Το χριστουγεννιάτικο έθιμο που πρέπει να υιοθετήσει η ανθρωπότητα

Share

Ποιοτικά Χριστούγεννα που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Ισλανδία. Η χώρα της Υπερβορέας, των μύθων και των ξωτικών. Δεν είναι άλλωστε περίεργο που ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πιστεύει σε πολλές από τις παγανιστικές δοξασίες και μορφές της λαογραφίας. Από νεράιδες που κοιμούνται μέσα σε παγωμένες λίμνες και νάνους που κλέβουν χρυσαφικά για να φτιάξουν το στέμμα του βασιλιά τους για το νέο έτος.

Αυτή είναι η μαγεία των παραδόσεων, ακόμα και αν προέρχεται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Μιλώντας για Ισλανδικές παραδόσεις, αξίζει να κάνουμε και μία αναφορά στο Jólabókaflóð. Όσο δύσκολα και αν προφέρεται, τόσο πιο απλό είναι: Ανήμερα των Χριστουγέννων όπου ο κόσμος ανοίγει τα δώρα, οι Ισλανδοί αφιερώνουν μερικές ώρες για να κάνουν μόνο ένα πράγμα: να διαβάσουν βιβλία.

Είναι ένα έθιμο που κρατά από το 1944 όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τους Δανούς και τηρείται μέχρι σήμερα. Μάλιστα συνοδεύουν την στιγμή πίνοντας έναν περίεργο συνδυασμό ποτού που περιλαμβάνει Fanta και Guinness. Ή απλά την βολεύουν με ζεστή σοκολάτα.

Ξέρεις τι κρατάμε εμείς από αυτό; Πως είναι μία πολύ όμορφη αφορμή για να ξεκινήσει δημιουργικά η χρονιά. Που αντί να αγχωθείς για να ετοιμαστείς και να βγεις στους δρόμους, να απολαύσεις για λίγο την μαγεία που μπορεί να σου χαρίσει ένα βιβλίο. Τους κόσμους που μπορεί να γεννήσει από το μηδέν, χαρίζοντας σου ένα ταξίδι που καμιά ταινία ή τηλεοπτική σειρά δεν θα μπορούσε να καταφέρει.

Πολύ περισσότερο, είναι μία καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις πως ένα βιβλίο είναι ένας καλός φίλος. Και όχι μόνο τις γιορτές, αλλά για κάθε μέρα που ψάχνεις να βρεις την ανάπαυλά σου μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας. Και είναι κάπου εκεί που μπορείς να θέσεις ως στόχο να διαβάζεις έστω και μία σελίδα την ημέρα. Γιατί το διάβασμα προσφέρει κάτι περισσότερο από χαλάρωση. Δείχνει πόσο ζωντανή είναι η φαντασία σου και η ψυχή σου.

via