Το “cancel” που άργησε…

Share

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην Θεσσαλονίκη. Από την ημέρα εκείνη μέχρι και σήμερα, από το «κουτί της Πανδώρας», ξεπήδησαν πολλά δεινά, κι όλα μαζί, κι ένα ένα ξεχωριστά, είναι άξια προβληματισμού και σχολιασμού.

Ένα από αυτά έχει να κάνει με την κουλτούρα του cancel… Η αλλιώς την «ακύρωση» διαφόρων προσώπων της showbiz, για την στάση τους και γι αυτό που εν τέλει εκπροσωπούν. Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή…

Τα hashtags με τις περισσότερες αναφορές στο twitter, αυτές τις μέρες έχουν να κάνουν αμιγώς με διάφορους Έλληνες influencers, που είτε με κάποιο τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση της Γεωργίας, είτε σχολίασαν κάτι θετικό για τους εμπλεκόμενους, είτε δεν σχολίασαν τίποτα… Τα ονόματα τους φιγουράρουν δίπλα στην φράση cancel, κι από κάτω, άπειρα σχόλια μίσους και οργής.. και φυσικά ομαδικά unfollow. Μιλάμε για λογαριασμούς στα social media, με περισσότερους από 1 εκατ. ακολούθους… και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Γιατί η ερώτηση όταν βλέπεις ότι ένα πρόσωπο έχει απήχηση σε τόσο πολύ κόσμο, είναι το γιατί; Ανακάλυψε νερό σε κάποιον εξωπλανήτη; Βρήκε τον τάφο του Μεγαλέξανδρου; Πήρε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας; Δεν θα σας κουράσω άλλο.. καθώς τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση.

Όλοι αυτοί οι «Έλληνες influencers», δεν έκαναν τίποτε σημαντικότερο, από το να διοργανώνουν, σε συνεργασία με διάφορες εταιρείες, διαγωνισμούς, στους οποίους μοιράζουν κινητά, λάπτοπ, καλλυντικά, ρούχα, ακόμη και αυτοκίνητα.

Προϋπόθεση για να έχεις την δυνατότητα να ελπίζεις ότι θα πάρεις αυτό το δώρο; Φυσικά να τους ακολουθήσεις… Κι αυτό είναι όλο. Κατα τ’ άλλα στους λογαριασμούς τους θα δεις, βίντεο και εικόνες, με το τι έφαγαν, που πήγαν διακοπές, τι επιτραπέζιο έπαιξαν με τους φίλους τους, σε ποιο spa έφτιαξαν νυχάκια κτλπ κλτλπ.

Κι έρχομαι εγώ τώρα και αναρωτιέμαι… Έπρεπε να τους κατηγορήσουν ότι συγκαλύπτουν βιαστές, ή ότι απλά είναι αδιάφοροι για το τι συνέβη «δίπλα» τους, για να πάψεις να τους ακολουθείς; Και γιατί τους ακολουθούσες από πριν ούτως ή άλλως;

Για ακόμη μια φορά, μας δείχνουν τον ήλιο και κοιτάζουμε το δάχτυλο. Δώσαμε και δίνουμε χώρο και φωνή σε εκατοντάδες ανθρώπους, τροφοδοτώντας την ματαιοδοξία τους, μόνο και μόνο για να πάρουμε ένα iphone 12 και μας είναι εντελώς αδιάφορο το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Γιατί, ναι, όταν ένας άνθρωπος που η κοινωνική του συνείδηση συναγωνίζεται το κουκούτσι ενός βερίκοκου, έχει 1 εκατ. ακολούθους, μόνο επικίνδυνος μπορεί να γίνει, ειδικά για νέους και εφήβους που μπορούν πιο εύκολα να επηρεαστούν από τις τάσεις της εποχής.

Ας προσέχουμε λοιπόν από εδώ και πέρα, ποιους ακολουθούμε και γιατί, και ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι πέφτουμε από τα σύννεφα κάθε φορά, προσπαθώντας να προβάλουμε σε άλλους τις δικές μας αβλεψίες…