μέρα που δεν θα έχει δυνατό αέρα για να μην δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η πρόσβασή σου εκεί.

Τα ιδιαίτερα σπήλαια της Ελλάδας

Ανάμεσα στα πολλά σπήλαια που διαθέτει η Ελλάδα, κάποια είναι και πολύ ξεχωριστά. Όπως για παράδειγμα το άγνωστο και εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος αλλά και ένα στην Αττική, το Πλουτώνιο Σπήλαιο με τα αινίγματα και τους θρύλους για τον Κάτω Κόσμο. Από τη λίστα δεν μπορεί, φυσικά, να λείπει το άγνωστο σπήλαιο των 150 εκατομμυρίων ετών που βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά και το εντυπωσιακό υποθαλάσσιο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Ελλάδα. Κάποια από τα σπήλαια της Ελλάδας είναι επισκέψιμα και προσβάσιμα από όλους ενώ άλλα κρύβουν ομορφιές που μπορούμε να δούμε μόνο σε βίντεο και φωτογραφίες. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κρύβουν σπουδαία ιστορία και αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες άλλων αιώνων. Ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά στα μάτια σου…

Πηγή: exploringgreece.tv

Όλη η επικαιρότητα