Categories: Γυναίκα

Το eyeliner μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια

Share
Όλο και περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ κυκλοφορούν στην αγορά. Το eyeliner είναι από τα βασικότερα «όπλα» για ένα πετυχημένο μακιγιάζ και μετρά πολλές δεκαετίες που το χρησιμοποιούν οι γυναίκες.

Μπορεί να «απογειώσει» το μακιγιάζ, αλλά κρύβει και αρκετούς κινδύνους για την υγεία των ματιών.

Το Πανεπιστήμιο Waterloo στον Καναδά, έκανε σχετική έρευνα για το eyeliner, με επικεφαλής την Δρ Alison Ng. Η έρευνα έδειξε ότι πολύ συχνά το eyeliner διαρρέει από τις βλεφαρίδες στο μάτι και προκαλεί προβλήματα.

Οι οφθαλμίατροι τονίζουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται τα ιατρεία τους με υπολείμματα από το eyeliner στο εσωτερικό των ματιών τους.
Τα υπολείμματα αυτά προκαλούν ερεθισμούς και προβλήματα στην όραση. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν φακούς επαφής, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα υπολείμματα από το eyeliner εγκλωβίζονται ανάμεσα στο φακό και την επιφάνεια του ματιού.

Τα βακτήρια που μπορεί να μπουν στα μάτια, προκαλούν προβλήματα
Το eyeliner εφαρμόζεται κοντά στο μάτι. Αυτό σημαίνει ότι το πινέλο του μπορεί να γεμίσει με δεκάδες βακτήρια, τα οποία θα μπουν στο μάτι και θα προκαλέσουν μόλυνση.

Η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που διεξάγεται για το θέμα. Αποδεικνύει ότι τα σωματίδια από το eyeliner μεταφέρονται από το μολύβι μέσα στο μάτι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε 5 με 10 λεπτά από τη στιγμή που εφαρμοστεί το eyeliner, τα σωματίδια που εισέρχονται στο μάτι αυξάνονται από 15 έως και 30%. Όταν το eyeliner εφαρμόζεται στην εσωτερική πλευρά της γραμμής των βλεφαρίδων, τα σωματίδια αυξάνονται.

Τα περισσότερα από τα σωματίδια ξεπλένονται με φυσικό τρόπο, μέσα σε δύο ώρες από τα δάκρυα. Είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι μπορεί να κολλήσουν στους φακούς επαφής, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν δυσφορία και ξηροφθαλμία.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιδεινωθεί αν χρησιμοποιείτε συχνά το eyeliner, επειδή τα σωματίδια συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο. Τα συστατικά που περιέχει το eyeliner, όπως το λάδι, το κερί και η σιλικόνη, είναι ειδικά σχεδιασμένα για να κολλάνε επάνω στα βλέφαρα.

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα

Αποφύγετε να βάζετε οποιοδήποτε προϊόν μέσα στα μάτια, όταν βάζετε eyeliner.

Εφαρμόστε μόνο στην εξωτερική πλευρά τω βλεφαρίδων, κατά μήκος του βλεφάρου.

Όταν επιλέγετε να βάλετε eyeliner με μολύβι, ακονίστε το καλά και απομακρύνετε τα υπολείμματα που έχουν κολλήσει.

Ποτέ μην κοιμάστε με το μακιγιάζ. Όταν ξεπλύνετε το πρόσωπό σας, σιγουρευτείτε ότι δεν αφήσατε υπολείμματα.

Πηγή: valueforlife