Το διαμέρισμα ενός συγγραφέα στο Ψυχικό που θα λάτρευε κάθε φανατικός της λογοτεχνίας!

Share

Ένα απίστευτο διαμέρισμα στο Ψυχικό κλέβει την καρδιά των βιβλιόφιλων με την τεράστια βιβλιοθήκη του.

«Ένας χώρος να γράφω, ένας να κοιμάμαι, χώρο για πίνακες και κυρίως βιβλιοθήκες, γιατί τα βιβλία που έχω είναι πάρα πολλά...» με αυτά τα λόγια περιέγραψε ένας συγγραφέας το ιδανικό διαμέρισμα στην ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου A2Architects.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ζητούμενα, το διαμέρισμα με τα δύο υπνοδωμάτια επανασχεδιάστηκε, με τη μεγάλη καμπύλη βιβλιοθήκη, να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείου του interior design. Πέρα από το ξεκάθαρο στοιχείο εντυπωσιασμού, αλλά και τον πρακτικό σκοπό του (αφού, όπως έκανε ξεκάθαρο ο ιδιοκτήτης συγγραφέας του σπιτιού, ο ίδιος ήθελε αποθηκευτικό χώρο για τα αμέτρητα βιβλία του), λειτουργεί και ως δομικό στοιχείο διαχωρισμού των χώρων διημέρευσης από τον χώρο του υπνοδωματίου.

Μια κρυφή πόρτα οδηγεί στο υπνοδωμάτιο, προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία στην αίσθηση μαγείας που προσφέρει ο χώρος, σαν να βρίσκεται κανείς χαμένος τις σελίδες διεθνούς αρχιτεκτονικού περιοδικού. Στο διαχωριστικό έπιπλο της βιβλιοθήκης προστέθηκαν κάποια ντουλάπια, καθώς και ελεύθερες επιφάνειες για πίνακες, που έδωσαν μια καλοδεχούμενη πολυπλοκότητα στην κατασκευή, αναβαθμίζοντας με εξαιρετικό τρόπο τη συνολική διακόσμηση του διαμερίσματος των 90 τ.μ.

Όπως αναφέρουν οι A2Architects, οι χώροι διημέρευσης σχεδιάστηκαν ενιαίοι. Η μικρή αλλά λειτουργική κουζίνα με την τραπεζαρία τοποθετήθηκαν αριστερά της εισόδου, ενώ το καθιστικό αναπτύσσεται μπροστά από τα μεγάλα ανοίγματα και το τζάκι, δημιουργώντας το ιδανικότερο καταφύγιο για ώρες ατελείωτης ανάγνωσης… Όνειρο!

Ο χώρος του γραφείου, αν και στο βάθος, αναδείχθηκε με την υπερύψωσή του κατά ένα σκαλοπάτι, δίνοντας την απαραίτητη σημασία στο περιβάλλον όπου ένας συγγραφέας εξωτερικεύει την έμπνευσή του, τις εικόνες που γεννά το μυαλό του και «γεννά» ολόκληρες ιστορίες ανθρώπων.

Στην κουζίνα, το μικρό παράθυρο διευρύνθηκε σε μεγάλη τζαμαρία, ώστε να μπει ανεμπόδιστα το φως στον χώρο. Με αυτήν την αναδιαμόρφωση, ο ιδιοκτήτης πλέον απολαμβάνει τη θέα προς το πράσινο που περικλείει την πολυκατοικία.

Στο υπνοδωμάτιο ο χώρος διευρύνεται οπτικά με το ανοικτό λουτρό-ντους, ενώ το w.c σχεδιάστηκε ξεχωριστά ώστε να λειτουργεί και ανεξάρτητα για τους επισκέπτες.

Η επίπλωση του διαμερίσματος έγινε με τον συνδυασμό αγαπημένων επίπλων του ιδιοκτήτη με κάποιες νέες προσθήκες, πάντα με γνώμονα την αισθητική, αλλά και τις ανάγκες του συγγραφέα. Ο αρχικός σχεδιασμός της πολυκατοικίας, τον οποίο είχε επιμεληθεί ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας Ιωάννης Βικέλας, με τα μεγάλα ανοίγματα και την έλλειψη ενδιάμεσων δοκών, σίγουρα βοήθησε στην υλοποίηση της ιδέας του ενιαίου χώρου.

Καλαισθησία, ζεστασιά, καλλιτεχνική οπτική και αριστοτεχνία συνδυάζονται σε ένα απίθανο διαμέρισμα, το οποίο σίγουρα θα λατρέψουν όχι μόνο οι λογετέχνες και βιβλιοφάγοι, αλλά και όσοι εκτιμούν το άρτιο design.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης, www.a2architects.gr

Πηγή: bovary.gr