Γεύσεις Ένθετα

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς άγχος αλλά με φαντασία – Τρεις ξεχωριστές συνταγές

Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και ένα από τα πολλά ζητήματα που μας απασχολούν σε σχέση με το γιορτινό τραπέζι –πέρα από το να περάσουμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα- είναι με τι λιχουδιές θα γεμίσουμε το γιορτινό τραπέζι. Εάν λοιπόν αναζητάτε εύκολες αλλά ευφάνταστες γευστικές προτάσεις, ο σεφ Πάνος Κρεμιζής, μας εκμυστηρεύεται τις συνταγές που θα απογειώσουν τα καλέσματα σας.

Ο σεφ Πάνος Κρεμιζής εργάζεται στο bar – restaurant, «Ονειροπαγίδα» στην Αμαλιάδα

Πανδαισία με σπανάκι και ανθότυρο

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο σπανάκι baby

1 ice berg

1 μαρούλι

1 λόλα κόκκινη

5 καρύδια καθαρισμένα

2 παντζάρια βρασμένα κομμένα σε λεπτές φέτες

150γρ ανθότυρο

Για την βινεγκρέτ

200ml ελαιόλαδο

2 κ.σ μέλι

120ml ξύδι μπάλσαμικο

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά μας τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια μπασίνα, παράλληλα σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ μας. Ριχνουμε το μέλι, το μπαλσαμικο, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μας ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Ρίχνουμε στα λαχανικά τα καρύδια σπασμένα με το χέρι, την βινεγκρέτ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, την βάζουμε στο πιάτο και στολίζουμε με τις φέτες παντζάρι, ενώ τρίβουμε το ανθότυρο σε χοντρά κομμάτια

*Όση βινεγκρέτ μας μείνει την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας σε ένα βαζάκι

Μεξικάνικες Πίτες (Τορτίγιες) Γεμιστές με Καραμελωμένο Κρεμμύδι Φιλαδέλφεια και Κοτόπουλο

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο τορτίγιες

8 τεμ el sabor.

2  στήθη κοτόπουλου χωρίς το κόκκαλο

4 μέτρια μανιτάρια portobello

3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες

200 γρ. φιλαδέλφεια

200 γρ. κρέμα γάλακτος

80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι

80ml sauce BBQ

40ml κρασί

Ελαιόλαδο για το σορτάρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε στο κοτόπουλο αλάτι, πιπέρι και το ψήνουμε στην σχάρα ή στον φούρνο, και αφού παγώσει λίγο το κόβουμε σε κυβάκια περίπου 1εκ. Ρίχνουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο ίσα να καλύψει τον πάτο του τηγανιού και το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το καραμελώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το κρεμμύδι φτάσει στο σημείο που το θέλουμε προσθέτουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, αλάτι, πιπέρι, το κοτόπουλο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα μανιτάρια μας. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε το τυρί φιλαδέλφεια, την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά η κρέμα με το φιλαδέλφεια και αφού δέσει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Απλώνουμε της τορτίγιες σε έναν πάγκο, τους ρίχνουμε λίγη sauce bbq, και τις αλείφουμε με ένα πινέλο. Περνούμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει και με ένα κουτάλι απλώνουμε στην κάθε τορτίγια και τις τυλίγουμε σε χοντρό ρόλο. Ψήνουμε στην σχάρα ή στην τοστιέρα σε όλες τις πλευρές και σερβίρουμε με ντιπ sauce γιαουρτιού ή sauce bbq.

Σκαλοπίνια Xοιρινά με Πορτοκάλι, Κάσιους και Πετιμέζι

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό χοιρινά σκαλοπίνια

3 μανιτάρια portobello

15 Κάσιους

Μισό πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο σπασμένο και ψιλοκομμένο

Μισό ποτήρι κρασί λευκό

200γρ πετιμέζι

Αλάτι, πιπέρι

Θυμάρι και λίγο καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε τα σκαλοπίνια μας σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και σκόρδο, και τα πανάρουμε με το καλαμποκάλευρο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκαλοπίνια και από της δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια αφού τα έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες, και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρωμα. Προσθέτουμε τα σκαλοπίνια, το πορτοκαλί και τα κάσιους και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το σοτάρισμα. Σβήνουμε με λευκό κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αφήνουμε να βράσει και να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Ολοκληρώνουμε βάζοντας αλάτι και πιπέρι.

Όλη η επικαιρότητα