Χωρίς κατηγορία

Το εργαστήριο που φτιάχνει υδρογείους-έργα τέχνης

ydrogeios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή που το Google Earth σου δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσεις ακόμα και τη γλάστρα στην αυλή του σπιτιού σου, οπουδήποτε και αν ζεις στον κόσμο και να περιηγηθείς παντού, ακόμα και στην άλλη άκρη της Γης, μια επιτραπέζια υδρόγειος σφαίρα μπορεί να φαίνεται άχρηστη και ξεπερασμένη. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκτήσεις σήμερα μια υδρόγειο σφαίρα φτιαγμένη από πλαστικό, σε μαζική παραγωγή, προϊόν ενός κινέζικου εργοστασίου.   

Υπάρχουν όμως και υδρόγειοι που είναι έργα τέχνης, φτιαγμένες στο χέρι με την παλιά τεχνική που εμφανίστηκε γύρω στον δεύτερο αιώνα προ Χριστού και εξελίχθηκε και έγινε όλο και πιο ακριβής με κάθε βήμα της τεχνολογικής ανάπτυξης. Μέχρι που ξεπεράστηκε εντελώς.
 
 
Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί που τις αναζητούν, που ψάχνουν να βρουν υδρογείους-έργα τέχνης φτιαγμένα στο χέρι, κάτι που είναι σπάνιο στις μέρες μας. Αυτό διαπίστωσε και ο Peter Bellerby όταν αναζήτησε μια υδρόγειο, ότι κανείς δεν έφτιαχνε πια με την παλιά τεχνική, κι ότι ήταν αδύνατο να βρει μια καλής ποιότητας σφαίρα για να κάνει δώρο στον 80χρονο πατέρα του. Αποφάσισε έτσι να την φτιάξει ο ίδιος. 

 
Αρχικά σκόπευε να φτιάξει μια για τον πατέρα του και μια για τον ίδιο –αν του έφταναν τα λεφτά. Κι αφού ξεπέρασε το budget κατά δεκάδες χιλιάδες δολάρια και του στοίχισε πολύ περισσότερο από όσο φανταζόταν, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα έμαθε για να φτιάξει μια εταιρία το 2008, μετακομίζοντας στο Stock Newington, στο Λονδίνο. Η εταιρία προσέλαβε μια μικρή ομάδα δημιουργών που δουλεύουν σε ένα ανοιχτό χώρο με μεγάλα παράθυρα, ανάμεσα σε μεγάλα κομμάτια χαρτιού και σχέδια χρωματισμένα με νερομπογιές, χάρτινες λωρίδες κρεμασμένες με μανταλάκια και λευκές σφαίρες που περιμένουν να ντυθούν με σχέδια και χρώματα και να γίνουν υδρόγειοι. 
 
Η τεχνική κολλήματος του σχεδιασμένου χαρτιού πάνω στις σφαίρες ονομάζεται «goring» και για να ολοκληρωθεί μπορεί να χρειαστεί και έναν χρόνο (ή και παραπάνω) για κάθε σφαίρα.   «Είναι κάτι που γίνεται απίστευτη πρόκληση» λέει ο Bellerby. «Ολόκληρη η διαδικασία σχεδιασμού των χαρτιών και μετά η τοποθέτησή τους πάνω στη σφαίρα είναι γεμάτη προβλήματα, προκύπτουν θέματα που δεν μπορείς να προβλέψεις ούτε να φανταστείς και το κάθε λάθος το πολλαπλασιάζεις με το π».
 
 
Η εταιρία του Bellerby & Co. Globemakers αυτή τη στιγμή φτιάχνει τις καλύτερες χειροποίητες υδρογείους στον κόσμο. Έργα των Bellerby & Co. Globemakers έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ταινίες του Χόλιγουντ, σε παραγωγές του BBC και ένα σωρό καλλιτέχνες τα έχουν χρησιμοποιήσει σε εγκαταστάσεις τους. Η εταιρία έχει επίσης την στήριξη της Royal Geographic Society και κατάφερε να διοργανώσει την πρώτη έκθεση υδρογείου το 2012.      

 
Περισσότερα έργα τους και την καθημερινότητά τους μπορείς να δεις στο site τους και στο instagram τους. 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: lifo.gr
 
 

Όλη η επικαιρότητα