Ελλάδα

Το έρημο σπίτι της Σοφίας Κοκοσαλάκη στην Κρήτη και η θλίψη των συγχωριανών της

Ακούστε το άρθρο

Ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο. Πηγαινοερχόταν όμως συνέχεια στην Ελλάδα. Το σπίτι των γονιών της, Στέλλας και Βασίλη, στην Κηφισιά αλλά και οι λίγοι αλλά στενοί φίλοι της ήταν πάντα η αφορμή να επιστρέφει. Γύριζε όμως συχνά και στο νησί της την Κρήτη. Από τον Κρουσώνα Ηρακλείου ήταν ο μπαμπάς της και από τα Ρούστικα Ρεθύμνου η μαμά της. Οι τοπικές κοινωνίες του νησιού θρηνούν για το θάνατο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, του δικού τους παιδιού.

“Μια διεθνούς φήμης πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, αφού κατάφερε να ξεχωρίσει στον κόσμο της μόδας, προβάλλοντας τα διαχρονικά πρότυπα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Πάνω από όλα όμως μια νέα γυναίκα, με καινοτόμο πνεύμα, που είχε ακόμη να προσφέρει πολλά” δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μπακέας.

Στα Ρούστικα είχε φωτογραφίσει μία από τις συλλογές ρούχων, που έτσι κι αλλιώς πάντα είχαν έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν μια περήφανη Ελληνίδα και “διαφήμιζε” τη χώρα της, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα της, σε όλο τον κόσμο μέσα από την εξαιρετική δουλειά και το ήθος της στο χώρος της μόδας. Τα σχέδια που φωτογράφισε στο χωριό της, το 2016, στο Ρέθυμνο υπάρχουν στην επίσημη σελίδα της σχεδιάστριας στο facebook -από όπου είναι και οι παρακάτω φωτογραφίες. Τα βενεστιάνικα αρχοντικά, η μαισωνική αρχιτεκτονική και οι εκκλησιές του χωριού έγιναν το φόντο για να ποζάρουν τα διάσημα μοντέλα της που έφτασαν στο νησί για χάρη της σχεδιάστριας.

          

Την τίμησε όμως και ο τόπος της. Το 2018 βραβεύτηκε σε ειδική τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της έκθεσης με τίτλο “Contemporary Minoans” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. “Υποστηρίζω πάντα ότι έχει σχέση με την Κρήτη. Είμαι Κρητικιά και από τους δύο γονείς μου και αγαπάω πάρα πολύ το νησί”, είχε πει τότε στο Κρήτη Tv. “Αυτό που λένε ‘η λεβεντιά της Κρήτης’ εμένα μου δίνει ορμή και αυτοπεποίθηση, κάποια δύναμη. Και στη δουλειά και στη ζωή μου αισθάνομαι πάρα πού Κρητικιά. Αισθάνομαι ότι το έχω αυτό.”

Είχε αναπτύξει όμως και φιλανθρωπική δράση στο νησί. Κυκλοφόρησε μια συλλογή βραχιολιών, αποκλειστικά από τα ΕΛΤΑ, για τους σκοπούς του ιδρύματος IFG και διατέθηκαν για την αγορά εξοπλισμού για παιδιατρικές μονάδες του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Εμπνευσμένη από την Κρήτη ήταν όμως και η τελευταία συλλογή κοσμημάτων που παρουσίασε δίνοντας πνοή σε σύμβολα της Μινωικής Κρήτης.

Στην Κρήτη βάφτισε και την μονάκριβη κόρη της. Σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως άλλωστε ήθελε να διατηρεί τα πολύ προσωπικά της πράγματα.

“Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη. Όχι πριν όμως, γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι” είχε πει σε συνέντευξή της στο ένθετο Κ της Καθημερινής. Δεν τα κατάφερε, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία46 ετών. Το σπίτι της στο Ρέθυμνο παραμένει άδειο. Θυμίζει στους συγχωριανούς της, που έχουν βυθιστεί σε θλίψη, ότι εκεί είχε περάσει κάποια από τα πιο ωραία καλοκαίρια της αφού το επισκεπτόταν για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο. Πάντα χαμογελαστή και ταπεινή, όπως την χαρακτηρίζουν, θα την θυμούνται.

via

Όλη η επικαιρότητα