WEB tv Ηλεία

Το «χτυπημένο» χωρίς δρόμους Γούμερο – Φωνή απόγνωσης από τους κατοίκους (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Κατολισθητικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή του Γουμέρου από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε την Κυριακή και τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι κατολισθήσεις έφραξαν τους αγροτικούς δρόμους της περιοχής με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προσεγγίσουν τα βοσκοτόπια τους και να προβούν σε μεταφορά γάλατος, με το προϊόν να μένει αδιάθετο και σε πολλές περιπτώσεις να… χύνεται!

Σχεδόν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής (Ασκητής, Νίκαβα, Κοριτισιά, Σκάλα κ.α.), έκλεισαν από κατολισθήσεις…

Οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων της περιοχής είναι έντονες αφού καταλογίζουν ευθύνες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου Πύργου δηλώνοντας ότι η –έως τώρα- παρέμβαση για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων είναι πολύ μικρή για το μέγεθος του προβλήματος…

Πάντως και τις τρείς ημέρες μηχάνημα του δήμου Πύργου βρέθηκε στην περιοχή και αποκατέστησε –ως ένα σημείο- τη βατότητα στους αγροτικούς δρόμους.

Ο κτηνοτρόφος Αρίστος Φωτακόπουλος, οι σταβλικές εγκαταστάσεις του οποίου υπέστησαν σημαντικές ζημιές από κατολίσθηση, δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι: «Δεν έτυχε μια μέρα που μας ξεχάσανε, είμαστε όλα τα χρόνια ξεχασμένοι. Το Γούμερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει διαγράψει. Δεν είναι αντιμετώπιση αυτή. Είμαστε καθημερινά στα κτήματα μας… μια φορά τους χρειαστήκαμε και έστειλαν μια τσάπα να κάνει τι; Έχουμε επενδύσει στις δουλειές μας και φορολογούμαστε και μάλιστα βαριά. Πήραμε και τον ΕΛΓΑ κι όταν άκουσαν για κατεστραμμένες περιφράξεις και μηχανήματα μας είπαν ότι δεν αποζημιώνουν… “κάντε ιδιωτική ασφάλεια” ήταν η απάντηση τους. Από κει και πέρα για ποιο λόγο πληρώνω ασφάλιστρα;».

«Θα κουβαλάμε με τα μποτσονάκια»…

«Χθες (σ.σ. προχθές) και σήμερα (σ.σ. χθες) δεν διαθέσαμε γάλα κι όχι μόνο εγώ που πιάνω 200 κιλά την ημέρα και το έχω χύσει. Είναι κι άλλοι κτηνοτρόφοι στο χωριό… φτάσαμε σε άλλες εποχές να κουβαλάμε τα μποτσονάκια στο δρόμο. Το 95% της αγροτικής οδοποιίας της περιοχής μας δεν είναι προσβάσιμο κι αυτό είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία γιατί εμείς εξαρτιόμαστε από αυτό. Πρέπει να πουλήσουμε για να έχουμε… τα ζώα μου έμειναν 2 ημέρες μέσα στη στάνη. Κανείς δεν ήρθε να μας πει τι τρέχει εδώ, τι συνέβηκε; Σαν Τεχνική Υπηρεσία κανένας. Πέρα από τον πρόεδρο δεν ήρθε κανείς παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας. Ήρθε σε εμένα τσάπα, οι υπόλοιποι δεν είναι άνθρωποι;»… συμπληρώνει ο κ. Φωτακόπουλος.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η χαμηλή τιμή αγοράς για το γάλα που φέρνει σε όρια απόγνωσης τους κτηνοτρόφους. «Έφτασε στα 60 λεπτά η τιμή και οι τυροκόμοι μας λένε “άμα θέλεις φέρτο”! Και δεν ξέρουμε πότε θα το πληρώσουν κιόλας… και ξέρω πολύ καλά ότι συνάδελφοι αυτή τη στιγμή χύνουν το γάλα τους. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Αυτό που με κάνει να παραμένω είναι η ελπίδα για το αύριο… έτσι που πάμε του χρόνου δεν θα υπάρχει τίποτα και σε πέντε χρόνια θα βλέπεις βάτα! Χρειάζεται να βοηθηθούν οι παραγωγοί».

«Τρείς τσάπες κι ένας φορτωτή δεν επαρκούν»

Ο αντιδήμαρχος Πύργου, αρμόδιος για θέματα της περιοχής Σωτήρης Γεωργόπουλος δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι: «Ως δήμος κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα για αποκατάσταση των ζημιών. Πλην, όμως, διαθέτουμε 3 τσάπες κι 1 φορτωτή που δεν επαρκούν. Παρ` όλα αυτά όλες τις ημέρες μηχανήματα του δήμου βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και αποκατέστησαν ζημιές σε διάφορα σημεία στο δρόμο από το Μουζάκι για Γούμερο καθώς και προς Αγία Άννα και θα συνεχίσουν για όσο χρειαστεί. Πήγαμε από την πρώτη στιγμή στο Λατζόι και συνεχίζουμε με στόχο να μπορέσουμε να εμποδίσουμε να πλημμυρίσει πάλι ο Ενιπέας. Κάναμε αυτοψίες μαζί με τους κ.κ. Σειντή και Σκαρτσιάρη και η κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη θα βοηθήσει να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις και να στηριχτεί η περιοχή όπως πρέπει».

Όλη η επικαιρότητα