Ηλεία

Το Εφετείο «έσβησε» κάθειρξη δέκα ετών – Ανατροπή σε υπόθεση ναρκωτικών στον Πύργο

Χαρούμενος και ανακουφισμένος ήταν κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια της Πάτρας την περασμένη Παρασκευή ένας κατηγορούμενος σε σοβαρή υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών στην Ηλεία, αφού κατάφερε να απαλλαγεί των κατηγοριών παρά την ποινή των δέκα χρόνων κάθειρξης με αναστολή που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα.
Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών ήταν αυτό που τον απάλλαξε από την αρχική καταδίκη των δέκα χρόνων κάθειρξης με αναστολή, λόγω αμφιβολιών και της εμπεριστατωμένης υπερασπιστικής γραμμής που κράτησε ο συνήγορός του, δικηγόρος Πατρών Παναγιώτης Κοραντζόπουλος.

Το αντιστρόφως ανάλογο όμως έγινε με τους δύο συγκατηγορούμενούς του -εκ των οποίων ο ένας πρώην αστυνομικός- που επέστρεψαν στην φυλακή με μειωμένη όμως την ποινή τους από τα 15 στα 8 χρόνια κάθειρξης και με χρηματικό πρόστιμο έκαστος στα 30.000 ευρώ από τα 100.000 που ήταν αρχικά. Η απόφαση του δικαστηρίου μαρτυρά πως κρίθηκαν ένοχοι ως υπότροποι για διακίνηση ναρκωτικών από κοινού, με τη μορφή της καλλιέργειας, συγκομιδής και κατοχής.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αυτή είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2012, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου κατάφεραν να εντοπίσουν σε δασική έκταση στη Δάφνη Βουπρασίας ένα βαρέλι με φούντα χασίς, θαμμένο στο έδαφος και καλυμμένο με κλαδιά δένδρων. Ανοίγοντάς το, είδαν ότι έκρυβε ινδική κάνναβη βάρους 11 κιλών και 160 γραμμαρίων. Από τον ίδιο χώρο περισυνέλλεξαν επιπλέον ποσότητα ινδικής κάνναβης και φυτικά αποσπάσματα χασίς. Οι αστυνομικοί του Τμήματος της Δίωξης ξεκίνησαν άμεσα έρευνες στα σπίτια των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση, φτάνοντας στη σύλληψη των δύο εκ των τριών.

Οι απολογίες

Όταν οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε διπλανό κτήμα από το δικό του και πως ο ίδιος πήγαινε στο σημείο για να φροντίσει τα μελίσσια του, ενώ από την πλευρά του ο δεύτερος δήλωσε και αυτός άγνοια για τα ναρκωτικά και μάλιστα είχε υποστηρίξει πως στο κτήμα που βρέθηκαν θαμμένα διατηρούσε μόνο καλλιέργεια κηπευτικών μαζί με τον τρίτο κατηγορούμενο και τίποτα περισσότερο.

Τέλος, ο τρίτος κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν είχε σχέση με την υπόθεση και απλά συνεργάστηκε με τον δεύτερο για να καλλιεργήσουν τομάτες.
Ωστόσο, τραγικό είναι το γεγονός πως μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο αείμνηστος αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου Βασίλης Μαρτζάκλης, ο οποίος τον Μάιο του 2014 σε μια πράξη ηρωισμού επιχείρησε να συλλάβει διαρρήκτη που προσπαθούσε να εισέλθει σε οικία φιλικού ζευγαριού στην Ανδραβίδα, χάνοντας όμως τη ζωή του από το μαχαίρι του δράστη.

Όλη η επικαιρότητα