Λακωνία

Το ΓΕΛ Μολάων πρώτευσε στον τοπικό προκριματικό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Ακούστε το άρθρο

O τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO-2019 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών λυκείου από όλη την Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στη 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών. Πρόκειται για πειραματικό διαγωνισμό που αποσκοπεί στην προώθηση της εργαστηριακής και βιωματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών και την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Με επίκεντρο την ανεκτίμητη αξία του ελαιολάδου στη διατροφή και τη διαχρονική σύνδεσή του με εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής και τον βιοπορισμό στον τόπο μας, οι μαθητές και μαθήτριες, στον φετινό διαγωνισμό, ασχολήθηκαν με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου. Έτσι, στη χημεία, με υπολογισμό της πυκνότητας, εκτίμηση της ακορεστότητας και παρατήρηση της φθορίζουσας χλωροφύλλης, με ιδιαίτερη δεξιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση μπόρεσαν να «αποκαλύψουν» μια απόπειρα νοθείας ελαιολάδου με χαμηλής ποιότητας φυτικό έλαιο και τεχνητή χρώση.

Στη φυσική, βασίστηκαν στην αρχή του Αρχιμήδη και τη συνθήκη πλεύσης και, αξιοποιώντας τις πειραματικές μετρήσεις που πήραν, υπολόγισαν, χωρίς ζυγό, τη μάζα τυχαίων υλικών σωμάτων και την πυκνότητα άγνωστου υγρού (που θα μπορούσε να είναι ελαιόλαδο).

Στη βιολογία, πήραν εγκάρσιες τομές τρυφερών βλαστών ελαιόδεντρου, τις παρατήρησαν στο μικροσκόπιο και τις αποτύπωσαν σχηματικά, ενώ συνέχισαν με μικροσκοπική παρατήρηση των φύλλων της ελιάς και της επιδερμίδας του ελαιοκάρπου, υπολογίζοντας με σημαντική ακρίβεια τα πραγματικά μεγέθη των επιδερμικών κυττάρων.

Η κατάταξη των συμμετεχόντων έχει ως εξής: Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων, αποτελούμενη από τους μαθητές Δημήτριο Ανεσίδη, Δημήτριο Ευαγγελάκο και Πέτρο Καρούνη. Τη 2η θέση -με ελάχιστη βαθμολογική διαφορά- κατέλαβε η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης, την 3η η ομάδα του ΓΕΛ Σκάλας, στην 4η θέση βρέθηκε η ομάδα του ΓΕΛ Μονεμβασίας και στην 5η εκείνη του ΓΕΛ Γυθείου.

Η προκριθείσα ομάδα θα διαγωνιστεί στη 2η -πανελλήνια- φάση του διαγωνισμού για την EUSO, στις 26 Ιανουαρίου 2019, στην Αθήνα. Στη φάση αυτή θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Την ίδια ημερομηνία, στις Σέρρες, θα διαγωνιστούν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους αντίστιχους διαγωνισμούς των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην EUSO 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αλμάδα της Πορτογαλίας, από 4 ως 11 Μαΐου 2019.

“Τα φετινά πειράματα των τοπικών διαγωνισμών στην Αργολίδα και τη Λακωνία, για μία ακόμη φορά αποκάλυψαν συναρπαστικές πτυχές των φυσικών επιστημών και σημαντικές εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή και κατέδειξαν, για πολλοστή φορά, την αξία της πειραματικής, βιωματικής και συνεργατικής διδασκαλίας στο σύγχρονο σχολείο. Αφιερώνονται στα παιδιά που μοιράστηκαν αυτή τη μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, με την ευχή να είναι πάντα το ίδιο προσεκτικά, συνεπή και υπεύθυνα, δημιουργώντας ιδέες και θεμελιώνοντας ελπίδες για το μέλλον του τόπου μας” σημειώνει η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας Ελένη Παλούμπα, ευχόμενη “ιδιαίτερα στην ομάδα του ΓΕΛ Μολάων, στα βήματα των μαθητών του ίδιου σχολείου που πρώτευσαν το 2014, να κατακτήσει και πάλι την πρωτιά στον πανελλήνιο και να συνεχίσει νικήτρια στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό!”.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα